GuidePedia

0

Ποιος αμφισβητεί τις παραδοσιακές δημοσκοπήσεις - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των πολυεθνικών του ΧΑ.

Για ντέρμπι στις επερχόμενες εκλογές κάνει λόγο η Euractiv, κόντρα στις συστημικές δημοσκοπήσεις, επικαλούμενη μετρήσεις που διενεργούν οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Οι Έλληνες ψηφίζουν στις 21 Μαΐου σε μία από τις πιο απρόβλεπτες εθνικές εκλογές των τελευταίων ετών, με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης να είναι αβέβαιος και τους κορυφαίους πολιτικούς να διαφωνούν για την αξιοπιστία των σημερινών δημοσκοπήσεων που ευνοούν τους κυβερνώντες συντηρητικούς», σημειώνει σε δημοσίευμά της η Euractiv.
Όπως εξηγεί, οι εκλογές θα διεξαχθούν βάσει του νέου εκλογικού νόμου, που εφαρμόζει αναλογικό σύστημα στον πρώτο γύρο, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα κόμμα που επιδιώκει να κυβερνήσει μόνο του θα πρέπει να συγκεντρώσει το 46% των συνολικών ψήφων, πράγμα δύσκολο.
Διαφορετικά, το μόνο ισχυρότερο κόμμα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με άλλα για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, κάτι κάπως ασυνήθιστο στην ελληνική πολιτική.
Τα τρία κύρια κόμματα που διεκδικούν την εκλογή τους είναι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ), το κύριο κόμμα της αριστερής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ (Ευρωπαϊκή Αριστερά) και οι σοσιαλιστές (Pasok - S&D).

Η Νέα Δημοκρατία προτιμά μια μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διευκρινίσει ότι στοχεύει σε έναν "προοδευτικό συνασπισμό" με τους σοσιαλιστές.
Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, αναμένεται να παίξει το ρόλο του βασιλικού παράγοντα, αλλά το κόμμα έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, αν και το εκλογικό του πρόγραμμα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται οι δύο ιδεολογικά αντίθετοι και οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ τους αποκλείεται.
Εάν οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού αποτύχουν, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος τον Ιούλιο, όπου ένα ή περισσότερα κόμματα θα χρειαστούν σχεδόν το 37% των ψήφων για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Ανάλογα με την επίδοσή του, το πρώτο κόμμα θα λάβει κάποιες έδρες "μπόνους" που θα αναδιανεμηθούν από όσους δεν θα περάσουν το όριο.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των πολυεθνικών στο ΧΑ

Την ίδια στιγμή, οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών διενεργούν τις δικές τους δημοσκοπήσεις με την παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μεθοδολογία της ψηφοφορίας, δηλαδή με την αυτοπρόσωπη συμπλήρωση ερωτηματολογίου.
Χρησιμοποιούν επίσης ειδικούς αλγορίθμους για να αναλύουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις που παρουσίασαν σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους και αποδίδοντας τους τον αντίστοιχο συντελεστή ακρίβειας.
Σε κάποιο βαθμό, η διαδικασία μοιάζει με τη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων από εξειδικευμένους αμερικανικούς οργανισμούς, όπως η FiveThirtyEight.
Στη EURACTIV παρουσιάστηκε μία από αυτές τις δημοσκοπήσεις, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) σε υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας που την ανέθεσε, αλλά και σε σημαίνοντες ευρωπαϊκούς παράγοντες.
Οι εκτιμήσεις διαφέρουν σημαντικά από τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν αγώνα στήθος με στήθος μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, οι προβολές δείχνουν σαφώς ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το τρίτο κόμμα μετά τον πρώτο γύρο.
Ωστόσο, η αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος με αυτή τη μεθοδολογία γίνεται στον αριθμό των ψήφων.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα λάβει 1.890.000 ψήφους, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 1.860.000 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ με 510.000 ψήφους.
Το ποσοστό της αποχής αντιστοιχεί στις προηγούμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα που διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2019.
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με την υψηλότερη ονομαστική αποχή (42% το 2019), αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό το ποσοστό αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται σπάνια.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι μια ενδεχόμενη μείωση της αποχής είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι περισσότεροι απόντες είναι συνήθως νεότεροι πολίτες.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών και Κοινωνικής Αλλαγής Eteron, περίπου 430.000 Έλληνες νέοι ψηφοφόροι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές.
Η συντηρητική κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στις εκκλήσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις εκλογές νέοι που θα βρίσκονται μακριά από την εκλογική τους περιφέρεια -κυρίως όσοι απασχολούνται σε εποχιακές εργασίες.



Η αμφισβήτηση των συστημικών δημοσκοπήσεων

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται μέχρι στιγμής σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στα εθνικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το EuropeElects, το οποίο παρέχει τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να λάβει 36,6% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 29,5% και το ΠΑΣΟΚ με 10,3%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πρόσφατα περισσότερη διαφάνεια από τους δημοσκόπους, καλώντας τους να δημοσιεύουν τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους. Ωστόσο, μια τέτοια πρόταση απορρίφθηκε τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από την Ένωση Εταιρειών Δημοσκόπησης.
"Μην κοιτάτε τις δημοσκοπήσεις", είπε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος απάντησε ότι η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι τακτική των ηττημένων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι δεν είναι δυνατόν το κυβερνών κόμμα να βλέπει την υποστήριξή του να αυξάνεται, ειδικά μόλις δύο εβδομάδες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και εξόργισε το έθνος.




H στάση των Βρυξελλών

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν υιοθετήσει μια "στάση αναμονής", αλλά κάθε άλλο παρά σίγουροι είναι ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τον πρώτο γύρο.
Η Euractiv πληροφορήθηκε ότι λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το αποτέλεσμα της ελληνικής ψηφοφορίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επιταχύνει την υιοθέτηση ενός νέου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας αυτή την εβδομάδα πριν από τις ελληνικές εκλογές.
Σύμφωνα με γνώστες, η Αθήνα, η οποία επιθυμεί να προστατεύσει την προσοδοφόρα ναυτιλιακή της βιομηχανία, έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τις προτεινόμενες κυρώσεις που αφορούν τη ναυτιλία και τυχόν περαιτέρω συνομιλίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά την έγκριση του νέου πακέτου.
Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί συμβιβασμός αυτή την εβδομάδα, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στη Euractiv.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top