GuidePedia

0


Μαρίνος Γκασιάμης
Ξεσπάθωσε ο Δένδιας από την Βέροια: «Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία τις βασικές της θέσεις. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πάντα έτοιμοι, όσο και αν αυτό κοστίζει, όσο και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το υστέρημά σας για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας»

Την μαζική παραγωγή μιας σειράς πυραύλων υπέγραψε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ. Στην κορυφή όλων ο βαλλιστικός πύραυλος Ταϊφούν, με τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε πριν από λίγους μήνες την ίδια την Αθήνα.
Ο τούρκος υπουργός σε μια προσπάθεια να δηλώσει το άλλοθι για αυτό το εξοπλιστικό κρεσέντο από την πλευρά της Τουρκίας μίλησε για συγκρούσεις που μετατρέπονται σε πολέμους κοντά στην Τουρκία αλλά και εμπάργκο, φανερό και κρυφό, σε βάρος της Άγκυρας

Ο τούρκος υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Καθώς παρακολουθείτε όλοι στενά, γινόμαστε μάρτυρες μιας διαδικασίας κατά την οποία πολλαπλές κρίσεις, συγκρούσεις αυξάνονται και ακόμη και μετατρέπονται σε πολέμους σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην κοντινή μας γεωγραφία.

Αυτό το χαοτικό περιβάλλον κάνει τους κινδύνους, τις απειλές και τους κινδύνους πιο απρόβλεπτους από ποτέ.

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις για την προστασία των δικαιωμάτων και των νόμων της χώρας μας σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο. Με αυτή την κατανόηση, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με έντονη προσπάθεια για να κάνουμε τις Χερσαίες Δυνάμεις μας, οι οποίες κατέχουν διακεκριμένη και σεβαστή θέση μεταξύ των ομοίων της στον κόσμο με τη χιλιάδων χρόνων ένδοξη ιστορία της, πιο σύγχρονες, πιο αποτελεσματικές και ισχυρότερες.

Ως αντανάκλαση αυτών των προσπαθειών, σήμερα υπογράφουμε τις συμβάσεις προμήθειας για τα τέσσερα σημαντικά πυραυλικά μας συστήματα. Από αυτούς τους πυραύλους?

- Ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς Tayfun, ο οποίος αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει η χώρα μας στην τεχνολογία πυραύλων.

- Ο πύραυλός μας Sungur, ο οποίος εφιστά την προσοχή με τη συμβατότητά του με διαφορετικές πλατφόρμες στο πεδίο της μάχης.

- Ο πύραυλος μας πυραύλων πυραύλων με λέιζερ Guided-230, ο οποίος έχει ακριβή πλήγμα και ικανότητα εμπλοκής ακριβείας.

- Ο πύραυλός μας Karaok, που είναι ένα φορητό σύστημα και παράγει μεγάλα αποτελέσματα σε στόχους μικρού βεληνεκούς, είναι μόνο μερικά από τα διακεκριμένα έργα που αποκαλύπτουν το επίπεδο παραγωγικής ικανότητας της τοπικής και εθνικής αμυντικής μας βιομηχανίας».

Πριν δύο ημέρες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Ζεκί Ακτούρκ αναφέρθηκε και πάλι σε «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη: «Και πάλι, με αφορμή την «29η Ιανουαρίου Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», δηλώνουμε ότι είμαστε πάντα δίπλα στους Τούρκους συμπατριώτες μας της Δυτικής Θράκης στον δίκαιο αγώνα τους και το κορυφαίο όνομα του αγώνα είναι ο Δρ. Σαντίκ Αχμέντ τον οποίο θυμόμαστε για άλλη μια φορά με έλεος και σεβασμό».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας σε οργάνωση της ΝΔ στη Βέροια είπε τα προφανή: «Σας είπα και σας ξαναλέω, είμαστε σε μια περιοχή “περίεργη” του κόσμου. Και βεβαίως, Δόξα τω Θεώ, έχουμε ύφεση με την Τουρκία τώρα. Έχουν ελαττωθεί οι παραβιάσεις, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Έχει φύγει εκείνη η απίστευτη επιθετική ρητορική. Θα θυμάστε τα “θα έρθουμε νύχτα”. Αυτά δεν ακούγονται πια. Αλλά μην ξεγελιέστε. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία τις βασικές της θέσεις. Ούτε κεραία. Συνεχίζει να πρεσβεύει τα ίδια πράγματα για τη “γαλάζια πατρίδα”, τα ίδια πράγματα για το casus belli. Τα ίδια πράγματα για το ανύπαρκτο τουρκολυβικό μνημόνιο. Τα ίδια πράγματα για τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, την οποία ονομάζει εναντίον των συνθηκών “εθνική” μειονότητα.

Όλα αυτά τα πράγματα που συνιστούν απειλή για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι ακόμα πάνω στο τραπέζι, δεν έχουν φύγει. Έχουν αλλάξει τα λόγια, αλλά δεν έχει αλλάξει η θεωρία πίσω από αυτά. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πάντα έτοιμοι, όσο και αν αυτό κοστίζει, όσο και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το υστέρημά σας για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας. Διότι αν δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, τα σύνορά μας, τα δικαιώματα μας, ό, τι άλλο και αν φτιάξουμε μέσα στην πατρίδα μας, δεν έχει καμιά σημασία. Αν δεν μπορείς να υπερασπίσεις το σπίτι σου, το ό,τι έχεις μέσα στο σπίτι σου είναι λεία για οποιονδήποτε το επιβουλεύεται και θέλει οποιαδήποτε στιγμή με τη βία να ανοίξει την πόρτα και να μπει μέσα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση της ΕΕ στο GYMNICH μίλησε με πιο διπλωματική γλώσσα αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά: «Επίσης, θα συζητήσουμε τα θέματα, τα οποία αφορούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα τάσσεται πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία βεβαίως, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα οποία είναι υψηλής ευαισθησίας για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδίως, θα πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι υπάρχει διάθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος για το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην πορεία αυτή.

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας έχουν το τελευταίο διάστημα βελτιωθεί. Είναι ένας αναγκαίος όρος για να μπορέσει να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση. Από την άλλη, θα πρέπει διαρκώς να αποδεικνύεται ότι υπάρχει διάθεση και από την πλευρά της Τουρκίας για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, πάντοτε τηρώντας τα ορόσημα του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top