GuidePedia

0


Γιώργος Μαυρίδης
Οι Τούρκοι αναμένουν το εν λόγω σύστημα να βελτιώσει σημαντικά τις ναυτικές μαχητικές του δυνατότητες
Σύμφωνα με νέες αναφορές από την Τουρκία, ένα νέο σύστημα ναυτικού πολέμου αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες του ναυτικού πολέμου όσον αφορά την αποδοτικότητα στις μάχες στην θάλασσα.

Το σύστημα αυτό θα επιτρέπει στο πολεμικό ναυτικό της Άγκυρας να πραγματοποιεί εικονικά μαχητικά σενάρια για να δοκιμάζει μαχητικά στοιχεία, όπως τακτικές κλπ, πριν τα εφαρμόσει στο πεδίο της μάχης.

Τι Ακριβώς Είναι το Σύστημα GEMED;

Πιο συγκεκριμένα και βάσει σημερινού άρθρου τουρκικής σελίδας ενημέρωσης, το πρόγραμμα Naval Warfare Effectiveness Analysis Model (GEMED), δηλαδή Μοντέλο Ανάλυσης Αποδοτικότητας Ναυτικού Πολέμου, σχεδιάζεται για να αυξήσει το επίπεδο της μαχητικής ετοιμότητας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, επιτρέποντας καλύτερη ανάλυση μαχητικών σεναρίων μέσω αναλύσεων σε ένα εικονικό περιβάλλον πριν λάβει χώρα η πραγματική μάχη στο πεδίο.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου της εταιρείας STM, η οποία και ανέπτυξε το εν λόγω σύστημα, έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές αποδοχής του συστήματος GEMED.

Ο Οζγκούρ Γκουλεριούζ, γενικός διευθυντής της εταιρείας STM της Άγκυρας, δήλωσε συγκεκριμένα: «Ενισχύουμε το πολεμικό μας ναυτικό παράγοντας σύγχρονες και εγχώριες πλατφόρμες».

«Εκτός από αυτό [δηλαδή το σύστημα GEMED], αναπτύσσουμε λογισμικά συστήματα τα οποία θα προσθέσουν πληροφοριακές δυνατότητες σε αυτές τις πλατφόρμες και υποστήριξη για την λήψη αποφάσεων στα κέντρα διοίκησης του στρατού» πρόσθεσε ο Τούρκος.

Οι Τούρκοι θέλουν το σύστημα GEMED να επιτρέψει στις ναυτικές δυνάμεις τους να αξιολογούν την μαχητική ετοιμότητα υπαρχόντων στρατιωτικών πλατφορμών, σημείωσε ο Γκουλεριούζ.

Ο ίδιος τόνισε πως η εταιρεία STM έχει αναπτύξει μοντέλα περίπου 100 διαφορετικών μαχητικών στοιχειών και των υποσυστημάτων τους.

«Αυτά τα μοντέλα πλατφορμών, αισθητήρων, όπλων και αντίμετρων θα επιτρέψουν την ανάλυση της αποτελεσματικότητας για επιχειρήσεις επιφανείας, για υποβρύχιες επιχειρήσεις και εναέριες επιχειρήσεις» έκλεισε τις δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της STM.

Ως μέρος των δοκιμών αποδοχής του συστήματος GEMED, λέγεται από το τουρκικό άρθρο πως έλαβαν χώρα περισσότερες από 40 δοκιμαστικές επιχειρήσεις του εν λόγω συστήματος μέχρι και σήμερα.

Έτσι, καταλαβαίνουμε πως το GEMED των Τούρκων έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του και κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να υιοθετηθεί το επόμενο διάστημα στον στρατό της χώρας, αν φυσικά περάσει και τα επόμενα δοκιμαστικά στάδια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Πόσο Επικίνδυνο Είναι για το Ελληνικό ΠΝ;

Όσον αφορά την επικινδυνότητά του, στην πράξη φαντάζει ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό σύστημα σύγχρονων προδιαγραφών, ωστόσο μόνο στην πράξη θα μπορούσε κανείς να αξιολογήσει ουσιαστικά τις δυνατότητές τους.

Τέτοια συστήματα είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και υπολογιστικά απαιτητικά, πράγμα που σημαίνει πως οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν αδιαμφισβήτητα θέματα με την ανάπτυξή του, ειδικά δεδομένου του γεγονός πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία πρώτη φορά πειραματίζεται με κάτι αντίστοιχο.

Όπως πάντα όμως αυτά τα τεχνικά και άλλης φύσεως θέματα δεν αποκαλύπτονται ποτέ. Έτσι, μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει την πραγματική αποτελεσματικότητα του συστήματος GEMED.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top