GuidePedia

0


Τουρκικό κατασκοπευτικό πάνω από ρωσικά πολεμικά πλοία- Αλλαγή πλεύσης της Τουρκίας προς την δύση ή οθωμανικά παιχνίδια λόγω επίσκεψης στην Ουάσιγκτον;

Σύμφωνα με πληροφορίες από σχετικές ιστοσελίδες πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία παρατηρήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, με την πλειοψηφία τους να ευρίσκεται στο Νοβοροσίσκ.

Επίσης μεγάλος αριθμός ρωσικών πολεμικών πλοίων παρατηρήθηκε να αγκυροβολούν στα στενά του Kerch και κοντά στα Στενά του Βοσπόρου σημαίνοντας συναγερμό στην Άγκυρα, για τις προθέσεις της Μόσχας, ενώ είναι σε ισχύ το κλείσιμο των Στενών σε αυτά.

Την ίδια ακριβώς στιγμή τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου ATR P-72MPA (reg. TCB-752- διακριτικό MARTI51) περιπολεί τη Μαύρη Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Βουλγαρίας, ακριβώς στο σημείο που μετακινήθηκαν τα ρωσικά πολεμικά, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή, μετά από σχετική εντολή του ΝΑΤΟ.

Πολεμικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για πιθανή ρωσική δράση κατά χώρας μέλους της συμμαχίας

“Η Τουρκία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να απαντήσει σε περίπτωση επίθεσης σε συμμάχους του ΝΑΤΟ”, αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να εισέλθει στην σύγκρουση της Ουκρανίας, αλλά είναι έτοιμη να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων καθώς επέστρεφε στην Τουρκία μετά από μια επίσκεψη στη Βενεζουέλα, που ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.

Όταν ρωτήθηκε για το ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου απάντησε:

«Η θέση μας αλλά και του ΝΑΤΟ είναι σαφής. Δεν θα μπούμε σε σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά αν υπάρξει έστω και η παραμικρή επίθεση σε οποιονδήποτε σύμμαχο, θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση”, αναφέρει το κανάλι "Haber 3".

Σημειωτέον ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιδείξει την ουδετερότητα της θέσης της απέναντι στη ρωσική στρατιωτική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, ωστόσο, εξακολουθεί να προμηθεύει το Κίεβο όπλα και πυρομαχικά, ενώ πριν από λίγες μέρες απαγόρευσε σε ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος την είσοδο στον εναέριο χώρο του κάνοντας παραλληλισμό με τον αποκλεισμό του Βοσπόρου.

Παίρνει “φωτιά’ η Μαύρη θάλασσα από την Ρωσία

Η Μαύρη Θάλασσα εδώ και δύο εβδομάδες, έχει πάρει “ φωτιά” λόγω των συνεχιζόμενων επιθετικών δράσεων του ρωσικού στρατού, ενώ αναφορές ανοικτών πηγών (OSINT) καταγράφουν ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις μέσα και γύρω από τη Σεβαστούπολη.

Ο ευκολότερος τρόπος για να παρατηρηθούν αυτές οι κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων, είναι από δορυφόρους.
Μιλάμε για χρήση δορυφορικών εικόνων Sentinel Hub χαμηλής ανάλυσης.

Ειδικός συμπεραίνει τι ακριβώς διαδραματίζεται στην Μαύρη θάλασσα.

“Κοντά στο Novorossiysk, φαίνεται να υπάρχουν πολλές ρωσικές ναυτικές κινήσεις, ωστόσο, η εμπορική κίνηση φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην περιοχή, όπως θα περίμενε κανείς.

Το 50% των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται στο μέσο προς τα ανατολικά της περιοχής, με τις περισσότερες μονάδες παράλληλα στο Novorossiysk, και στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Μερικά ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του Στενού του Βοσπόρου.
Θα πρέπει η συμμαχία να είναι προσεκτική, καθώς πρόκειται για πιθανό κονβόι "Sparta Express", με προορισμό το λιμάνι Tartus της Συρίας.

Η Ανατολική Μεσόγειος την ίδια περίοδο έχει μεγάλη κινητικότητα από ρωσικά πολεμικά πλοία που κινούνται κατά του ΝΑΤΟ με δύο μεγάλα καταδρομικά κατευθυνόμενων πυραύλων.

Ωστόσο, από την τελευταία ημερήσια διαφάνεια, βλέπουμε το καταδρομικό Ustino να αγκυροβολεί κοντά στην Tartus.

Οι ρωσικές μονάδες επιφανείας που έχουν παραμείνει στη θάλασσα αποτελούνται από το καταδρομικό Varyag και φρεγάτες κλάσης Grigorovich.

Αυτές οι ρωσικές μονάδες επιφανείας είναι τοποθετημένες στην είσοδο του Αιγαίου, βόρεια του κόλπου της Σούδας, που υπάρχει η αμερικανική βάση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο”, τονίζει ο ίδιος.

Όλα δείχνουν ότι η Μόσχα θέλει να εφοδιάσει τις μονάδες επιφανείας της στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και τις ρωσικές δυνάμεις στην Συρία.

Με κλειστό τον Βόσπορο όμως πως θα έχουμε μετακίνηση των αποβατικών πλοίων;

Επίσης την ίδια περίοδο ο ιρανικός εναέριος χώρος έχει “γεμίσει” με πτήσεις ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών, αφού οι Τούρκοι έχουν κλείσει τον δικό τους εναέριο χώρο.

Το κλείσιμο του Βοσπόρου πολύ πιο γρήγορα από ότι εκτιμούν πολλοί θα είναι πιθανότατα η αιτία μιας ρωσο-τουρκικής ρήξης με απροσδιόριστες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή. 

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top