GuidePedia

0


Δημήτρης Μηλάκας
Στην άμεση αξιοποίηση της βομβιστικής επίθεσης στον πιο εμπορικό δρόμο (σαν να λέμε Ερμού) της Κωνσταντινούπολης προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση προβάλλοντας την αντιδυτική της ατζέντα και υποδεικνύοντας στην τουρκική κοινή γνώμη ως πραγματικούς εχθρούς της Τουρκίας την Ελλάδα, τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τουρκικές αρχές, λες και ήταν έτοιμες, χρειάστηκαν μόλις μερικές ώρες για να συλλάβουν (στο σπίτι της!) τη γυναίκα που κατηγορούν ότι άφησε τη βόμβα στο σημείο της έκρηξης. Πριν, μάλιστα, τη σύλληψη, «στιγμές» μετά την έκρηξη, ο ίδιος ο Ερντογάν, με βάση την ενημέρωση που είχε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, είχε καταλήξει ότι υπάρχει «άρωμα τρομοκρατίας» από τους Κούρδους του PKK ή τον ISIS.

Σπέκουλα από Σοϊλού

Όταν τελικά, έγινε η σύλληψη της «τρομοκράτισσας» ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού προχώρησε στην επικοινωνιακή διαχείριση:
«Λάβαμε το μήνυμα που μας δόθηκε και ξέρουμε ποιο είναι το μήνυμα. Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας και συνέχισε: «Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Θέλω να εκφράσω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Αν δεν τους έπιαναν, θα είχαν διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα».

Η... πρόβλεψη του Ερντογάν

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις λίγες ώρες (24) πριν από την έκρηξη της βόμβας στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν, είχε δείξει ξεκάθαρα ως προστάτες των τρομοκρατών τη Δύση, κατά κύριο λόγο τις ΗΠΑ και την Ελλάδα:

«Ποιος τους προστατεύει (τους τρομοκράτες) τώρα; Κυρίως η Ελλάδα. Τρέχουν στην Ελλάδα, τρέχουν στην Ευρώπη. Πάντα κατέφευγαν εκεί. Ζουν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Δανία, την Αγγλία και την Αμερική. Και η Αμερική κρύβει αυτόν τον άνθρωπο (σ.σ.: τον Φετουλάχ Γκιουλέν). Ποιος κρύβεται; Ο Μπάιντεν κρύβεται. Τους έδωσαν μια τεράστια έπαυλη στην Πενσιλβανία, όπου ζει αυτός ο άνθρωπος. Αν με ρωτήσετε πού είναι το κέντρο της τρομοκρατίας, αυτό σας λέω τώρα».
Σε άλλο σημείο της συζήτησής του με τους Τούρκους δημοσιογράφους ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε για ακόμη μία φορά τους γνωστούς ισχυρισμούς περί «εκπαίδευσης τρομοκρατών» στο Λαύριο από την Ελλάδα υπογραμμίζοντας πως «το θέμα του στρατοπέδου του Λαυρίου δεν είναι κάτι που μπορούμε να χωνέψουμε».

Τελικά, ο τρόπος με τον οποίο αξιοποίησε η τουρκική ηγεσία την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη εξηγεί το ολοφάνερο εδώ και καιρό: Η Τουρκία του Ερντογάν απομακρύνεται ταχύτατα από το δυτικό, αμερικανοΝΑΤΟϊκό πλέγμα συμφερόντων...

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία

Η βόμβα στην «Ερμού» της Κωνσταντινούπολης, που κόστισε τη ζωή οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 80, είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των πολλών τρομοκρατικών χτυπημάτων που έχει δεχτεί η Τουρκία από το 2015 μέχρι σήμερα. Παραθέτουμε αυτόν τον αιματηρό κατάλογο (στοιχεία από το Al Jazeera) επισημαίνοντας μόνο την ένταση της συχνότητας των επιθέσεων λίγο πριν και λίγο μετά το σημείο της επιτάχυνσης της απομάκρυνσης της Τουρκίας από Δύση / ΗΠΑ, που ήταν το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον Ιούλη του 2016..

  • Ιούλιος 2015: Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 100 τραυματίστηκαν ύστερα από έκρηξη στη νοτιοανατολική τουρκική πόλη Suruc, στα σύνορα με τη Συρία.
  • Αύγουστος 2015: Βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην Κωνσταντινούπολη τραυμάτισε πέντε αστυνομικούς και δύο πολίτες.
  • Οκτώβριος 2015: Δύο εκρήξεις σε οδικό κόμβο στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας Άγκυρας σκότωσαν τουλάχιστον 95 άτομα και τραυμάτισαν σχεδόν 200 άλλους.
  • Φεβρουάριος 2016: Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Άγκυρα.
  • Μάρτιος 2016: Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 νοσηλεύτηκαν με τραύματα έπειτα από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Άγκυρα.
  • Μάρτιος 2016: Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν ύστερα από έκρηξη που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας στη δημοφιλή οδό Istiklal (στον ίδιο δρόμο της τελευταίας βομβιστικής ενέργειας) στην κεντρική περιοχή της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
  • Ιούνιος 2016: Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 239 άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.
  • Αύγουστος 2016: Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε γαμήλια τελετή στη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
  • Οκτώβριος 2016: Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε στρατιωτικό σταθμό σκότωσε τουλάχιστον 18 άτομα στην επαρχία Χακάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
  • Νοέμβριος 2016: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σκότωσε εννέα άτομα στη νοτιοανατολική Τουρκία, που κυριαρχείται από τους Κούρδους.
  • Δεκέμβριος 2016: Δύο εκρήξεις έπληξαν την Κωνσταντινούπολη σκοτώνοντας τουλάχιστον 38 άτομα, κυρίως αστυνομικούς, και τραυματίζοντας περισσότερους από 160 άλλους.
  • Ιανουάριος 2017: Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση σε ένα γεμάτο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη.
  • Ιανουάριος 2017: Έκρηξη έξω από δικαστήριο στη Σμύρνη σκότωσε τουλάχιστον δύο άτομα, ανάμεσά τους έναν αστυνομικό, και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνήτη της πόλης.
  • Ιούλιος 2019: Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Ρεϊχανλί της νότιας Τουρκίας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Σεπτέμβριος 2019: Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας όταν ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε σε δρόμο εξερράγη καθώς περνούσε ένα όχημα που μετέφερε χωρικούς.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top