Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 - Ο Biden είχε ενημερώσει τον Yildirim ότι οι ισχυρισμοί δεν ευσταθούν
Σε ακόμα μία αποκάλυψη σχετικά όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο «παλάτι» του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, προέβη το Nordic Monitor. Σειρά αυτή τη φορά έχει η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, όπου -όπως προκύπτει από έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα- οργανώθηκε από την κυβέρνηση Erdogan και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 200 άτομα, ενώ ήταν η αφορμή για μια σειρά εκκαθαρίσεων.
Ο Τούρκος εξόριστος δημοσιογράφος, Abdullah Bozkurt, αποκαλύπτει ότι «στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Recep Tayyip Erdogan έχει κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την αποκάλυψη των πραγματικών αποδεικτικών στοιχείων, φοβούμενη ότι θα αποκαλυφθεί τι έχει συμβεί και ότι η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει για τον θάνατο 251 ανθρώπων κατά την απόπειρα πραξικοπήματος». Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια κοινοβουλευτική έκθεση για την έρευνα για το αποτυχημένο πραξικόπημα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, τα μέσα ενημέρωσης που αμφισβήτησαν το επίσημο αφήγημα έκλεισαν και δεκάδες ερευνητές δημοσιογράφοι, οι οποίοι εξέταζαν το γεγονός φυλακίστηκαν, ενώ εισαγγελείς και δικαστές οι οποίοι ερευνούσαν τους θανάτους για να μάθουν τι πραγματικά συνέβη στις 15 Ιουλίου εκκαθαρίστηκαν αυθαίρετα και φυλακίστηκαν παράνομα» αναφέρεται στο δημοσίευμα, που φέρει τον τίτλο «ο Biden τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο για να προειδοποιήσει για ψευδείς κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ, αλλά η Τουρκία παρέμεινε ασυγκίνητη».
Οι ενορχηστρωτές του πραξικοπήματος
Ωστόσο, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μην αποκαλυφθούν τα γεγονότα φαίνεται πως έπεσαν στο κενό, καθώς περισσότερα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από την υπεράσπιση κατά τη διάρκεια των δικών, επιβεβαίωσαν την άποψη ότι «η επιχείρηση ήταν στην πραγματικότητα μια "false flag" που ενορχηστρώθηκε από τον υφυπουργό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Hakan Fidan, τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Hulusi Akar και τον πρόεδρο Erdogan.
Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι βασικοί βουλευτές του Fidan, Kemal Eskintan, επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων, και ο Sadık Üstün, ο οποίος διηύθυνε το Εθνικό Συμβούλιο Συντονισμού Πληροφοριών (Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu, ή MİKK), μια μυστική υπηρεσία που συλλέγει πληροφορίες από άλλους κυβερνητικούς κλάδους, ότι είχαν εκτελέσει "false flag"».
Το... λάθος
Σύμφωνα με τον Abdullah Bozkurt «μια μεγάλη γκάφα που έκαναν οι σχεδιαστές της "ψεύτικης σημαίας" ήταν να απαριθμήσουν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου προτού πραγματικά συμβούν, επιβεβαιώνοντας ότι η υπηρεσία πληροφοριών είχε σχεδιάσει πολλά περιστατικά για να κάνει την απόπειρα πραξικοπήματος να φαίνεται αληθινή.
Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που συντάχθηκε από τον εισαγγελέα της Άγκυρας Serdar Coşkun, ο οποίος ετοίμασε κατηγορίες στις δίκες του πραξικοπήματος, τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκείνη τη νύχτα ήταν γνωστά από τις τουρκικές αρχές εκ των προτέρων. Το έγγραφο είχε ημερομηνία 16 Ιουλίου και είχε χρονοσήμανση στη 1 π.μ., τρεις ώρες μετά την έναρξη της απόπειρας πραξικοπήματος. Ωστόσο, το έγγραφο ανέφερε γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά τη 1 τα ξημερώματα, γεγονός που μπορεί μόνο να επιβεβαιώσει ότι αυτά τα γεγονότα είχαν σχεδιαστεί εκ των προτέρων από στελέχη της κυβέρνησης Erdogan και όχι από τους πραξικοπηματίες. Αποκάλυψε επίσης το γεγονός ότι η MIT ήθελε περισσότερη αιματοχυσία στα χαοτικά γεγονότα».
Η επικοινωνία Biden με Yildirim
Παρ' όλα αυτά, η Τουρκία επιμένει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, όταν υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος, είχε τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογο του για να προειδοποιήσει ότι οι κατηγορίες δεν ήταν βάσιμες.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Süleyman Soylu, ο οποίος πρώτος έθεσε την κατηγορία ότι οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 σε μια μεταμεσονύχτια τηλεφωνική συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, όταν η κατάσταση ήταν ακόμη ασαφής, ο Biden είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, Binali Yıldırım, για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του Soylu.
Ο Soylu αποκάλυψε την τηλεφωνική συνομιλία του Biden για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στο Ντιγιαρμπακίρ στις 13 Οκτωβρίου 2022, λέγοντας ότι ο Biden έπρεπε να τηλεφωνήσει στον Τούρκο πρωθυπουργό αμέσως αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ χαιρόταν για το πώς κατάφερε να τραβήξει την προσοχή των ΗΠΑ. «Δεν κατηγορώ τις ΗΠΑ για αυτό», είπε, προσθέτοντας, «το λέω όπως είναι. Οι ΗΠΑ ήταν πίσω από την [απόπειρα πραξικοπήματος] της 15ης Ιουλίου».
Ακολούθησε η επίσκεψη του Biden στην Τουρκία και η συνάντηση του με τον Yildirim, όπου οι τόνοι έπεσαν. Ωστόσο, ο Soylu επέμεινε στους ισχυρισμούς της.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου