GuidePedia

0


Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ιράν και το πρακτορείο ειδήσεων Fars των Ιρανών Φρουρών (IRGC) καλούν τους Ιρανούς πολίτες να εγγραφούν για να σταλούν στον πόλεμο κατά του Ισραήλ.

Το Ιράν άνοιξε γραφεία στρατολόγησης εθελοντών που θα ενισχύσουν τον “Άξονα της Αντίστασης” στον πόλεμο κατά του Ισραήλ. Νωρίτερα σήμερα, ισραηλινός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι το Ιράν προσπαθεί να μεταφέρει στρατηγικά όπλα προς ή μέσω της Συρίας για να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο πολέμου.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά την διπλή προειδοποίηση και το τελεσίγραφο που έστειλε το Ιράν στο Ισραήλ σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές.

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ μέσω του ΟΗΕ

Το Ιράν έστειλε μήνυμα στο Ισραήλ το Σάββατο τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ, αλλά και ότι θα πρέπει να παρέμβει εάν συνεχιστεί η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, είπαν στον Axios δύο διπλωματικές πηγές με γνώση της κατάστασης.

Το μήνυμα του Ιράν, το οποίο στάλθηκε στο Ισραήλ μέσω του ΟΗΕ, έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποτρέψει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ από το να συμμετάσχουν στον πόλεμο. Αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ έστειλαν ομάδα αεροπλανοφόρου και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Τορ Γουένσλαντ το Σάββατο στη Βηρυτό, ανέφεραν οι δύο διπλωματικές πηγές.

Ο Wennesland προέτρεψε τον Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν να βοηθήσει να αποτραπεί η μετάδοση της σύγκρουσης στη Γάζα και το Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι το Ιράν δεν θέλει η σύγκρουση να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο και θέλει να προσπαθήσει να βοηθήσει στην απελευθέρωση αμάχων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα.

Όμως ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν τόνισε ότι το Ιράν έχει τις κόκκινες γραμμές του. Είπε ότι εάν η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση συνεχιστεί – και ειδικά εάν το Ισραήλ τηρήσει την υπόσχεσή του για χερσαία επίθεση στη Γάζα – το Ιράν θα πρέπει να απαντήσει, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο Γουένσλαντ τηλεφώνησε στον Ισραηλινό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι και άλλους αξιωματούχους και μετέφερε το μήνυμα του Ιράν, ανέφεραν οι πηγές.

Το γραφείο του Γουένσλαντ επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν το Σάββατο, λέγοντας ότι συζήτησαν «διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση ομήρων, την αποκλιμάκωση και την πρόληψη της μετάδοσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, είπε σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους στη Βηρυτό το Σάββατο ότι το Ισραήλ πρέπει «να σταματήσει τα εγκλήματα κατά των αμάχων στη Γάζα — γιατί μπορεί να είναι πολύ αργά σε λίγες ώρες.”
«Γνωρίζω για τα σενάρια που έχει θέσει σε εφαρμογή η Χεζμπολάχ», είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

«Οποιοδήποτε βήμα θα κάνει η αντίσταση θα προκαλέσει τεράστιο σεισμό» για το Ισραήλ είπε ο ίδιος.
Δεύτερη προειδοποίηση του Ιράν προς το Ισραήλ: «Θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες αν δεν εμποδιστεί η γενοκτονία των Παλαιστινίων»

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποίησε μέσω X (του πρώην Twitter) χθες Σάββατο ότι αν δεν εμποδιστούν «τα εγκλήματα πολέμου» και η «γενοκτονία» των Παλαιστινίων που διαπράττονται κατ’ αυτή από το Ισραήλ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με «πολύ σοβαρές συνέπειες».

Η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά του που επιδόθηκε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει αν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς.

«Αν δεν σταματήσουν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία του ισραηλινού απαρτχάιντ, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να προκαλέσει πολύ σοβαρές συνέπειες, η ευθύνη για τις οποίες θα έγκειται στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη που το οδηγούν σε αδιέξοδο», ανέφερε η μόνιμη αποστολή της Τεχεράνης στον διεθνή οργανισμό.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ συναντήθηκε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν στη Βηρυτό χθες Σάββατο, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας συναντήθηκε κατόπιν με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Axios, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ είπε πως όλες οι συναντήσεις που κάνει ο κ. Βένεσλαντ έχουν σκοπό να προωθηθούν οι προσπάθειες «να απελευθερωθούν οι όμηροι, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να αποφευχθεί η εξάπλωση της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή» και αυτό «συμπεριλαμβάνει τις συναντήσεις του στον Λίβανο».

Συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ με τον ηγέτη της Χαμάς: Αν δεν σταματήσει τις επιθέσεις το Ισραήλ θα έχει «μεγάλες συνέπειες»

Το Ιράν προειδοποίησε για «μεγάλες συνέπειες» εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα.

«Το γεγονός ότι το σιωνιστικό καθεστώς μαρτυρεί εκατοντάδες Παλαιστίνιους κάθε μέρα δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και αυτό το έγκλημα πολέμου, καθώς και ο ανθρώπινος αποκλεισμός της Γάζας και η διακοπή νερού, τροφίμων και φαρμάκων, πρέπει να τερματιστεί», είπε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν.

«Εάν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του παλαιστινιακού λαού και πολιτών συνεχιστούν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατάσταση στην περιοχή θα παραμείνει η ίδια», συμπλήρωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν εξέφρασε την ίδια αίσθηση σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση και με τον αρχηγό της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στη Ντόχα του Κατάρ.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν το Σάββατο στο Κατάρ, όπου συζήτησαν την επίθεση στο Ισραήλ «και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία» για την επίτευξη των στόχων της οργάνωσης, ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top