GuidePedia

0


Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
Εντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο τρίγωνο Αθήνας – Βερολίνου – Παρισιού, με σκοπό την αμεσότερη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον απεγκλωβισμό Ελλήνων ή άλλων πολιτών από το Χαρτούμ.

Οι επαφές γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο, με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας να βρίσκονται σε διαρκή επαφή. Συγκεκριμένα, από τους Γάλλους και τους Γερμανούς οι οποίοι ελέγχουν την αεροπορική βάση Ουαντί Σεϊντνά, που βρίσκεται περίπου 25 χλμ. βόρεια του Χαρτούμ, ζητείται η δυνατότητα μεταστάθμευσης του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από το Ασουάν.

Στόχος της Αθήνας είναι οι επόμενοι απεγκλωβισμοί Ελλήνων και συγγενών τους ή άλλων πολιτών, εφόσον ζητηθεί από τις χώρες τους, να γίνουν απευθείας από το Χαρτούμ. Πρακτικά, στην αεροπορική βάση Ουαντί Σεϊντνά έχει δημιουργηθεί ένα συντονιστικό κέντρο για όλες τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Αποτελεί αποκλειστικά γαλλογερμανική πρωτοβουλία και όχι ευρωπαϊκή, καθώς θεσμικά η Ε.Ε. είναι εξαιρετικά αδύναμη σε αυτόν τον τομέα.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για αύξηση του αριθμού των ανδρών των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, ο οποίος παραμένει στα δύο τμήματα (12 άτομα).

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top