GuidePedia

0


Γκουτζάνης Σπύρος
Ρήγμα στη ΝΔ προκαλεί η έντονη δυσαρέσκεια των “γαλάζιων” βουλευτών και η καθαρή διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά από την επίσημη θέση του Μεγάρου Μαξίμου για την εκδήλωση στην Βουλή, όπου εκτός από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, μίλησαν και δύο μέλη του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ. Μετά την εκδήλωση, απαντώντας σε ερώτηση για το πως σχολιάζει την παρέμβαση των δύο μαχητών, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «μεγάλο λάθος».

Οι βουλευτές της ΝΔ δεν έκρυβαν την δυσαρέσκειά τους από το γεγονός ότι αιφνιδιάστηκαν και χρεώνονται την παρουσία μελών μίας δεδηλωμένα νεοναζιστικής πολιτοφυλακής στην ελληνική Βουλή. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η δήλωση Σαμαρά «μεγάλο λάθος» δεν αναφερόταν μόνο στην εμφάνιση των δύο πολιτοφυλάκων, αλλά αναφερόταν και στη γενικότερη αντιρωσική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έκφραση αυτής της πολιτικής ήταν και η μορφή που πήρε η εκδήλωση στη Βουλή και η περιφρόνηση που έδειξε ο Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως εξάλλου και στο κυπριακό.

Πάντως από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού πέρασαν αρκετοί βουλευτές. Ένιοι εξ αυτών έλεγαν μετά ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε το κοινό αίσθημα των βουλευτών της ΝΔ. Είναι ενδεικτική η αμηχανία που επικρατούσε μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής. Ακόμη και οι βουλευτές της ΝΔ στην αρχή κοιτάζονταν μεταξύ τους και κοίταζαν προς την πλευρά του πρωθυπουργού.

Μόνο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να χειροκροτεί ακολούθησαν και οι βουλευτές του. Δεν είναι δίχως σημασία ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής αποχώρησαν μαζί από την αίθουσα της Ολομέλειας και είχαν σύντομη συζήτηση έξω από την αίθουσα. Μετά τις έντονες αντιδράσεις –ορισμένοι λένε μετά την παρέμβαση Σαμαρά– η κυβέρνηση βρέθηκε στην ανάγκη να κάνει συμπληρωματική δήλωση.
Ρήγμα στη ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε άστοχη και λανθασμένη την συμπερίληψη στο μήνυμα Ζελένσκι την παρέμβαση μέλους του τάγματος Αζόφ, αλλά κατέφυγε και στην συνήθη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για να συσπειρώσει ό,τι μπορούσε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Στην συνέχεια, όμως, έκανε και άλλη διαρροή, ότι «το τάγμα Αζόφ είναι τμήμα του ουκρανικού στρατού», καθώς επίσης ότι «δεν πρέπει να χάνει κανείς την μεγάλη εικόνα».

Παράλληλα, σε μία ένδειξη αμηχανίας, κυβερνητικοί κύκλοι διοχέτευαν ότι τα περί νεοναζιστικού τάγματος είναι ρωσική προπαγάνδα. Πάντως για το θέμα έχει ερωτηθεί και ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «το Αζόφ είναι αυτό που είναι, αλλά τώρα πολεμά τους Ρώσους». Υπάρχει και η γραμμή του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος στο twitter αναπαρήγαγε επιχειρήματα και κατηγορίες εναντίον όσων έκαναν κριτική πως είναι κομμουνιστές!

Στο στόχαστρο των επικρίσεων της κοινής γνώμης αλλά και των βουλευτών της ΝΔ βρέθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, τον οποίο κάλυψε πλήρως το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κώστας Τασούλας ισχυρίστηκε ότι ενημερώθηκε για τα επίμαχα βίντεο λίγο πριν την συνεδρίαση, ωσάν να μπορεί στην ελληνική Βουλή να μιλά ο οποιοσδήποτε και με οποιοδήποτε περιεχόμενο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top