GuidePedia

0


Γκουτζάνης Σπύρος
Εάν επρόκειτο για καινούργια κυβέρνηση θα μπορούσαν να αποδοθούν στη απειρία, στο ξεκίνημα όμως της δεύτερης τετραετίας της, οι γκάφες και τα λάθη, αλλά κυρίως η έλλειψη ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών εξηγούνται μόνο με την αίσθηση παντοδυναμίας – εάν όχι αλαζονείας – που τροφοδοτεί το 40% και κυρίως η κατακερματισμένη και απούσα αντιπολίτευση.

Η κακή αρχή για την κυβέρνηση έγινε ήδη με τις προγραμματικές δηλώσεις όταν ο Γιώργος Φλωρίδης στράφηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών, μη γνωρίζοντας ότι το είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2019. Εάν δεν ήταν ακραίο, θα είχε πάει στο σπίτι του πριν ολοκληρώσει την ανάγνωση των δηλώσεων. Ακολούθησε η γκάφα με την πανεπιστημιακή αστυνομία και την έφιππη που “τρόλαρε” ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Όμως, τα πράγματα έγιναν σοβαρά με τις πυρκαγιές. Φυσικά κανείς δεν μιλά πλέον για επιτελικό κράτος. Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα στην Ρόδο, στην Κέρκυρα, στον Βόλο στην Λαμία και λίγον νωρίτερα στην Αττική, αναδεικνύουν την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.

Ο Μητσοτάκης κατέφυγε στην γνωστή συνταγή: επίκληση της κλιματικής αλλαγής, επικοινωνιακές κινήσεις με πολλές υποσχέσεις για αποζημιώσεις και, κατά την συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις βαρύγδουπες προειδοποιήσεις πως «ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος για τους εμπρηστές» (από χτες υπουργοί, όπως ο Βασίλης Κικιλίας και Μάκης Βορίδης, μιλούν για “ανθρώπινο χέρι” πίσω από τις πυρκαγιές).

Το σημαντικότερο βέβαια είναι η συνήθης βοήθεια των Μέσων Ενημέρωσης που αποκρύπτουν τις ειδήσεις για τις πυρκαγιές και το μέγεθος της καταστροφής, υποβαθμίζουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και κυρίως την απαράδεκτη έλλειψη προετοιμασίας και, αντί για κριτική, προβάλλουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Ενδεικτική της στάσης του Μητσοτάκη είναι φράση του στην Βουλή ότι «αυτά τα μέσα έχουμε και είναι αρκετά» και μία ημέρα αργότερα έπεσε το πυροσβεστικό αεροσκάφος, με θύματα τους δύο πιλότους της πολεμικής αεροπορίας που επιχειρούσαν.

Ως επιεικώς ατυχής εάν όχι κυνική κρίνεται και η δήλωση του Θεόδωρου Λιβάνιου την επαύριο του θανάτου των δύο πιλότων ότι «ευτυχώς ή δυστυχώς η ζωή συνεχίζεται». Η στάση του πρωθυπουργού όμως είναι και αντιφατική καθώς, την ώρα που διατείνεται ότι τα πυροσβεστικά μέσα είναι αρκετά, προαναγγέλλει προμήθεια νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών. Ακολουθεί έτσι την δοκιμασμένη συνταγή των πολεμικών εξοπλισμών, που θεωρούνται άμα την εξαγγελία τους αμάχητο τεκμήριο πατριωτισμού.

“Σιγοκαίνε” τα ελληνοτουρκικά

Η όλη εικόνα της κυβέρνησης έναν μήνα μετά τη νίκη της ΝΔ υποδεικνύει ότι το μόνο που λειτουργεί αποτελεσματικά είναι ο τομέας επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου. Εν τω μεταξύ “σιγοκαίει” στο εσωτερικό της ΝΔ, η φωτιά που άναψαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον διάλογο με την Τουρκία, στην προοπτική των υποχωρήσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Το θέμα έχει αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή, ωστόσο δεν έχει ξεχαστεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Το σε ποια συγκυρία και με ποια επικοινωνιακή μεθόδευση θα το επαναφέρει ο Μητσοτάκης, θα καθορίσει εν πολλοίς και το μέγεθος των αντιδράσεων. Παρότι έβαλε τα δεξιά στελέχη, όπως ο Μάκης Βορίδης, να παίξουν τον άχαρο ρόλο και να ανοίξουν τον δρόμο για τις Πρέσπες του Αιγαίου, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα περάσει αβρόχοις ποσί από το πεδίο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Ίσως ο σημαντικότερος βοηθός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι “χαμένος στην μετάφραση” του εκλογικού αποτελέσματος και στην διαδικασία εκλογής αρχηγού. Αφού ψήφισε για πρόεδρο της Βουλής τον Κώστα Τασούλα και για την επιτροπή Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη, περιορίζεται σε διεκπεραιωτικές ανακοινώσεις για τις πυρκαγιές και τους πλειστηριασμούς. Δείχνει ανέτοιμος να διαχειριστεί τις υποψηφιότητες των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κίνδυνο να εμπλέξει την ανάδειξη υποψηφίων στην εσωτερική διαδικασία της ανάδειξης αρχηγού.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top