GuidePedia

0


Μαρίνος Γκασιάμης
«Η υπουργός Leaf μίλησε με τον διοικητή του LNA Haftar σχετικά με την επείγουσα ανάγκη να αποτραπούν εξωτερικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Wagner»

Ο νέος εμφύλιος σπαραγμός που ενέσκηψε στο Σουδάν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν σε αυτόν ανάμειξη της Ρωσίας μέσω του μισθοφορικού στρατού της Wagner.

Ειδικά τις τελευταίες ώρες η Ουάσιγκτον έχει μπει σε μια διαδικασία να «ξεριζώσει» την Wagner από την Λιβύη, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν ως βάση επιχειρήσεων της «ομάδας» αυτής όπως την αποκαλούν σε ανάρτηση της Διεύθυνσης Υποθέσεων Εγγύς Ανατολής του State Department.

Είναι χαρακτηριστικές οι επαφές που έχει κάνει τις τελευταίες 24 ώρες η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Barbara A. Leaf .

Στην πρώτη περίπτωση η Leaf επικοινώνησε με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς με την σχετική ανάρτηση να αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας στο Σουδάν και την πρόληψη περαιτέρω περιφερειακών επιπτώσεων. Σε μια κλήση, η υφυπουργός Leaf και η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Najla El Mangoush συζήτησε τον αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια καθώς και τη σημασία της πλήρους υποστήριξης των προσπαθειών του ΟΗΕ που οδηγούν σε εκλογές στη Λιβύη».
Το δεύτερο τηλεφώνημα της Leaf ήταν προς τον Στρατάρχη Χάφταρ με την σχετική ανακοίνωση να αναφέρει χαρακτηριστικά: Η υπουργός Leaf μίλησε με τον διοικητή του LNA Haftar σχετικά με την επείγουσα ανάγκη να αποτραπούν εξωτερικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Wagner που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, από την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λιβύης ή των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένου του Σουδάν».

Και όμως, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η CIA, το Πεντάγωνο ή άλλες υπηρεσίες προκάλεσαν περισσότερες από μικρές αποτυχίες στη Βάγκνερ για μια εξαετία κατά την οποία η ομάδα μισθοφόρων, που ελέγχεται από τον σύμμαχο του Πούτιν, Πριγκόζιν, απέκτησε στρατηγικά ερείσματα σε τουλάχιστον οκτώ αφρικανικές χώρες, μεταξύ 13 εθνών όπου ο Πριγκόζιν δραστηριοποιήθηκε με κάποια ιδιότητα, σύμφωνα με ένα έγγραφο.

Το μόνο άμεσο στρατιωτικό χτύπημα που αναφέρεται στα αρχεία αναφέρεται σε «μια επιτυχή μη καταλογισμένη επίθεση στη Λιβύη» που «κατέστρεψε ένα αεροσκάφος επιμελητείας Wagner». Το έγγραφο δεν παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση ή γιατί αυτό το μόνο αεροπλάνο - μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου στόλου Wagner - στοχοποιήθηκε.

Παραμένει ασαφές εάν η επιχείρηση στη Λιβύη ολοκληρώθηκε χρησιμοποιώντας δυνάμεις πληρεξουσίων των ΗΠΑ στο έδαφος (όπως πολιτοφυλακές της Λιβύης που έχουν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ), ή εάν επρόκειτο για άμεση επίθεση ειδικών δυνάμεων ή της CIA. Πιθανότατα ήταν το προηγούμενο σενάριο, δεδομένου του ακραίου κινδύνου για τους Αμερικανούς καταδρομείς στη Λιβύη».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top