Χρήστου Δημήτρης
Λίγες ώρες μετά την πτώση των δύο πυραύλων σε πολωνικό έδαφος, στα σύνορα με την Ουκρανία, που στοίχησε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ο Ζελένσκι, πριν οι αρχές της Πολωνίας ανακοινώσουν τα συμπεράσματά τους επισήμως, δεν έχασε την ευκαιρία να δηλώσει: «Ο τρόμος δεν περιορίζεται στα εθνικά μας σύνορα. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία. Εκτόξευση πυραύλων σε έδαφος του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να δράσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πέραν της Ουκρανίας, αυτοί που στράφηκαν σε υψηλούς τόνους εναντίον της Ρωσίας ήταν οι χώρες της Βαλτικής. Ο Λετονός υπουργός Άμυνας μίλησε για «εγκληματικό ρωσικό καθεστώς», η Εσθονία τόνισε πως είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή (!) του εδάφους του ΝΑΤΟ», ενώ ανάλογη διατύπωση έκανε και ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere Della Sera, προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να κατευνάσουν τους έξαλλους από θυμό, Πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα και τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίοι απαιτούσαν (!) την επέμβαση του ΝΑΤΟ, μετά το πυραυλικό χτύπημα στο πολωνικό χωριό. Και όλα αυτά, παρότι οι Αμερικανοί ενημέρωσαν, πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιο-ανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Την επομένη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε επισήμως το ΝΑΤΟ ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, ήταν πράγματι ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας. Το Κίεβο όμως έφτασε στο σημείο σε διαψεύδει (!) ακόμα και τον Αμερικανό πρόεδρο αποκαλύπτοντας επικίνδυνα ελλείμματα ψυχραιμίας και σοβαρότητας. Και αυτό έγινε αντιληπτό στη Δύση και ειδικότερα στην αμερικανική πλευρά. Οι Ουκρανοί άρχισαν να μαζεύουν τις υστερικές αντιδράσεις των πρώτων ημερών, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τη συνέχεια. Η υπέρ-προβολή του Ουκρανού προέδρου από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, επιστρέφει ως κόστος στήριξης ενός επικίνδυνου τυχοδιώκτη.
Και να’ σου οι Γερμανοί
Και η συνέχεια είναι πράγματι ανησυχητική, μετά τις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού Spiegel για εισηγήσεις προετοιμασιών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ώστε να αναλάβουν δράση και να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές δυνάμεις αν χρειαστεί! Έτσι μπορεί να λήξει και τυπικά η περίοδος αφοπλισμού της Γερμανίας ως ποινή για τα εγκλήματα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ίσως είναι νωρίς να διαπιστώσουμε αν η αμερικανική, υψηλού οικονομικού κόστους κόπωση, σε συνδυασμό με την απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοκρατικού κόμματος στο Κογκρέσο, δείχνει πως η Ουάσιγκτον σκοπεύει να παραχωρήσει περισσότερες πρωτοβουλίες στους ευρωπαίους συμμάχους. Δηλαδή να αναλάβουν, πέρα από το κόστος των κυρώσεων και το οικονομικό βάρος διαρκούς εξοπλισμού και εκπαίδευσης των Ουκρανών.
Η Αθήνα λέει πάντα… ντούκου
Αυτό μάλιστα αφορά και τη δική μας υπερχρεωμένη χώρα που παρότι δεν έχει περιθώρια, έχοντας υποφέρει με τρία επώδυνα μνημόνια και την απειλή ενός ακόμα, ενισχύει τις Ουκρανικές δυνάμεις με οπλικά συστήματα κατά διαταγή των ισχυρών νατοϊκών χωρών και κατά κύριο λόγο της Γερμανίας. Και όλα αυτά τα μαθαίνουμε πλαγίως.
Όπως τον περασμένο Μάιο μάθαμε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ότι η Ελλάδα θα έστελνε δεύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, διαψεύδοντας τον Έλληνα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος στη Βουλή έλεγε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, έτσι και τώρα μάθαμε από τον Όστιν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα αποστολή στρατιωτικού υλικού.
Και επιπλέον, έγινε γνωστό από δημοσίευμα του Ριζοσπάστη ότι Ουκρανοί κομάντο θα έρθουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά το συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, οι οποίες προβλέπουν «την ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε έως και 15.000 στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες των κρατών – μελών της ΕΕ». Μάλιστα, το ΓΕΕΘΑ, έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο με τις τοποθεσίες που θα φιλοξενηθούν οι Ουκρανοί επίλεκτοι εντός της ελληνικής επικράτειας.
Με λίγα λόγια, στην προσπάθεια να λυγίσουν τη Μόσχα, παρότι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση μια πυρηνική δύναμη του μεγέθους της Ρωσίας να ηττηθεί σε αυτή την αναμέτρηση με τη σημερινή μορφή, σπρώχνουν ουσιαστικά τους Ευρωπαίους να πληρώσουν και το μερίδιο των ΗΠΑ στρατιωτικά. Οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι για τους δικούς τους λόγους. Οι ανατολικές χώρες με έντονα αντιρωσικά αισθήματα, είναι υπάκουες σε εντολές. Οι παλαιές χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς και η Ελλάδα που δεν αντέχει στις σημερινές συνθήκες τέτοια βάρη. Ποιος νοιάζεται όμως;
Δημοσίευση σχολίου