GuidePedia

0


Οι Τούρκοι ξέρουν ότι δεν θα έχουν συνέπειες ουσιαστικές, δηλαδή να καταρριφθούν και τα κάνουν, προκαλώντας με παραβιάσεις υπερπήτησεις μέχρι αργά το βράδυ. Ή παρακαλούν ακριβώς γι’ αυτό, ώστε να δοθεί η αφορμή να παρέμβουν οι ισχυροί και να υποχρεώσουν Ελλάδα και Τουρκία σε “διαπραγμάτευση” για το καθεστώς του Αιγαίου; Θεωρητικά μπορεί να ισχύει και το τελευταίο.

Άρα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη στενοχωρούνταν κιόλας οι ΗΠΑ αν έπεφτε και κανένα τουρκικό μαχητικό. Εξάλλου, λόγω Ουκρανίας είναι όλοι στην περιοχή και “στο πόδι”. Παρότι μπορούν όλα να ισχύουν, γεγονός παραμένει ότι εξακολουθούμε να “εκπαιδεύουμε” την Τουρκία, ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τέτοια συμπεριφορά σε βάρος μας και να μην υφίσταται τίποτα παραπάνω από… εκκωφαντικές διαμαρτυρίες και αυστηρές συστάσεις.

Γι’ αυτό δεν φταίνε όμως οι στρατιωτικοί. Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα έχουν ένα όριο. Διότι στο τέλος, η ψυχραιμία καταλήγει να γυρίζει σε βάρος του ψύχραιμου. Διότι αυτό που μαθαίνουν οι ανεξέλεγκτοι φίλοι και σύμμαχοί μας απέναντι, είναι ότι τους φοβόμαστε, ότι ιεραρχούμε την καλοπέρασή μας υψηλότερα από την υπεράσπιση της κυριαρχίας μας.

Στο τέλος, αυτό που είναι ορθά αρχικώς ψυχραιμία, καταλήγει στο πιο αδύνατό σου σημείο. Διότι κάθε μέρα που περνά φέρνει τον Τούρκο πιο κοντά στο να πείσει για το “πρόβλημα του Αιγαίου”. Ενώ εσύ ο ψύχραιμος, που ποτέ δεν έκανες τίποτα για να θέσεις όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας, καταλήγεις μόνο με τα διεθνή μπράβο για την ψυχραιμία σου.

Όμως, επί της ουσίας, πάλι από εσένα θα σου ζητήσουν να υποχωρήσεις προς χάριν της ειρήνης. Διότι είσαι το καλό παιδί της γειτονιάς. Όμως αυτό, στις διεθνείς σχέσεις ενίοτε εξομοιώνεται με το “καρπαζοεισπράχτορας”, κι ας σταματήσουμε να παριστάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε. Μήπως έχει έρθει η ώρα να δείξουμε στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν θα γίνει άλλο ανεκτή.

Για να μας φέρουν με το ζόρι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να έχουμε ηττηθεί. Και καλύτερα να μη σκέφτονται στην Άγκυρα τι θα συνέβαινε εάν βρεθεί ένα “τρελός” Α/ΓΕΕΘΑ και πατήσει το κουμπί. Το σίγουρο είναι ΄τι την επίδειξη κουτσαβακισμού θα έχουν να τη συζητούν τον επόμενο μισόν αιώνα τουλάχιστον.

Ας τα σκεφτούμε λίγο ψύχραιμα. Ουδεμία διάθεση πολεμοκαπηλείας. Ας μην παριστάνουμε όμως ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την καυτή πατάτα και να την περάσει στην επόμενη…

Προς το παρόν, η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβληματισμό στην ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Για τον λόγο αυτό από το υπουργείο Άμυνας αποφασίσθηκε να ακυρωθεί η πρόσκληση προς την Τουρκία για συμμετοχή στην άσκηση «NATO Tiger Meet».

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 27η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 9 (9×2 F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4 (2 UAV, 2 CN-235)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 22
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 10
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 23
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 168 (118 από τα μαχητικά)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 2
ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Οι 41 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις.
2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top