GuidePedia

0


Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκική αεροπορία δείχνει διάθεση κλιμάκωσης με συνεχείς πτήσεις μαχητικών αλλά και UAV εντός του FIR Αθηνών αλλά και του Εθνικού Εναέριου Χώρου σε περιοχές εγγύτερες των 10 μιλίων από τις Ελληνικές ακτές.

Παρά τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις των Αμερικανών ότι η συνέχιση των υπερπτήσεων Τουρκικών μαχητικών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου σημαίνουν «μπλόκο» στην προσπάθεια της Άγκυρας να αγοράσει καινούργια μαχητικά F-16 και να αναβαθμίσει τον στόλο των παλαιότερων ο Ερντογάν επιμένει.

Οι συνεχείς πτήσεις τόσο των αεροσκαφών της TuAF όσο και των Τουρκικών UAV πάνω από τα Ελληνικά νησιά δείχνουν ότι οι γείτονες όχι απλά αψηφούν τις συστάσεις της Ουάσιγκτον να αποφύγουν ενέργειες που εκτινάσσουν την ένταση αλλά επιπλέον δείχνουν ότι έχουν αποφασίσει να κάψουν κάθε επιχείρημα προκειμένου να πείσουν τους Αμερικανούς και κυρίως το Κογκρέσο προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα απόκτησης 40 καινούργιων μαχητικών F-16 με ταυτόχρονη αναβάθμιση ακόμη 80. Αντίθετα οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί όρους σε μια ενδεχόμενη συμφωνία «φωτογραφίζοντας» το Αιγαίο καταδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει κατά την πάγια τακτική της να εκβιάσει τους Αμερικανούς την ώρα μάλιστα που διακινείται η πληροφορία περί νέας συμφωνίας με τη Ρωσία για δεύτερο «πακέτο» αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκική αεροπορία δείχνει διάθεση κλιμάκωσης με συνεχείς πτήσεις μαχητικών αλλά και UAV εντός του FIR Αθηνών αλλά και του Εθνικού Εναέριου Χώρου σε περιοχές εγγύτερες των 10 μιλίων από τις Ελληνικές ακτές ενώ ταυτόχρονα το μπαράζ των προκλήσεων συμπληρώνεται από υπερπτήσεις με τελευταίες τις σημερινές πάνω από τις νησίδες Διβούνια και Καμηλονήσι στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα κοντά σε Κάσο-Κάρπαθο.

Όπως εκτιμούν οι Έλληνες Επιτελείς αναλύοντας το τελευταίο διάστημα τις Τουρκικές κινήσεις στον αέρα αλλά και στη θάλασσα οι γείτονες φαίνεται να έχουν επικεντρωθεί στην αμφισβήτηση όχι μόνο Κυριαρχικών Δικαιωμάτων αλλά και της Ελληνικής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων με έμφαση στα Νότια της Ρόδου-Κάσου-Καρπάθου. Εκεί όπου την περασμένη εβδομάδα επιχείρησαν στη θάλασσα αυτή τη φορά να στήσουν σκηνικό έντασης με αφορμή ναυάγιο σκάφους το οποίο μετέφερε μετανάστες γεγονός που είχε και στο πρόσφατο παρελθόν επαναληφθεί. Είναι η ίδια περιοχή για την οποία το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό φροντίζει σε τακτά διαστήματα είτε να εκδίδει παράνομες navtex αμφισβητώντας την Κυριαρχία της Ελλάδας είτε anti-navtex σε ναυτικές οδηγίες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για ασκήσεις είτε Μονάδων του Στόλου είτε συμμαχικών πλοίων που απευθύνονται στην Αθήνα αναγνωρίζοντας την Ελληνική Κυριαρχία.

Ταυτόχρονα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με αποκορύφωμα το περιστατικό με τους 38 μετανάστες τους οποίους αποδεδειγμένα «περιέφερε» η Τουρκική στρατοχωροφυλακή σε νησίδες του Έβρου μέχρι τελικά να διασωθούν από τις Ελληνικές αρχές όταν βρέθηκαν σε Ελληνικό έδαφος καταδεικνύει τη διάθεση της Τουρκίας να διατηρήσει ανοιχτό και το «μέτωπο» του Έβρου.

Την ίδια ώρα η ανακοίνωση της κοινοπραξίας Total-Eni για εντοπισμό στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ πολύ μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου και μάλιστα υψηλής ποιότητας φαίνεται ότι έχει προκαλέσει τεράστιο εκνευρισμό στην Άγκυρα η οποία δεν τόλμησε να βγάλει το πολυδιαφημισμένο «Abdulhamid Han» εκτός Τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Με αυτά τα δεδομένα και με τις Τουρκικές εκλογές πλέον να πλησιάζουν η Αθήνα κάθε άλλο παρά επαναπαύεται. Απόδειξη η έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ στο οποίο θεωρείται δεδομένο ότι συζητήθηκε συνολικά η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά και όχι μόνο το ζήτημα της επιτήρησης στον Έβρο και της αύξησης των αντανακλαστικών στα χερσαία σύνορα της χώρας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top