GuidePedia

0

Το διακύβευμα είναι ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο το οποίο συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με την Ανατολική Μεσόγειο

Παιχνίδια μεγάλων δυνάμεων με το ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αποκαλύπτεται από διάφορα δημοσιεύματα, ειδικά μετά την δεύτερη επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν στην Αθήνα.

Το πρόβλημα ξεκινά από διαρροές σχετικά με την δεύτερη επιστολή του Μπλίνκεν στην Αθήνα, με αναφορά περί δυσαρέσκειας των ΗΠΑ για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου που απλώνεται στα Δέκα μίλια, ερχόμενος σε αντίθεση με τα Έξι μίλια στην Θάλασσα.

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι με διάταγμα την 18η Σεπτεμβρίου 1931 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος ανακήρυξε τον εναέριο χώρο στα 10 ναυτικά μίλια.

Η έκταση του ελληνικού εναερίου χώρους στα 10 ν.μ. αναφέρθηκε επίσημα ξανά από την Αθήνα το 1988 με την κύρωση του κώδικα αεροπορικού δικαίου με τον Ν.1815 της 11ης Νοεμβρίου 1988.

Η χώρες στις ΕΕ αλλά και εκτός αυτήν σέβονται απόλυτα την ανακήρυξη αυτή.

Η Τουρκία μέχρι το 1974 δεν είχε ανακοινώσει το παραμικρό αμφισβητώντας το καθεστώς των 10 ναυτικών μιλίων, αλλά μετά την εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε να το πράττει συστηματικά μαζί με το αίτημα για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου δειλά δειλά.

Το αποτέλεσμα είναι τα μαχητικά της αεροσκάφη να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και να έχουμε πολλές φορές ακόμα και κλειστές αερομαχίες.

Ρωσικά και αμερικανικά ΜΜΕ για το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου

Βάσει δημοσιευμάτων και στον ελληνικό τύπο ( χωρίς να έχουμε επιβεβαίωση) αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία στο θέμα του ελληνικού εναέριου χώρου, ( όπως παλαιότερα κάποιοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ, “οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Τουρκία στη διαμάχη για τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την έγκριση για την πώληση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ αναβάθμισης για 79 αεροσκάφη στον τουρκικό στρατό. Ωστόσο, Αμερικανοί γερουσιαστές έθεσαν έναν όρο: η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδας.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η δεύτερη επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, επιτρέπει στην Τουρκία να επικαλεστεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

Οι ΗΠΑ φέρονται να αντιτίθενται στην ελληνική κυριαρχία πάνω από 10 μίλια εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Ελλάδα επιμένει στις αεροπορικές ζώνες των 10 μιλίων γύρω από τα νησιά, ενώ η Τουρκία είναι της άποψης ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα περιορίζονται στα 6 ναυτικά μίλια.

Περιστατικά παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου για τα οποία ευθύνεται η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συμβαίνουν συχνά στην περιοχή μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει".

Ρώσος ειδικός αναφέρει ότι: “τώρα το θέμα της τήρησης των διπλωματικών αποφάσεων και του διεθνούς δικαίου είναι στην ημερήσια διάταξη. Η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται και μένει να δούμε ποιες ενέργειες θα ακολουθήσουν από τις χώρες που συμμετέχουν στη σύγκρουση”.

Ποια συμφέροντα της Ρωσίας και των ΗΠΑ κρύβονται από πίσω

Η Ρωσία ενδιαφέρεται για το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου, διότι το Αιγαίο συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με την Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία κατέληγαν και καταλήγουν πάντα τα ρωσικά συμφέροντα.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να κρατήσουν την Τουρκία στην “ αγκαλιά τους”, και προσπαθούν να λύσουν ( κατά τα συμφέροντα τους) μερικές αιτίες σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ξεχνώντας πάντα την πιο βασική, ότι η Άγκυρα είχε, έχει και θα έχει πάντα επεκτατικά σχέδια κατά της Ελλάδος.

Το έτερο ζήτημα αυτής της συζήτησης είναι το γεγονός των εξορύξεων Νοτίως της Κρήτης, Αίγυπτο, Κύπρο κά, στις οποίες συμμετέχουν αμερικανικοί κολοσσοί που απαιτούν ησυχία και ειρήνη για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους, τίποτε άλλο. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top