GuidePedia

0


Η Τουρκία μπαίνει σε πολιτική αστάθεια μετά της εκλογές στις 14 Μαΐου εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κώστας Ιατρίδης, αναλυτής στρατιωτικών και διεθνών θεμάτων, αναλύοντας μάλιστα τα δύο πιθανά σενάρια ενώ παράλληλα θεωρεί πιθανόν το πρόβλημα υγείας του Τούρκου Προέδρου να είναι κάτι σοβαρό για να μην παρεβρεθεί στη φιέστα των εγκαινίων του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, κάτι που ο ίδιος είχε διαφημίσει πάρα πολύ.

Όπως ανέλυσε διεξοδικά: «Είτε κερδίσει ο Ερντογάν και δεν ελέγχει την Βουλή είτε κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου που δεν θα ελέγχει τη Βουλή, υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα σενάριο να μην παραδώσει την εξουσία, να έχουμε αντιδράσεις, αστάθεια, πιθανώς να έχουμε και έναν εμφύλιο και από την άλλη να περιμένει ο Ερντογάν αφού θα ελέγχει το Κοινοβούλιο να μην μπορέσει να περάσει κάποια νομοσχέδια ο Κιλιτσντάρογλου να έχει προβλήματα διότι όλο ο κρατικός μηχανισμός ελέγχεται από τον Ερντογάν.

Το δεύτερο σενάριο, προκειμένου να ελέγξει το κράτος, ο Κιλιτσντάρογλου θα πρέπει να διώξει αυτούς τους Ερντογανικούς. Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο, επομένως θα του δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν θα μπορεί να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση για το σύστημα προεδρικό και κοινοβουλευτικό, άρα θα έχει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό του. Επομένως και εκεί θα υπάρχει πρόβλημα γιατί και ο Ερντογάν θα περιμένει να ξαναγίνουν εκλογές για να επανέλθει.


Άρα λοιπόν η Τουρκία μπαίνει σε μία πολιτική αστάθεια. Τα προβλήματα της Τουρκίας είναι πάρα πολύ σοβαρά και μένει να δούμε οι επόμενες δημοσκοπήσεις πώς ακριβώς θα εξελιχθούν». Πιθανώς σοβαρό το πρόβλημα υγείας του Ερντογάν για να μην παρευρεθεί στη φιέστα στο Άκουγιου

Για τη χθεσινή αδιαθεσία του Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης και τις φήμες για την υγεία του ανέφερε: «Το πρόβλημα υγείας του Ερντογάν δεν είναι καινούργιο. Και στο παρελθόν παρουσίασε ανάλογα προβλήματα. Πρόσφατα το 2022 ακύρωσε ομιλία του στην Προύσα και πάλι τότε δικαιολογήθηκε ότι είχε κάποιο κρυολόγημα.

Αλλά και παλαιότερα το 2017, όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Τουρκία ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης κοιμήθηκε και μάλιστα είδαμε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι. Το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor είχε δημοσιεύσει ότι ο Ερντογάν είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας στο έντερο και έκανε εγχείρηση καρκίνου. Μετά το τελευταίο επεισόδιο με την υγεία του γίνεται λόγος και για έμφραγμα.

Μάλλον το πρόβλημά του έχει επιδεινωθεί για να μην μπορέσει να πάει σήμερα σε αυτή τη φιέστα που είχε έτσι και αλλιώς προγραμματίσει με τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, όπου θα είχε και χαιρετισμό από τον πρόεδρο Πούτιν. Βεβαίως ο Ερντογάν είναι και πιεσμένος και στρεσαρισμένος και από τα προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός αλλά και πιο πολύ από τις δημοσκοπήσεις που για πρώτη φορά μετά από τα 20 χρόνια περίπου πολιτικής του καριέρας κινδυνεύει να ηττηθεί από τον Κιλιτσντάρογλου» σημείωσε.

«Το αν αυτή η φήμη ή η πραγματικότητα επηρεάσει το εκλογικό κοινό και την ψήφο είτε θετικά είτε αρνητικά, αυτό μένει να το δούμε» υπογράμμισε. Υπενθύμισε ότι «το 2002 ο Ερντογάν, στις εκλογές, όταν ο Μπουλέντ Ετσεβίτ τότε πρωθυπουργός είχε πρόβλημα υγείας, συγκεκριμένα Πάρκινσον έλεγε ότι «αυτό πρέπει να εξεταστεί, να διερευνηθεί διότι δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και να μην μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του».

Όπως εκτίμησε «Όλα αυτά η αντιπολίτευση θα τα φέρει στην επιφάνεια». «Το θέμα είναι ότι ο Ερντογάν έχει κάποιο πρόβλημα και πιθανόν σοβαρό για να μην πάει στη μεγάλη φιέστα στο Άκουγιου- που έχει διαφημίσει πάρα πολύ – στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού του Άκουγιου του πρώτου της Τουρκίας και του πρώτου που κατασκευάζεται από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από θυγατρική της κρατικής Rosatom, εκτός της χώρας».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top