GuidePedia

0

«Οι απέναντί μας θα πρέπει να αποδεχτούν την κατάσταση στο πεδίο, αντί να επιμένουν σε εξαναγκασμούς», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το κυπριακό, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θέλει να υπάρξει στην Κύπρο μία μόνιμη και δίκαιη λύση.

«Δείξαμε την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν. Αν χρειαστεί θα την ξαναδείξουμε», ανέφερε εν συνεχεία ο Τούρκος πρόεδρος και υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν δραπέτευσε ποτέ από μία λύση» και ότι δεν θα διστάσει «να βάλει το χέρι κάτω από την πέτρα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, προκειμένου «να υπάρξει στην Κύπρο μία μόνιμη και δίκαιη λύση».

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία «ποτέ δεν έχει ξεφύγει και δεν πρόκειται να ξεφύγει από μια λύση βασισμένη στην πραγματικότητα του νησιού», στηρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη θέση της γείτονας χώρας για διχοτόμηση του νησιού και τη δημιουργία δυο ανεξάρτητων κρατών.

Αποκαλώντας την εισβολή στην Κύπρο ως «ειρηνευτική Επιχείρηση», εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους βετεράνους που συμμετείχαν στην εισβολή και διαβεβαίωσε πως «η υποστήριξή μας προς την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" θα είναι διαρκής» και ότι οι συνεισφορές θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε όλους τους τομείς από τη γεωργία μέχρι την ενέργεια, από το νερό στον ηλεκτρισμό, από τις μεταφορές στην υγεία.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο αεροδρόμιο Ercan στα κατεχόμενα ευχόμενος «να είναι ωφέλιμο για τον τουρκοκυπριακό λαό» τονίζοντας πως η χωρητικότητα μπορεί να εξυπηρετεί 10 εκατομμύρια επιβάτες.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ λέγοντας «διαπιστώθηκε μία ακόμη φορά ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε, κυρίως με τους γείτονές μας. Πιστεύουμε ότι αν ανοίξει χώρος στον διάλογο και τη διπλωματία, οι παρεξηγήσεις θα παραμεριστούν, οι διαφωνίες θα βρουν λύσεις, κάτι που καταφέραμε πολλές φορές τα τελευταία 21 χρόνια. Ξεπεράσαμε τόσα εμπόδια, που θεωρούνταν ανυπέρβλητα, με τους γείτονές μας και άλλες χώρες. Δεν υπάρχει λόγος να μην έχουμε αυτή την επιτυχία και σήμερα».

Για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είπε πως η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προωθηθούν τα πρωτόκολλα, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξουν αμοιβαία βήματα από την πλευρά της σκανδιναβικής χώρας υπενθυμίζοντας τα αιτήματα της Άγκυρας σχετικά με την τρομοκρατία και την ισλαμοφοβία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top