GuidePedia

0

Όσο πιο καυτή γίνεται η πολιτική της Αμερικής, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πειρασμός να παγώσει η πολιτική για την Ουκρανία.

Την εκτίμηση πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ουκρανία θα σβήνει όσο η χώρα οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές του 2024 διατυπώνουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται και την πρόσφατη έκκληση Δημοκρατικών βουλευτών προς τον πρόεδρο Biden να μιλήσει με τη Ρωσία έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση στην ουκρανική κρίση.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας πόλεμος τελειώνει με δύο τρόπους:
«Είτε με μια άνευ όρων παράδοση ενός εμπλεκόμενου είτε με μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Δεδομένου, ότι η Ρωσία είναι μια μεγάλη πυρηνική δύναμη, η πλήρης συνθηκολόγηση της είναι αδιανόητη.
Αυτό σημαίνει ότι η Δύση και η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευτούν το τέλος αυτού του πολέμου.
Αυτή η στιγμή δεν έχει φτάσει ακόμα.
Αλλά είναι πολύ πιο κοντά από ότι νομίζουν κάποιοι» αναφέρει ο Edward Luce, αρθρογράφος των Financial Times, ο οποίος πάντως επισημαίνει πως θα ήταν τρέλα να ανοίξει κάποιος τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με τον Vladimir Putin σε μια στιγμή που οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να ανακαταλαμβάνουν εδάφη.

Η νίκη των Ρεπουμπλικάνων

«Το επείγον σήμερα είναι η Δύση να δώσει στην Ουκρανία αρκετή δύναμη πυρός για την ανάκτηση της Kherson και ότι μπορεί από το Donbass πριν από την έλευση του χειμώνα.
Όσο πιο δυνατή είναι η θέση του ουκρανικού στρατού την ερχόμενη άνοιξη, τόσο πιο πιθανό είναι η «μερική κινητοποίηση» του Putin να αποτύχει να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου.
Αλλά η κατάσταση στο έδαφος, στο έδαφος των ΗΠΑ, θα έχει αλλάξει πολύ από τότε έως σήμερα.
Δύο μεγάλοι παράγοντες θα ζυγίσουν στο εάν ο Biden θα προσπαθήσει να βάλει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο.
Το πρώτο είναι η πιθανή «κατάληψη» του ενός ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές στις δύο εβδομάδες.

Ο Kevin McCarthy, ο πιθανός επόμενος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει προειδοποιήσει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα δώσουν «λευκή επιταγή» για την αμυντική βοήθεια των Ουκρανών.
57 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και 11 γερουσιαστές ψήφισαν κατά του σχεδίου βοήθειας των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.
Τα χρήματα αυτά εξαντλούνται ταχύτατα» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στην προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να δημιουργήσουν προβλήματα στην προεδρία Biden είτε αυτό έχει να κάνει με τη βοήθεια στην Ουκρανία είτε με τις διαπραγματεύσεις για την οικονομία και το ανώτατο όριο του χρέους.

Οι ΗΠΑ σε ύφεση

Σύμφωνα με τους FT, ο δεύτερος κρίσιμος παράγοντας είναι η πορεία της αμερικάνικης οικονομίας.
«Οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν σχεδόν ομόφωνα ότι οι ΗΠΑ δεν θα ξεφύγουν από αυτήν την εξέλιξη το 2023.
Αυτό θα αποτελέσει μια τεράστια απειλή για τις πιθανότητες του Biden ή άλλου υποψηφίου των Δημοκρατικών να νικήσει τον Donald Trump, ή έναν Ρεπουμπλικανό που παραπέμπει στον Trump το 2024.
Οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα εργαστούν παράλληλα με την ύφεση για να πυκνώνουν τα βαριά «σύννεφα» για τον Biden.
Καθώς πλησιάζει το 2024, η μοίρα της Ουκρανίας θα περάσει σε δεύτερη μοίρα από αυτή της Αμερικής» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως οι προκλήσεις για την Ουκρανία και τον Biden είναι περίπου οι ίδιες.
«Όσο πιο γρήγορα η Ουκρανία μπορεί να ανατρέψει τον στρατό της Ρωσίας, τόσο το καλύτερο για όλους» υποστηρίζουν οι FT, τονίζοντας πως όσο πλησιάζει το 2024 θα αποκλίνουν τα συμφέροντα τω ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

Επιλογή της Ουκρανίας;

Ο Λευκός Οίκος λέει πως θα είναι επιλογή του Κιέβου για το πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος, αν και το μέλλον των ΗΠΑ παραμένει αβέβαιο και ενώ παραμένει η ρωσική απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
«Η επιστροφή του Trump το 2024 θα ήταν η απόλυτη απελευθέρωση του Putin.
Τους τελευταίους οκτώ μήνες, ο Putin ένωσε τη Δύση και σφυρηλάτησε μια διαρκή αίσθηση ουκρανικής εθνικότητας.
Η ανικανότητά του υπήρξε επική.
Αλλά η δυτική ενότητα έχει πιθανώς φτάσει στο αποκορύφωμα της.
Τα μεγαλύτερα υπαρξιακά ζητήματα για τη Δημοκρατία είναι στις ΗΠΑ.
Πέρα από την παράδοση ή τη συμφωνία, ο πόλεμος έχει και μια τρίτη έκβαση - την επ' αόριστον αναβολή του.
Όσο πιο καυτή γίνεται η πολιτική της Αμερικής, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πειρασμός να παγώσει η πολιτική για την Ουκρανία» καταλήγει το δημοσίευμα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top