GuidePedia

0


Γιάννης Αναγνωστόπουλος
Η μανούβρα που «έθεσε» το όνομα του αντιπλοίαρχου Γιάννη Σαλιάρη, δίπλα σε εκείνο του Κανάρη
Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έκανε τους σύγχρονους Έλληνες, τουλάχιστον εκείνους που είναι ευαισθητοποιημένοι στα εθνικά θέματα, περήφανους.

Η 12η Αυγούστου του 2020, κατά την οποία η φρεγάτα 451 «Λήμνος» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό την διοίκηση του αντιπλοιάρχου Ιωάννη Σαλιάρη, στις 08:19 το πρωί της ημέρας εκείνης, επαναβεβαίωσε στο έπακρο την ναυτοσύνη που συνεχίζει να υπάρχει στους Έλληνες δια μέσω των αιώνων!

Μια ενέργεια που επιβεβαίωσε πως οι φράσεις «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» και «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου» δεν είναι απλά διακοσμητικές πλάκες στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και στα βιβλία ιστορίας της χώρας, αλλά η ψυχή και η αφετηρία του τρόπου σκέψης, τουλάχιστον στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο λόγος για την περίφημη «επακούμβηση» της φρεγάτας «Λήμνος» επί της τουρκικής «Κεμάλ Ρέις» που ήρθε να προστεθεί στις επιτυχίες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που παραμένει στις επάλξεις της προάσπισης του ελληνισμού.

Το χρονικό έχει ως εξής. Στις 12 Αυγούστου 2020, το ερευνητικό της Τουρκίας «Ορούτς Ρέις» κατά τον πλου του στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδευόταν από την τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις».

Η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» παρακολουθούσε το «Ορούτς Ρέις» από ασφαλή απόσταση. Η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις», ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν το τουρκικό ερευνητικό, βρέθηκε κοντά στην ελληνική φρεγάτα, εκτιμώντας ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο σχεδιάζει να παρεμποδίσει το ερευνητικό.

Το «Λήμνος» ακολουθούσε σταθερή πορεία και συνέχιζε τον πλου για την παρακολούθηση του τουρκικού ερευνητικού χωρίς να αλλάξει κατεύθυνση. Η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» συνέχισε να πλησιάζει το ελληνικό πολεμικό.

Έχοντας φτάσει στις 450 περίπου γιάρδες, δηλαδή στα 411 μέτρα, ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας που είχε την «Λήμνο» στα δεξιά του – κάτι που σημαίνει πως σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας θα έπρεπε να παραχωρήσει προτεραιότητα στην ελληνική φρεγάτα- άλλαξε πορεία.

Η κατάληξη αυτής της «μανούβρας» ήταν η ελληνική φρεγάτα να «καρφώσει» με την πλώρη της, ως άλλο έμβολο αρχαίων εποχών, το πίσω μέρος της τουρκικής φρεγάτας.

Αποτέλεσμα ήταν η τουρκική φρεγάτα να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη της σε αντίθεση με την «Λήμνος» που συνέχισε την αποστολή της στη ΝΑ Μεσόγειο, παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού.

Στην περιοχή επικρατούσαν ομαλές καιρικές συνθήκες και τα δύο πολεμικά πλοία κινούνταν με σχετικά χαμηλή ταχύτητα.

Ήταν ένας συνδυασμός λαθών του τούρκου κυβερνήτη τα οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο Γιάννης Σαλιάρης, μετατρέποντας μια απόπειρα πρόκλησης των τούρκων σε ξεκάθαρη ελληνική νίκη.

Στην Άγκυρα υπήρξε ξεκάθαρα αιφνιδιασμός και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κινήθηκε με μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης μέσω των τουρκικών ΜΜΕ, που για μια ακόμη φορά προσπάθησαν να κάνουν το μαύρο άσπρο σε μια απόπειρα αντιστροφής της πραγματικότητας.

Η φιλοκυβερνητική μάλιστα Yeni Safak προσπάθησε με άρθρο που έφερε τον τίτλο «Τουρκικό χαστούκι στο ελληνικό Λήμνος» και επεξεργασμένες φωτογραφίες να αφήσει την εντύπωση πως η ελληνική φρεγάτα αποσύρθηκε από το πεδίο με ζημιές στην πλώρη.

Κάτι που φυσικά δεν ήταν αλήθεια καθώς όχι μόνο συνέχισε την αποστολή της αλλά στη συνέχεια έλαβε μέρος και σε κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας Γαλλίας με το ΓΕΕΘΑ να δίνει τότε στη δημοσιότητα σχετικές φωτογραφίες

Η φωτογραφία ωστόσο το «Κεμαλ Ρέις» που είδε το φως της δημοσιότητας με την τεράστια οπή και η άμεση αποχώρησή της για επισκευές, καταβύθισαν αυτή την τουρκική προσπάθεια.

Ο τούρκος αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ μιλώντας στο CNN Turk παραδέχεται εμμέσως την επακούμβηση της «Κεμάλ Ρέις» από το «Λήμνος» λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα όταν προστέθηκε και η Γαλλία, είδαμε πως τότε που τα πλοία προσέγγισαν πολύ το ένα το άλλο, φέρθηκε με πολύ θράσος. Δηλαδή η φρεγάτα Λήμνος ήρθε και χτύπησε το δικό μας σκάφος το «Κεμάλ Ρέις». Και αυτό το έκανε εσκεμμένα».

Δύο χρόνια μετά ο ελληνικός στόλος μπορεί να μην έχει ακόμα ανανεωθεί με νέα πλοία ωστόσο παραμένει ετοιμοπόλεμος με φρεγάτες σαν το «Λήμνος» έτοιμο να «κεράσουν» και άλλες οπές σε όποιον αποτολμήσει να αμφισβητήσει ελληνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα και με το πνεύμα του Γιάννη Σαλιάρη να έχει μεταλαμπαδευτεί!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top