GuidePedia

0

Σάκσι Τιουάρι
Μετά την επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας στα τέλη Οκτωβρίου, τα ουκρανικά θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη δράση. Ένα drone που πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε από την Ουκρανία επέστρεψε στις 18 Νοεμβρίου και φέρεται να επιτέθηκε στη ρωσική ναυτική βάση του Novorossiysk.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατακλύστηκαν από ανεπιβεβαίωτα πλάνα από αυτό που φαινόταν να είναι μια θαλάσσια επίθεση αυτοκτονίας με drone στο λιμάνι Sheskharis στο λιμάνι Novorossiysk της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας.

Το βίντεο τραβήχτηκε στο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που είναι εγκατεστημένο στο λιμάνι. Το Novorossiysk είναι μια σημαντική ρωσική ναυτική βάση και τερματικός σταθμός πετρελαίου.

Παρόλο που το κλιπ δεν αποκάλυψε ακριβώς ποιο ναυτικό drone χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση της επίθεσης, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι έμοιαζε με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στη Σεβαστούπολη τον περασμένο μήνα.

Στα τέλη Οκτωβρίου, μη επανδρωμένα σκάφη χαμηλής κλίσης με διεκδικούμενο βεληνεκές περίπου 500 μιλίων χρησιμοποιήθηκαν από την Ουκρανία σε ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα στη βάση του ρωσικού ναυτικού στη Σεβαστούπολη.

Η επίθεση προκάλεσε έκρηξη εκείνη την εποχή και η Ρωσία κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι παρείχε στην Ουκρανία αυτά τα θαλάσσια μη επανδρωμένα σκάφη, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική επίθεση».

Η χρονική στιγμή της επίθεσης είναι σημαντική καθώς η Ρωσία έχει προχωρήσει σε μια έξαλλη κατάσταση για να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, τις οποίες θεωρεί «στρατιωτικούς στόχους». Στις 18 Νοεμβρίου, αρκετές περιοχές της εμπόλεμης χώρας ήταν χωρίς ρεύμα λόγω ενός μπαράζ πυραύλων που χτυπούσαν τακτικά στόχους.


Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η προηγούμενη θαλάσσια επίθεση με drone προκάλεσε ζημιές σε τρία ρωσικά πλοία, έναν ισχυρισμό που η Ρωσία απέρριψε. Ωστόσο, είχαν μια ψυχρή επίδραση στις επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη και την Κριμαία, όπου εδρεύει ο στόλος.
Ουκρανικά USVs - UNITED24

Όχι μόνο ότι, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι «διεξάγονται εργασίες οχύρωσης στο έδαφος της Κριμαίας υπό τον έλεγχό μου για να εγγυηθούν την ασφάλεια όλου του λαού της Κριμαίας».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Κριμαία και η Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποιήθηκαν ως εφαλτήριο για επιθέσεις τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Ωστόσο, η Ουκρανία επιτίθεται όλο και περισσότερο στις περιοχές τώρα. Με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) να ανακαταλαμβάνουν τη Χερσώνα, η θέση της Ρωσίας θα μπορούσε να γίνει πιο εύθραυστη.

Στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας, το Novorossiysk είναι μια σημαντική ναυτική βάση και τερματικός σταθμός πετρελαίου. Είναι πιο μακριά από το ουκρανικό έδαφος της Οδησσού παρά από τη Σεβαστούπολη.

Ακριβώς όπως οι Ρώσοι πίστευαν ότι η γέφυρα της Κριμαίας ήταν μακριά από την εμβέλεια της Ουκρανίας μέχρι να δεχθεί επίθεση, θεωρήθηκε επίσης προηγουμένως ότι το Novorossiysk ήταν πέρα από την εμβέλεια των ουκρανικών χτυπημάτων.
Ρωσική Μαύρη Θάλασσα υπό επίθεση;

Με τις αυξανόμενες επιθέσεις, τα λιμάνια που παρείχαν ασφαλές λιμάνι για τη ρωσική θαλάσσια δραστηριότητα αντιμετωπίζουν τώρα άμεση απειλή επίθεσης από τη θάλασσα.

Ελλείψει οχημάτων εκτόξευσης πυραύλων πολύ μεγάλου βεληνεκούς, τα θαλάσσια drones είναι τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς επιλογής για να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια.

Μετά την επίθεση στη Σεβαστούπολη τον Οκτώβριο, το ρωσικό ναυτικό μόλις εγκατέλειψε το λιμάνι, παρόλο που η Μόσχα χρησιμοποίησε τα πολεμικά της σκάφη για να πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις τους πρώτους μήνες της εισβολής.

Το ρωσικό Ναυτικό, επομένως, φαίνεται να γνωρίζει τους κινδύνους των θαλάσσιων drones που συγκεντρώνει και επιχειρεί η Ουκρανία.

Η ναυτική βάση φιλοξενεί πολλά πολεμικά πλοία και υποβρύχια που έχουν αναπτυχθεί εναντίον της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων Kilo Class που μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους κρουζ Kalibr στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το OSINT και τον Ναυτικό Αναλυτή HI Sutton, αρκετά μεγάλα αποβατικά πλοία έπλευσαν επίσης στη Μαύρη Θάλασσα για να προετοιμαστούν για την εισβολή. Πολλά από τα σκάφη βρίσκονταν στο λιμάνι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ραντάρ.

Ενώ η Ουκρανία δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ορισμένες ρωσικές πηγές δήλωσαν ότι το ναυτικό drone ανήκε στην AFU. Ορισμένες αναφορές ισχυρίστηκαν επίσης ότι Ρώσοι ειδικοί εξέτασαν τα συντρίμμια του drone και είπαν ότι ήταν το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στη Σεβαστούπολη. Ωστόσο, οι EurAsian Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πιο επισφαλής για τη Ρωσία τώρα που η Ουκρανία αποφάσισε να δημιουργήσει τον πρώτο στόλο ναυτικών drones στον κόσμο. Στις 11 Νοεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε το πρόγραμμα UNITED24 για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου ναυτικού σχεδίου drone.

Ο λογαριασμός Twitter του ιστότοπου συγκέντρωσης χρημάτων έγραψε στο Twitter ένα βίντεο με το μήνυμα: «Η Ουκρανία δημιουργεί τον πρώτο στόλο ναυτικών drones στον κόσμο - έτσι, ξεκινάμε τον μεγαλύτερο έρανο μας μέχρι τώρα. Θα προστατεύσει τα ουκρανικά ύδατα, θα αποτρέψει τις πόλεις από το να χτυπηθούν από πυραύλους και θα βοηθήσει στο ξεκλείδωμα διαδρόμων για πολιτικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top