GuidePedia

0


Καλημέρα σας. Ο “ικέτης” υπουργός που δεν εξηγεί την πρεμούρα του για υπογραφή προμηθευτή που επικράτησε αλλά δεν προσέρχεται, η έρευνα των Βραζιλιάνων του C-390 στην Αθήνα, η πονεμένη υπόθεση της συντήρησης των οπλικών συστημάτων, οι “αλήθειες” των εμπολέμων στην Ουκρανία και η παρέμβαση του “Καραμανλικού” Βαληνάκη για τη συνολική νοοτροπία που διέπει τη χώρα στην (γεω)πολιτική και στρατιωτική αντιμετώπιση των απειλών εθνικής ασφαλείας… και ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου!

Αδύνατο και όμως… ελληνικό
Καινοτόμες διαδικασίες (!) στις προμήθειες από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής; Από τις 4 Ιουλίου 2023, που ανακοινώθηκε η κατακύρωση και προσκλήθηκε ο ανάδοχος για την υπογραφή της ύψους 30 εκατ. ευρώ σύμβασης για την προμήθεια δύο παράκτιων περιπολικών σκαφών μήκους άνω των τριάντα (30) μέτρων, με δικαίωμα προαίρεσης (option) μέχρι επιπλέον δύο παράκτιων περιπολικών σκαφών μήκους άνω των τριάντα (30) μέτρων (Διακήρυξη 12/2021), το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιδεικνύει Ιώβειο υπομονή… αναμένοντας τον ανάδοχο να ευαρεστηθεί να εμφανιστεί για να του ανατεθεί η σύμβαση!

Όχι, δεν αναφέρεται με δόση υπερβολής ή υπό τύπον αστεϊσμού! Μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2024, παρά τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος και παρά το ότι περί τα μέσα Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο ανάδοχος ζήτησε δικαστική προστασία από τους πιστωτές του (!), ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει δώσει συνολικά τέσσερις παρατάσεις (η τελευταία έληξε στις 15 Φεβρουαρίου) ώστε ο ανάδοχος… να εμφανιστεί για να υπογράψει τη σύμβαση!

Βέβαια, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, όπως είχε αποκαλύψει τον Ιούλιο του 2022 το DP, έχει πολύ ενδιαφέρουσα προϊστορία καθώς, όπως είχε προβλεφθεί, τελικά αποκλείστηκαν οι τρεις από τους τέσσερις συμμετέχοντες, ώστε να απομείνει μόνο ένας… Αυτός, που στην ακτή Βασιλειάδη, στον Πειραιά, περιμένουν υπομονετικά να παρουσιαστεί. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει όμως να ευαρεστηθεί ο εκ Κύπρου ορμώμενος κύριος υπουργός με τον ευρωπαϊκό αέρα, να εξηγήσει όσα εμείς με το φτωχό μας μυαλό, απλώς αδυνατούμε. Το ίδιο ισχύει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χρηματοδοτεί τα προγράμματα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) που έχει και ελεγκτικό ρόλο. (ZNP)

Το C-390 επελαύνει…
Σε αναζήτηση εταίρων για τη σύναψη συμφωνιών βιομηχανικής συνεργασίας για το αεροσκάφος τακτικών μεταφορών C-390 Millennium βρίσκεται αποστολή της βραζιλιάνικης αεροδιαστημικής βιομηχανίας Embraer στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια, δύο περίπου δεκαετίες μετά την έναρξη του προγράμματος, το C-390 λόγω αξιοσημείωτων εμπορικών επιτυχιών έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική και όπως φαίνεται θα προταθεί επίσημα ως υποψηφιότητα στην Πολεμική Αεροπορία. (ZNP)

Όταν ένα στράτευμα… δεν βλέπει FOS
Προβληματισμό φέρεται να δημιούργησε στην Μεσογείων το υψηλό κόστος (περί τα 250 εκατ. δολάρια για μία πενταετία) της Εν-Συνεχεία-Υποστήριξης (FOS: Follow-on-Support) των υπό παραλαβή ελικοπτέρων ναυτικών επιχειρήσεων MH-60R. Όμως, η Μεσογείων είναι η μόνη που δεν δικαιούται να αναφωνήσει «πέσαμε από τα σύννεφα», διότι όταν τοποθετούσε την παραγγελία για τα ελικόπτερα, είχε όλη την ευχέρεια να πληροφορηθεί από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ τα δεδομένα. Εκτός και αν, για άλλη μία φορά, ακολουθήθηκε η πρακτική «δὸς ἡμῖν σήμερον» και αύριο… βλέπουμε.

Έστω και τώρα, ας εντρυφήσουν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αρμόδιοι στον «Κανονισμό Διαδικασιών και Μεθοδολογίας Κόστους Κύκλου Ζωής των Μέσων που αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις» της ΓΔΑΕΕ, για να κάνουν σωστά τους υπολογισμούς τους. Γιατί αν δεν αλλάξουμε «ρότα» (πρακτικές) και δεν μεριμνήσουμε για FOS, τα επόμενα χρόνια προβλέπονται εφιαλτικά με τόσα συστήματα υψηλής τεχνολογίας που εισέρχονται σε υπηρεσία. (ΖΝΡ)

Κάποτε θα σαλπάρουμε…
Και μία που μιλάμε για «ρότα». Στις 21 Δεκεμβρίου 2023 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την –κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- συμμετοχή φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού στις επιχειρήσεις προστασίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Δύο μήνες μετά, η φρεγάτα δεν έχει ακόμη αποπλεύσει και είναι εύκολα αντιληπτό ότι η προετοιμασία της δοκιμάζει όρια και αντοχές σε πολλά επίπεδα. Ελπίζουμε ότι όσοι κάνουν μεγαλόστομες δηλώσεις να έχουν εξαγάγει τα… ορθά συμπεράσματα. Εκτός κι αν ποντάρουν να έχει απομειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μαχητική αξία των Χούθι, μπας και μειωθεί το ρίσκο της αποστολής… Αναμένεται απόφαση ΚΥΣΕΑ εντός ολίγου. (ΖΝΡ)

Παράπονο «βάζελου»
Βρε Γιάννη (Αλαφούζο), δηλαδή τι κερδίσαμε που έδιωξες τον ασπρομάλλη (Γιοβάνοβιτς); Με τον Πορθητή (Φατίχ) τον επονομαζόμενο και Τερίμ, αποτύχαμε να καταλάβουμε αρχικά τη Λαμία και εν συνεχεία την Κηφισιά βρε παιδάκι μου. Όχι τίποτε άλλο, αλλά διότι εσύ το έκανες για το καλό της ομάδας και κάθε λογής αχαΐρευτοι βλέπουν από πίσω ελληνοτουρκικές μπίζνες και αφηγήματα. Για τον Δημήτρη τουλάχιστον (Γιαννακόπουλο) αυτά δεν τα λένε. Είναι και το στιλ, είναι και η συγκυρία βλέπεις, παρότι έχω ακούσει πιτσιρίκια να μπερδεύονται και να αποκαλούν τον Εργκίν… Ατατούρκ αντί για Αταμάν. (ΒΜΖ)

Το μέτωπο στην Ουκρανία και η έρμη η αλήθεια
Πρώτο θύμα στον πόλεμο είναι η αλήθεια. Όσο κλισέ και να θεωρείται πλέον, ποτέ δεν έπαψε να ισχύει, κυρίως όμως στην εποχή της προπαγάνδας και της επικοινωνίας. Άρα διαβάζουμε τα πάντα -όχι επιλεκτικά όπως επιδιώκουν ακόμα και οι δημοκράτες του δυτικού κόσμου- προτού αποφανθούμε και… φανατιστούμε, επειδή το συνηθίζουμε!

Το ρωσικό μέσο RUSVESNA.SU, φιλοξενεί, όπως αναφέρει, πληροφορίες στρατιωτών από το μέτωπο της Ουκρανίας, «λεπτομέρειες της επιχείρησης επίθεσης σε οικισμούς έξω από την Avdeevka» των ρωσικών δυνάμεων. «Χθες και σήμερα, πραγματοποιήθηκε ο πιο ισχυρός βομβαρδισμός πυροβολικού και από αέρος του Severny και του Tonenky – ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για μια αποφασιστική επίθεση από την πλευρά του Severny που παραμένει πίσω από τον εχθρό», αναφέρουν.

Ως εκ τούτου, «εξοικονομώντας προσωπικό, τα στρατεύματά μας δεν βιάζονται να επιτεθούν. Γίνεται σταδιακή συσσώρευση δυνάμεων, προετοιμασία νέων πρώτων και δεύτερων γραμμών άμυνας σε νέες γραμμές, ώστε να μην δοθούν ευκαιρίες στον εχθρό για επιτυχημένες αντεπιθέσεις. Γίνονται σκληρές μάχες εκ του σύνεγγυς». Ενδιαφέρον έχει όμως το ακόλουθο: «Τις τελευταίες ημέρες οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δραστηριοποιηθεί περισσότερο στη χρήση πυρομαχικών διασποράς, ενώ διαθέτουν αρκετές οβίδες. Δεν πρέπει να πιστεύετε ούτε μια λέξη που λέει ο εχθρός, ως επί το πλείστον είναι παραπληροφόρηση».

Εμάς επιτρέψτε μας να μην πιστεύουμε κανέναν. Διότι όπως υπονοήθηκε στην αρχή, οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να είναι ψευδής και στοχευμένη. Εδώ στόχο είχε η αποδέσμευση πραγματικών πληροφοριών δυτικών μυστικών υπηρεσιών, στις λεπτομέρειες θα κολλούσανε; Εδώ κατηγορούνται οι Ουκρανοί ότι χρησιμοποιούν τα απαγορευμένα από διεθνείς συνθήκες «πυρομαχικά διασποράς». Μπορεί όμως κάλλιστα και να ισχύει! Σιγά μην δίσταζαν αν τα είχαν επειδή απαγορεύεται… Ή μπορεί και να μην ισχύει, το οποίο πάλι κατανοητό θα ήταν στην προσπάθεια να πληγεί η εικόνα του αντιπάλου! Ας είμαστε λοιπόν, περισσότερο υποψιασμένοι και λιγότερο φανατικοί. (ΒΜΖ)

Αποκλειστικά κοινής… αλλά επιλεκτικής λήψεως
Μια απορία προς τα Γραφεία Τύπου της Μεσογείων… Το τελευταίο διήμερο γέμισε ο τόπος, όχι όμως όλος γιατί υπήρχαν και εξαιρέσεις, από φωτογραφίες από την εκφόρτωση των δυο πρώτων ναυτικών ελικοπτέρων Sikorsky MH-60R Romeo που έφτασαν στην Ελλάδα. Οπότε να ρωτήσουμε ευγενικά για το αν το συγκεκριμένο αποτελεί θέμα «κοινής λήψεως» ή επιλεκτικής και ποιος καθορίζει τους παραλήπτες; Και αν ο ρόλος των γραφείων τύπου εξακολουθεί να εξαντλείται -όπως μέχρι πρόσφατα- στην κάλυψη δραστηριοτήτων αρχηγών, υφυπουργού και υπουργού, δηλαδή στη διαφήμιση των αφεντικών τους. Για να γίνει κάποια στιγμή αξιολόγηση της επένδυσης στην επικοινωνία με τη μέθοδο «value for money». Τι πληρώνεις (αν δεν κάνουμε λάθος άνω του ενός εκατ. ευρώ το χρόνο για περίπου 40 στελέχη) έναντι του τι εξασφαλίζεις. Μην υπενθυμίζουμε πάλι ποιος πληρώνει και γινόμαστε κουραστικοί… (ΒΜΖ)

Στην κυβέρνηση λογικά θα διαβάζουν και Βαληνάκη…
Σε σοβαρότατες επισημάνσεις για την ελληνική πολιτική απέναντι στην Τουρκία προβαίνει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Στρατηγικής και προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού, Γιάννης Βαληνάκης στον Τύπο. Προς προκαταβολική άρση παρεξηγήσεων, δεν υποστηρίζεται εδώ ότι το άρθρο υπάρχει κάποια πολιτική στόχευση, τουλάχιστον γνωστή ή ορατή από εμάς.

Ο Βαληνάκης ρίχνει πολύ «ξύλο» στον τρόπο με τον οποίο η χώρα χειρίζεται τις διεθνείς της σχέσεις, ιδίως τη σχέση μας με την Τουρκία σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί κρίνονται ως ιδιαιτέρως εύστοχοι. Θεωρώντας ότι αξίζει να διαβαστεί, παραπέμπουμε στη σχετική ανάρτησή του στο «X» (πρώην Twitter), όπου περιέχεται φωτογραφία του άρθρου σε ανάλυση που σου επιτρέπει να το διαβάσεις. (ΒΜΖ)

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top