GuidePedia

0


Πέτρος Κράνιας

Την Κυριακή, ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία εξέδωσε μια τελευταία προειδοποίηση προς τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σχετικά με την επερχόμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών στη Χασάκα, αναφέρει ο Syrian Observer επικαλούμενος το Syria TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση της Συρίας.

Την Κυριακή, πολεμικά αεροσκάφη έφτασαν στο αεροδρόμιο Καμισλί μεταφέροντας τον Αλεξάνταρ Τσάικο, διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, μαζί με Ρώσους συμβούλους και στρατιωτικούς ηγέτες, καθώς ρωσικά ελικόπτερα πετούσαν από πάνω. Ο Τσάικο συναντήθηκε με τον διοικητή των SDF Μαζλούμ Αμπντί (Κομπάνι) στην κατοικία του τελευταίου στο Ισταράτ αλ-Ουαζίρ, που είναι μία από τις βάσεις των ΗΠΑ στην επαρχία Χασάκα.

Ενημερωμένη πηγή είπε στο Syria TV ότι ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων κατέστησε σαφές στον Αμπντί ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ότι η Μόσχα δεν είναι σε θέση να σταματήσει αυτή την επιχείρηση χωρίς να δώσει στην Τουρκία πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας. "Η Ρωσία απαιτεί από τις SDF να αποσύρουν όλες τις δυνάμεις και τους θεσμούς της από την περιοχή του Αΐν αλ-Αράμπ, της Μανμπίτζ και του Τελ Ριφάατ και να παραδώσει την περιοχή στις ρωσικές δυνάμεις. Οι SDF πρέπει να επιτρέψουν στον στρατό του καθεστώτος να επιστρέψει εκεί", είπε.

Ο Τσάικο τόνισε ότι "η ρωσική προσφορά προς τις SDF είναι η τελική και η Ρωσία δεν θα μπορέσει να σταματήσει την τουρκική επιχείρηση μετά την έναρξή της".

Ο διοικητής τόνισε ότι "το Αΐν αλ-Αράμπ είναι ο πιο σημαντικός τουρκικός στόχος, μαζί με το Τελ Ριφάατ βόρεια του Χαλεπίου".

Οι SDF πρόσφεραν στη Ρωσία να αυξήσει τον αριθμό και τα σημεία των ρωσικών και καθεστωτικών δυνάμεων κατά μήκος της συνοριακής λωρίδας διατηρώντας παράλληλα την παρουσία πολιτικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών ασφαλείας (αστυνομίας) της Αυτόνομης Διοίκησης.

Στη συνάντηση, οι SDF τόνισαν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία αποκλιμάκωσης με την Τουρκία και τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Η πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, με τις SDF να επιβεβαιώνουν ότι απορρίπτουν την επιλογή αποχώρησης από αυτές τις περιοχές.

Σύμφωνα με πηγές των τοπικών ΜΜΕ, τη Δευτέρα η ρωσική στρατιωτική αστυνομία ακύρωσε κοινή περιπολία με τουρκικές δυνάμεις, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην ανατολική ύπαιθρο του Αΐν αλ-Αράμπ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι κινήσεις των ρωσικών και αμερικανικών δυνάμεων κατά μήκος της συνοριακής λωρίδας με την Τουρκία έχουν μειωθεί, ενώ οι αμερικανικές περιπολίες σταμάτησαν να επιχειρούν στις περιοχές των κοιτασμάτων πετρελαίου μέχρι δύο ημέρες πριν η Τουρκία στοχεύσει στρατιωτικές τοποθεσίες των SDF στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Αμπντί, είπε σε συνέντευξη Τύπου μέσω του Zoom ότι η Τουρκία συγκεντρώνει δυνάμεις γύρω από τις πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι που ελέγχονται από τους Κούρδους και ότι οι Σουνίτες μαχητές της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία ενισχύονται σε αριθμούς και συγκεντρώνονται μεταξύ Μανμπίτζ και Τελ Ριφάατ. Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο Kobane υποσχέθηκε ότι οι δυνάμεις του ήταν "έτοιμες να αποκρούσουν τις επιθέσεις και να υπερασπιστούν τα εδάφη μας".

Είπε ότι "απαιτούνται ισχυρότερες δηλώσεις" από τις ΗΠΑ για να αποτραπεί μια τουρκική εισβολή που θα αναιρούσε τις πολυετείς κοινές προσπάθειες με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους. "Παράλληλα με τις τουρκικές επιθέσεις αέρος και πυροβολικού, έχουμε δει μια άνοδο στην ενεργοποίηση πυρήνων του ΙΚ", πρόσθεσε.

Το Al-Monitor έμαθε ότι το πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων διπλωματών, έχει εκκενωθεί προς στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να στοχεύει περιουσιακά στοιχεία των SDF καθώς και κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές, ιδίως εγκαταστάσεις πετρελαίου, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και σιλό σιτηρών. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν επίσης πληγεί. Ένας περιφερειακός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι Αμερικανοί βρίσκονται στο Ερμπίλ.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο Al-Monitor, "Όπως είπε το Υπουργείο Άμυνας, οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του αμερικανικού προσωπικού που εργάζεται στη Συρία". Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι το αμερικανικό προσωπικό είχε εγκαταλείψει τη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας: "Δεν σχολιάζουμε ως γενική πολιτική την κίνηση του προσωπικού".

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top