GuidePedia

0

Κομμουνιστική Κίνα: «Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε»!

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης της Ταϊβάν και Αμερικανό αξιωματούχο, η Πελόζι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν στο πλαίσιο του ταξιδιού της στην Ασία.

Ταυτόχρονα, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη J-16 της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, εισήλθαν στα νοτιοδυτικά της Ζώνης Αναγνώρισης Αεράμυνας (ADIZ) της Ταϊβάν.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίοι ανησυχούν για την αντίδραση της Κίνας σε μια τόσο μεγάλης προβολής επίσκεψη, έχουν προειδοποιήσει τη Νάνσι Πελόζι να μην πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι.

Το δημόσιο δρομολόγιο της Πελόζι δεν περιλαμβάνει ακόμη το ταξίδι, το οποίο είναι το πρώτο για ομιλητή της Βουλής των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια και έρχεται σε μια εποχή που οι δεσμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βρίσκονται ήδη σε ιστορικό χαμηλό.

Αναμένεται να παραμείνει στην Ταϊβάν τη νύχτα, δήλωσε ο Ταϊβανέζος αξιωματούχος. Δεν είναι ακόμη γνωστό με βεβαιότητα πότε θα φτάσει η Πελόζι στην Ταϊπέι.

Σύμφωνα με το Nikkei Asia, πριν από αυτή την επίσκεψη στο νησί από την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι, ο αμερικανικός στρατός μετέφερε εξοπλισμό, όπως αεροπλανοφόρα και μεγάλα αεροπλάνα, πιο κοντά στην Ταϊβάν.

Αν και οι στρατιωτικοί αρχικά αντιτάχθηκαν στην επίσκεψη της ομιλήτριας, φαίνεται τώρα ότι δημιουργούν ένα ασφαλές καταφύγιο για το αεροπλάνο της σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει στην επίμαχη στάση.

Ένας δημοσιογράφος του ταϊβανέζικου τηλεοπτικού σταθμού TVBS έγραψε στο Twitter ότι η Πελόζι αναμένεται να φτάσει στην Ταϊβάν το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με ιστότοπους που παρακολουθούσαν πτήσεις, η Πελόζι και η αντιπροσωπεία της στο Κογκρέσο αναχώρησαν από την Ουάσιγκτον με στρατιωτικό αεροπλάνο C-40C και έφθασαν στη Σιγκαπούρη πριν την ανατολή του ηλίου τη Δευτέρα.



Πολεμικό μήνυμα από την Κίνα

Η φράση «Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε» εκδόθηκε πριν από τους δύο τελευταίους μεγάλους πολέμους της Κίνας και τώρα επικαλείται από το Πεκίνο, καθώς διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις ενόψει της της Nancy Pelosi στην Ταϊβάν.

Η φράση χρησιμοποιήθηκε στα επίσημα μέσα ενημέρωσης το 1962 προτού η Κίνα ξεκινήσει πόλεμο με την Ινδία και πριν από τη σύγκρουση Κίνας-Βιετνάμ το 1979, αναφέρει η Global Times.

Ο Yang Mingjie, επικεφαλής του ινστιτούτου, επανέλαβε ότι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών για να αναχαιτίσουν το αεροπλάνο της Pelosi παραμένει μια επιλογή.

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποτιμούν την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί τα βασικά συμφέροντα για την κυριαρχία, την ακεραιότητα και την ασφάλεια ανά πάσα στιγμή», είπε.

Ο Hu Xijin, πρώην αρχισυντάκτης των Global Times, έγραψε: «Τα μαχητικά μας αεροσκάφη θα πρέπει να κάνουν τις σωστές κινήσεις, αν αυτά είναι ακόμα αναποτελεσματικά, νομίζω ότι είναι εντάξει να καταρρίψουμε το αεροπλάνο της Πελόζι».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top