GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Η θέση των Τούρκου Προέδρου και της Βουλής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή ,ανυποχώρητη και επιθετικότατη στα Ελληνοτουρκικά, με αποτέλεσμα να αναμένουμε μια νέα μεγάλη περίοδο παρατεταμένης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών

Σε πρόσφατο άρθρο μας επιχειρήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα αποτελέσματα των Προεδρικών και Βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία της 14ης Μαΐου.

Μεγάλος νικητής των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία ήταν ο Εθνικισμός

Διαβάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, θα δούμε ότι ο μεγάλος νικητής είναι ο Τουρκικός Εθνικισμός, είτε με τον Ερντογάν, είτε με τον Κιλιντζάρογλου στο τιμόνι της γειτονικής χώρας και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο λόγος είναι ότι τα Εθνικιστικά κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 25%, αν αθροίσουμε τα ποσοστά που έλαβαν στις Βουλευτικές εκλογές το κόμμα των Γκρίζων Λύκων MHP (10,4%) που είναι κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν , το κόμμα IYI party (9,9% ) της "Λύκαινας Ασκενέρ εταίρος του Κιλιντζλάρογλου καί του Εθνικιστή Σινάν Ονάν, τρίτου υποψήφιου για το Προεδρικό αξίωμα (5,28%).

Κοινώς τα Εθνικιστικά κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 25,58%, το οποίο επί της ουσίας σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις Τούρκους ψηφοφόρους είναι ακραίος Εθνικιστής.
Η στροφή Κιλιντζάρογλου στον Υπερεθνικισμό

Τα παραπάνω υπέπεσαν στην αντίληψη του Κιλιντζάρογλου, ο οποίος σύμφωνα με άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, "υιοθετεί υπερεθνικιστική ρητορική για να κερδίσει τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο", κυριότερα σημεία του οποίου κατά την εκτίμησή μας είναι τα ακόλουθα:

"Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος για την προεδρία Κιλιντζάρογλου, άλλαξε τη ρητορική και την προεκλογική του στρατηγική αφότου απέτυχε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί δεύτερος γύρος που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

Ο Σινάν Ογκάν, ο τρίτος υποψήφιος έλαβε το 5,28% των ψήφων την Κυριακή.
Ποιός είναι ο Σινάν Ογκάν και ποιές οι θέσεις του για τους Σύριους πρόσφυγες

Ο Ογκάν είναι ο υποψήφιος μιας συμμαχίας που υποστηρίζει την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία είτε οικειοθελώς είτε με τη βία.

Πρώην μέλος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ο Ογκάν είπε ότι θα ανακοινώσει ποιον θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο μετά από διαπραγματεύσεις με τα ανταγωνιστικά κόμματα.

Ο Κιλιντζάρογλου διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία μέχρι τις 14 Μαΐου, ακολουθώντας μια στρατηγική που εστίαζε στις οικονομικές δυσκολίες στη χώρα και υποσχέθηκε να επιστρέψει σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης αντί του τρέχουσα εκτελεστική Προεδρία.

Όταν ο Ερντογάν έλαβε το 49,5% των ψήφων, έγινε φανερό ότι οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων βασίζονταν στην Εθνική ταυτότητα, την εθνική ασφάλεια και την τρομοκρατία.

Ο Ερντογάν αύξησε μάλιστα την ψήφο του στην περιοχή που επλήγη από διπλούς σεισμούς τον Φεβρουάριο που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, παρά την αποτυχία του να παραδώσει βοήθεια και να στείλει ομάδες διάσωσης αμέσως μετά το χτύπημα της καταστροφής.

Ταύτιση απόψεων για τους Σύριους πρόσφυγες από τον Κιλιντζάρογλου με τον Σινάν Ογκάν

Ο Κιλιντζάρογλου ο οποίος έλαβε το 45% των ψήφων την Κυριακή, ξεκίνησε την νέα προεκλογική εκστρατεία του με βίντεο λέγοντας: «Δεν θα αφήσουμε τη διακυβέρνηση της πατρίδας μας στους ανθρώπους που μας έφεραν 10 εκατομμύρια πρόσφυγες. Η προστασία των συνόρων είναι τιμή».

«Δεν θα αφήσουμε την πατρίδα μας σε αυτούς που είναι ανίκανοι να προστατεύσουν την τιμή μας και σε αυτούς που απλώς κάθονται και παρακολουθούν αυτή την προσφυγική πλημμύρα», πρόσθεσε.
Το κόλπο Ερντογάν με τους Σύριους πρόσφυγες

Μέχρι τις 11 Μαΐου υπήρχαν 3.388.689 τεκμηριωμένοι Σύριοι υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο αριθμός των Σύριων στην Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με επίσημα αρχεία, 211.908 Σύροι έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι αυτός ο αριθμός είναι επίσης πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα και ότι η κυβέρνηση πολιτογραφούσε κρυφά πολλούς περισσότερους Σύριους προκειμένου να αυξήσει τις ψήφους τους στις εκλογές του 2023.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας σημαντικός αριθμός πολιτογραφημένων Σύριων άλλαξαν τα ονόματά τους για να μην γίνουν αντιληπτοί στις δημοσκοπήσεις εγγραφής ψηφοφόρων.
Οι κατηγορίες Κιλιντζάρογλου κατά του Ερντογάν

Ο Κιλιντζάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν για συνωμοσία εναντίον του τουρκικού στρατού, συνεργαζόμενος με τις ΗΠΑ και το κίνημα Γκιουλέν.

Επαναλαμβάνοντας αυτό το επιχείρημα, το οποίο εκφράζεται συχνά από υπερεθνικιστές, ο Kιλιντζάρογλου έδειξε ότι έχει υιοθετήσει μια πιο εθνικιστική στάση.

Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε επίσης τον Ερντογάν ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Σε ένα tweet στα τουρκικά και τα ρωσικά που δημοσίευσε πριν από τις 14 Μαΐου, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει ρωσική παρέμβαση στις εκλογές και είπε στους Ρώσους να μην ανακατευτούν «στις εσωτερικές μας υποθέσεις», στο οποίο ο Ερντογάν είπε: «Αν επιτεθείς στον Πούτιν, εγώ δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός», αν και ο Κιλιντζάρογλου δεν ανέφερε ονομαστικά τον Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Kılıçdaroğlu για συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το κίνημα Γκιουλέν .

Τέλος ο Κιλιντζάρογλου διεξήγαγε μια φιλοδυτική εκστρατεία, όπου τόνισε τη σημασία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι εάν εκλεγεί, θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Δύσης.

Ωστόσο, η τεράστια αύξηση του αριθμού των εθνικιστών και ισλαμιστών ψηφοφόρων στις εκλογές της 14ης Μαΐου μπορεί να σημαίνει ότι αυτές οι υποσχέσεις δεν θα επαναληφθούν πριν από τον δεύτερο γύρο.
Τι αναμένουμε στη συνέχεια για τα Ελληνοτουρκικά

Όπως προαναφέραμε τα Εθνικιστικά κόμματα συγκέντρωσαν ποσοστό 25,58%, το οποίο επί της ουσίας σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις Τούρκους ψηφοφόρους είναι ακραίος Εθνικιστής.

Το άσχημο για την Ελλάδα είναι το MHP των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί και το IYI party της Ασκενέρ, αποτελούν τους κυριότερους εταίρους για Ερντογάν και Κιλινζτάρογλου αντίστοιχα, τόσο στην τουρκική βουλή, όσο και στην μάχη για την Προεδρία.

Κατόπιν αυτών, η θέση των Τούρκου Προέδρου και της Βουλής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή ,ανυποχώρητη και επιθετικότατη στα Ελληνοτουρκικά, με αποτέλεσμα να αναμένουμε μια νέα μεγάλη περίοδο παρατεταμένης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία συνδυαστικά με τα Εθνικιστικά οράματα των Τούρκων για τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε Ένοπλη σύρραξη στο Αιγαίο με την Ελλάδα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top