GuidePedia

0


Του Γιώργου Κράλογλου
Η Ελλάδα είναι μπανανία όταν το κράτος μπαταχτσής φεσώνει τους πολίτες πότε 2 δισ. και πότε 6 δισ. Και η αντίθετη πρωθυπουργική άποψη δεν αλλάζει τίποτε. Η Ελλάδα είναι “μπανανία” όταν το κράτος μπαταχτσής αυτήν την ώρα τινάζει στον αέρα τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που το ίδιο έχει αναθέσει παντού από την Κρήτη ως τον Έβρο και από την Ήπειρο μέχρι το Ταίναρο γιατί δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει και έχει υποσχεθεί να δώσει για τα έργα. Δεν τα πληρώνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ο κλασσικός. Βάζει εμπρός τη σκόπιμη γραφειοκρατεία και καταφέρνει να τραβάει το σκοινί από 2 ως 4 χρόνια για να πληρώσει. Ο δεύτερος είναι ο γνώριμος. Απλά δεν πληρώνει και σε βάζει σε λίστα αναμονής.

Έχει όμως στο Ταμείο του να δώσει αυτά που πάντα υπόσχεται η κάθε κυβέρνηση (όπως και η σημερινή) για αυξήσεις για πριμ παραγωγικότητας στους κρατικούς υπαλλήλους (άκου… παραγωγικότητας) και νέους διορισμούς. Πολύ σωστά λοιπόν καταλήγουν (σε υπόμνημά τους προς την κυβέρνηση), οι φεσωμένοι κατασκευαστές του κράτους μπαταχτσή “…οι καθυστερήσεις στις πληρωμές στις κατασκευαστικές εταιρίες επηρεάζουν όλη την αλυσίδα των έργων, καθώς ήδη το πρόβλημα έχει μετατεθεί στους προμηθευτές και υπάρχει ο φόβος ότι πολύ σύντομα θα περάσει και στους εργαζόμενους….” (Capital.gr: “Θηλιά στους κατασκευαστές οι οφειλές του δημοσίου”). Η Ελλάδα είναι “μπανανία” όταν το κράτος μπαταχτσής λέει δεξιά και αριστερά με τις κυβερνήσεις του ότι για να βοηθήσω τις εξαγωγές επιστρέφω τον ΦΠΑ. Στους εξαγωγείς όμως λέει άλλα… Πριν 10-12 χρόνια τους χρωστούσε από επιστροφές ΦΠΑ πάνω από 12 δισ. ευρώ (!!).

Μόλις ρεζιλεύτηκε για τα καλά και στους δανειστές μας και υποχρεώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βάλει και όριο στη συγκεκριμένη κρατική κοροϊδία πέσαν τα μούτρα μας. Μετά και από 5 χρόνια, κάπου το 2016, κατεβάσαμε τα φέσια από επιστροφές στα 5-6 δισ. και χρειάστηκαν άλλα 5 χρόνια για να τα φέρουν στη σημερινή (επίσης άθλια) θέση. Ξεκίνησαν όμως τα κόλπα των καθυστερήσεων. Δεν τραβάνε τις πληρωμές στα 5-6 χρόνια που ήταν παλαιότερα αλλά στα 2 χρόνια τα έχεις στην τσέπη σου. Μέχρι τότε βέβαια μπορεί να έχει χρεοκοπήσει και ο εξαγωγέας. Τι το νοιάζει όμως το κράτος μπαταχτσή. Η κυβέρνησή του θα πάρει στατιστική και τις δικές του εξαγωγές και θα παραμυθιάζει τους πάντες για την άνοδο… Πού πάνε όμως τα λεφτά από τους φόρους μας; Συντηρούμε τις σαβούρες που λέγονται κρατικές βιομηχανίες για να είναι διορισμένοι κομματικοί της πελατείας όλων των κομμάτων. Γι’ αυτό και δεν πωλούνται. Για να μην πειραχτούν οι πελάτες… Πηγαίνουν βεβαίως και στους νέους διορισμούς.

Η Ελλάδα είναι “μπανανία” όταν το κράτος μπαταχτσής χρωστάει (ακόμη και τώρα που μπήκαμε στο 2024) κάπου 3,5 δισ. στους πολίτες. Ιδίως δε εκεί που ασκεί την κοινωνική του πολιτική. Τα μεγαλύτερα φέσια είναι στην υγεία. Για να καταλάβουμε για τι “μπανανία” μιλάμε αφού ζητήσουμε την προσοχή σας ότι στους φορολογούμενους χρωστάει κάπου 600 εκατ. σε επιστροφές φόρων (!!) ας μείνουμε στην φρίκη ότι από τα 3,5 δισ. σε χρέη που έχει σε όλη την οικονομία τα μισά (κάτι λιγότερο από 1,5 δισ.) είναι χρέη των κρατικών νοσοκομείων (!!). Να λοιπόν μια πιθανή εξήγηση στις κυβερνητικές θέσεις ότι το κυνηγητό των φόρων με τη νέα νομοθεσία υπολογίζεται ότι θα φέρει 1,5 ως 2,5 δισ. και όλα αυτά τα “κέρδη” θα περάσουν στην υγεία. Δεν λέει τίποτε ότι οι πληρωμές χρεών στον χώρο της κρατικής υγείας υπολογίζονται στο ίδιο ύψος…;

Λέω τίποτε το καινούργιο; Τίποτε το άγνωστο; Τίποτε απολύτως για όλα τα 45 χρόνια του ψευτοσοσιαλισμού που πληρώσαμε και πληρώνουμε από την τσέπη μας. Όταν ακούς όμως τις χθεσινές κυβερνητικές τοποθετήσεις για την ακρίβεια, να ξεκινούν με τη δήλωση “Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία” πώς να συγκρατηθείς. Αυτός ήταν και ο λόγος να πούμε ό,τι είπαμε και στο σημερινό μας σημείωμα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top