ΜΠΕΤΣΗΣ ΟΡΦΕΑΣ
Παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα Τίρανα, το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, αποφάσισε την κλιμάκωση ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Αποφάσισε αφενός τον κατ’ οίκον περιορισμό (λόγω και ορίου ηλικίας, αδυνατούσε να επιβάλει προφυλάκιση) αφετέρου την απαγόρευση οποιασδήποτε επικοινωνίας του (ακόμη και στο διαδίκτυο) πλην αυτής με τα μέλη της οικογενείας του.
Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι, πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που αποφασίζει διάφορα παράλογα (ή υπαγορευμένα) και σε ό,τι αφορά τον εκλεγμένο Έλληνα δήμαρχο Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη. Αξίζει να αναφέρουμε κάποιες λεπτομέρειες που είναι αποκαλυπτικές του γεγονότος ότι το δικαστικό σύστημα είναι πλήρως ελεγχόμενο από την κυβέρνηση, σε βαθμό που οι ανάγκες του Έντι Ράμα είναι το κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων.
Πρόκειται για εξόφθαλμη αποτυχία της λεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης στην Αλβανία, η οποία πραγματοποιήθηκε μάλιστα υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ και με πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση από την ΕΕ. Υπηρετώντας τις πολιτικές σκοπιμότητες του Ράμα, η δικαστική εξουσία ουσιαστικά παραβιάζει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί κάθε άλλο παρά υπερβολικοί είναι.
Το θέμα απασχολεί το σύνολο των, εκτός κυβερνητικού ελέγχου, δημοσιογράφων και πολιτικών αναλυτών στην Αλβανία. Εν ονόματι της ανάγκης για κάθαρση του δημοσίου βίου και πάταξης του εγκλήματος, οι καθοδηγούμενες διωκτικές αρχές έχουν επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών σε βάρος όσων υψώνουν το ανάστημά τους στον Ράμα, ή έστω ασκούν κριτική στις πράξεις του, όπως έχουν δικαίωμα και καθήκον ως πολίτες.
Περίεργες συμπτώσεις…
Αναφέραμε ενδεικτικά τις περιπτώσεις του Σαλί Μπερίσα και του Φρέντη Μπελέρη διότι είναι οι πλέον αποκαλυπτικές και έχουν πολλές ομοιότητες για να θεωρηθούν συμπτώσεις. Ένα πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ποιόν της Ιρένα Γκιόκα, η οποία είναι μέλος του επίμαχου Δικαστηρίου και συμμετείχε στην εκδίκαση και των δύο υποθέσεων: Τον Φεβρουάριο του 1996 είχε εκδιωχθεί από το δικαστικό σώμα για λόγους επαγγελματικής ανεπάρκειας και για δωροδοκία σε υποθέσεις που εκδίκαζε. Το σχετικό ένταλμα έφερε την υπογραφή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Σαλί Μπερίσα, ως έχοντα την αρμοδιότητα του Συμβουλίου Κρίσεων των δικαστών.
Για λόγους δεοντολογίας, θα μπορούσε η ίδια να ζητήσει να μην συμμετέχει στη διαδικασία δίωξης εις βάρος του πρώην Προέδρου. Όχι μόνο δεν είχε την δεοντολογική αυτή ευαισθησία, αλλά επέμενε να μην εξαιρεθεί, ακόμα και όταν το απαίτησαν οι συνήγοροι του Μπερίσα. Επιπροσθέτως, να αναφερθεί ότι, η ίδια δικαστής έχει πολλά γκρίζα σημεία στην δικαιολόγηση περιουσιακών στοιχείων της. Παρά τις ενστάσεις του διεθνούς αρμοστή, που επικουρικά επιβλέπει την διαδικασία, έλαβε την απαραίτητη πιστοποίηση, προφανώς με αντάλλαγμα…
Ένα δεύτερο κοινό σημείο των δύο υποθέσεων είναι η, σχεδόν προσχηματική, δικογραφία. Ο μεν πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα κατηγορείται ότι με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου διευκολύνθηκε ο σύζυγος της κόρης του να αναγνωριστεί ιδιοκτήτης σε περιουσία της οικογένειάς του, που είχε δημευθεί από το κομουνιστικό καθεστώς και που συνολικά του αναλογούν περί των 400 μ2!
Ο δε Δήμαρχος της Χιμάρας κατηγορείται ότι συνεργάτες του υποτίθεται ότι διαπραγματεύονταν την ψήφο κάποιων έναντι 480 ευρώ! Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση, οι μάρτυρες κατηγορίας –όπως αποδείχθηκε– ήταν βαλτοί της αστυνομίας και από πουθενά δεν προκύπτει συναλλαγή, πόσο μάλλον που οι υποτιθέμενοι ψηφοφόροι είναι μη Χιμαραίοι! Όμως, το τρίτο κοινό σημείο στις δύο υποθέσεις είναι και το πιο ουσιαστικό: Η υπέρβαση της αρμοδιότητας του δικαστηρίου, που δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα για την λειτουργία του πολιτεύματος και την ισονομία των πολιτών.
Μπερίσα και Ράμα
Το δικαστήριο, λοιπόν, αποφάσισε στην περίπτωση του Μπερίσα τη στέρηση του δικαιώματος να επικοινωνεί με τους πολίτες καθ’ οιονδήποτε τρόπο, παρότι πρόκειται για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ας μην τον αναγνωρίζει ως τέτοιο η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι κάθε απόγευμα να οργανώνονται ιδιότυπες συγκεντρώσεις κάτω από τον εξώστη της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει ο Μπερίσα, με τους οπαδούς του να τον χαιρετούν εξ αποστάσεως!
Στην περίπτωση δε του Δημάρχου Χιμάρας ένα δικαστήριο που υποθετικά εκδικάζει ποινικής φύσεως υπόθεση εκφέρει διατακτικά άποψη και για τον τρόπο διαχείρισης του Δήμου, έως την κατάληξη της υπόθεσης! Με ενδιάμεση απόφασή του διατάσσει –όπως προφανώς παραγγέλθηκε– από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί εντεταλμένος αρμοστής στο Δήμο. Αυτή η ρύθμιση είναι που “τροφοδοτεί την φαντασία” δημοσιογράφων της εφημερίδας “Καθημερινή” που “εφευρίσκουν” λύσεις για να διευκολύνουν τη διέξοδο του Έντι Ράμα από το αδιέξοδο που έχει ο ίδιος δημιουργήσει.
Η συμπεριφορά των δεσμοφυλάκων της επίλεκτης μονάδας – αυτή που εκτέλεσε τον Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνο Κατσίφα – στη Χιμάρα, καθώς “συνόδευαν” τον Δήμαρχο Φρέντη Μπελέρη στην ειδική άδεια, προκειμένου να αποχαιρετήσει στο αιώνιο ταξίδι τη γιαγιά του, μπορεί να επαναληφθεί και στην περίπτωση του Σαλί Μπερίσα, δεδομένου ότι αυτός δεν σέβεται την απόφαση της “ανεξάρτητης” Δικαιοσύνης για σιωπητήριο…
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου