GuidePedia

0


Μαρίνος Γκασιάμης

ΟΈκτος Στόλος του Ναυτικού των ΗΠΑ και οι Ναυτικές Δυνάμεις Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (STRIKFORNATO) ξεκίνησαν την άσκηση Neptune Strike 2023-2 (NEST 2023-2) στις 10 Ιουλίου 2023.

Όπως και σε προηγούμενες Neptune Strike, συμπεριλαμβανομένου της NEST 23.1 τον Φεβρουάριο του 2023, η NEST 23.2 θα περιλαμβάνει τη μεταφορά της εξουσίας (TOA) των ανατεθέντων εθνικών δυνάμεων στη διοίκηση και τον έλεγχο του STRIKFORNATO και του ΝΑΤΟ. Οι συμμαχικές δυνάμεις θα εκτελέσουν μια ποικιλία σεναρίων σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και τις πλωτές οδούς..

«Η μεταφορά συμμαχικών μονάδων υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ γίνεται κανονική δουλειά για τη ΝΑΤΟϊκή Συμμαχία», δήλωσε ο αντιναύαρχος Thomas Ishee, διοικητής, του έκτου στόλου των ΗΠΑ και της STRIKFORNATO. «Η σειρά Project Neptune μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ικανότητά μας να λειτουργούμε μαζί με μια ποικιλία μονάδων και εθνών σε όλους τους τομείς στην Ευρώπη. Εβδομάδες μετά την Formidable Shield και την BALTOPS, η ικανότητα του 6ου στόλου και της STRIKFORNATO να εκτελέσει την Neptune Strike 23-2 υπογραμμίζει τη διαλειτουργικότητα».

Κατά τη διάρκεια της NEST 23.2, το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το USS Gerald R. Ford (CVN 78), θα τεθεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες. Το πλοίο και η συνδεδεμένη ομάδα κρούσης του αναφέρθηκαν στο STRIKFORNATO ενώ έπλεε στη Νορβηγική Θάλασσα στις αρχές Ιουνίου.

Εκτός από το Gerald R. Ford, πολλές συμμαχικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου ITS Garibaldi (C551) του ιταλικού ναυτικού και συμμαχικών πλοίων, αεροσκαφών και χερσαίων μονάδων, θα συμμετάσχουν στη δραστηριότητα, ενισχύοντας την εναλλαξιμότητα των Συμμαχικών Δυνάμεων και την ευελιξία της διοίκησης του ΝΑΤΟ.

«Καθώς συνεχίζουμε να προάγουμε τη σειρά δραστηριοτήτων επαγρύπνησης του Project Neptune, επιδεικνύουμε ολοένα και περισσότερο την ευελιξία και τον δυναμισμό των 31 συμμαχικών εθνών μας σε επιχειρήσεις όλων των τομέων», δήλωσε ο Αντιναύαρχος James Morley, Αναπληρωτής Διοικητής, STRIKFORNATO που συμπλήρωσε: «Μέσω αυτής της σειράς, συγχωνεύουμε μάχιμες αξιόπιστες θαλάσσιες δυνάμεις από πολλά έθνη σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα, όλοι ενωμένοι σε έναν κοινό σκοπό για την υποστήριξη της Συμμαχίας».

Στην άσκηση αυτή η Ελλάδα συμμετέχει με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ από πλευράς Τουρκίας θα σταλεί ένα ζεύγος μαχητικών και μια φρεγάτα.

Πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν να δουν αν τα τουρκικά μαχητικά θα καταθέσουν σχέδιο πτήσης για να μεταβούν στις περιοχές της άσκησης καθώς όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα η Άγκυρα με αφορμή περιοχή που δεσμεύτηκε νοτιως της Ρόδου και του Καστελόριζου για ασκήσεις του ΝΑΤΟ με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις 14 Ιουλίου προέβει σε αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου και δήλωσε πως ούτε σχέδιο πτήσης θα υποβάλλουν. Κάτι που σημαίνει πως ίσως να είμαστε μπροστά στην επιστροφή στις παραβάσεις και παραβιάσεις εκ μέρους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top