GuidePedia

0


Στις ένοπλες δυνάμεις υπάρχει (ή οφείλει να υπάρχει) μια διαδικασία συλλογής και αξιολόγησης παρατηρήσεων και πρώτων εντυπώσεων και κατόπιν εξαγωγής συμπερασμάτων, τα οποία όμως πρέπει να ενσωματωθούν στις τακτικές και διαδικασίες (να εισαχθούν στο DNA του οργανισμού όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται) ώστε να αφομοιωθούν. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως LI/LL ή αλλιώς ως Lessons Identified / Lessons Learned, την οποία συνήθως την επικαλούνται λανθασμένα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο Ισραήλ συνεχίζει να εξελίσσεται ενώ νεώτερες πληροφορίες μπορεί να ανατρέψουν παλαιότερες διαπιστώσεις. Όμως, είναι σημαντικό να καταγράψουμε όλες τις παρατηρήσεις, ώστε να υπάρχει μια βάση, πολύ κοντά χρονικά στα πραγματικά γεγονότα.

Μια βασική διαπίστωση είναι ότι παρατηρήθηκε (εκτός και αν οι θεωρίες συνωμοσίας αποδειχθούν σωστές) αποτυχία στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση μιας ταχέως εξελισσόμενης δυσμενούς κατάστασης. Βαρύτητα θωρακισμένα και προστατευμένα σημεία ελέγχου και strong points ουσιαστικά “έπεσαν αμαχητί”, με το προσωπικό τους να μην φαίνεται ικανό να προβάλει σημαντική αντίσταση.

Επιπρόσθετα η Χαμάς κατάφερε να διατρήσει το τείχος που της απέκλειε τη χερσαία πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας σε πολλά σημεία και μάλιστα σε τέτοια έκταση που να είναι δυνατή η διέλευση οχημάτων, χωρίς να υπάρχει κάποια προσπάθεια περιορισμού. Φαντάζεται κανείς πιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν το “ρεσάλτο” που είχε επιχειρηθεί πριν μερικά χρόνια στον Έβρο, είχε στεφθεί με επιτυχία. Αυτά που μπορούμε να καταγράψουμε είναι τα εξής:

[α] Τα σύγχρονα κράτη τα οποία απολαμβάνουν πολλά χρόνια σχετικής ειρήνης και ευημερίας θα μεταφέρουν αυτό το κλίμα και στις ένοπλες δυνάμεις. Φράσεις το τύπου “σιγά και να μη γίνει πόλεμος” δε λέγονται μόνο στα καφενεία αλλά και στις αίθουσες επιχειρήσεων! Έτσι λοιπόν οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι “ψημένες” για επιχειρήσεις… έχει αποδειχθεί ότι απαιτούνται τρεις ημέρες ώστε οι στρατιώτες να μπουν σε κλίμα επιχειρήσεων/πολέμου και σφαγής! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έπεσε σαν “κεραυνός εν αιθρία” στην Ευρώπη και όχι μόνο.



[β] Η τεχνολογία φτάνει μέχρι ένα σημείο. Μετά από εκεί θα μπαίνει πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας. Εξελίξεις του τύπου “ChatGPT” οι οποίες ουσιαστικά είναι μια επίπλαστη μορφή νοημοσύνης που δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή δημιουργούν μια επισφαλή εντύπωση ότι όλα θα τα αντιμετωπίσει η τεχνολογία, ξεχνώντας ότι στην τεχνολογία που βασίζεται η άμυνα μπορεί κάλλιστα να βασιστεί και η επίθεση. Διότι η τεχνολογία είναι στα χέρια όλων. Έτσι, οι πρώτοι στόχοι που χτυπήθηκαν από τη Χαμάς ήταν τα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης του “τείχους” καθώς και τα κέντρα συλλογής των δεδομένων. Μετά από αυτό, οι ισραηλινές δυνάμεις βρέθηκαν σε μια κατάσταση παντελούς έλλειψης επίγνωσης τακτικής κατάστασης, με τα γνωστά και τραγικά αποτελέσματα.

[γ] Όταν κάτι δεν φυλάσσεται είναι σαν να μην υπάρχει. Τόσο οι πύργοι παρατήρησης όσο και το συρματόπλεγμα / τείχος δεν είχε συνεχή ανθρώπινη παρουσία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η Χαμάς να χρησιμοποιήσει μέχρι και μπουλντόζες χωρίς να βληθούν άμεσα… Η αιτία μπορεί να αναζητηθεί είτε στη λειψανδρία που πλέον παρατηρείται, η προσπάθεια αλλοτρίωσης των ενόπλων δυνάμεων γενικότερα από την πολιτική και η δημιουργία κλίματος δημοσίου τομέα, οδηγεί όλο και λιγότερους να επιλέξουν ένα μέλλον στις ένοπλες δυνάμεις, είτε στη χαλάρωση (δες και [α]) η οποία ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ήταν και η σημαντικότερο εορτή του Ισραήλ (δεν θα ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο) ή σε συνδυασμό των δύο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ηγεσίες να κατανοήσουν, ότι όσο οι πόροι που μπορεί να παρέχει αυτός ο πλανήτης είναι πεπερασμένοι, πάντα ο πόλεμος θα αποτελεί μέρος της ανθρώπινης πορείας. Δυστυχώς αυτό είναι και το δυσκολότερο έργο που έχουν να επιτελέσουν οι δημοκρατικές κοινωνίες. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι το trend που κυριάρχησε στο internet, είναι η απόλυση της Mia Khalifa από το Playboy…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top