GuidePedia

0

Πάσχος Μανδραβέλης
Γράφαμε τις προάλλες ότι κυκλοφορούν πολλά καλαμπούρια σχετικώς με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Το πιο διαδεδομένο είναι το «καταδικάζουμε την εισβολή, αλλά τι να έκανε και ο Πούτιν; Ενιωθε περικυκλωμένος. Γιατί δεν αποκήρυξαν ρητώς και κατηγορηματικώς οι δυτικοί ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ;».

Συνεπώς, το συμπέρασμα είναι πως «έχει και ο Πούτιν τα δίκια του» και ίσως να πρέπει να ζητήσει αποζημιώσεις, διότι τώρα ξοδεύει πολλά για να κάνει δορυφόρο την Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να πετύχει χωρίς αίματα και έξοδα. Οπως διαβάζουμε στο κύριο άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών: «Η υποκρισία των δυτικών κρατών είναι απαράμιλλη και αποδεικνύεται ξανά. Οι ΗΠΑ και οι μεγάλες δυτικές χώρες μπορούσαν κάλλιστα να εγγυηθούν στη Ρωσία πως δεν θα βάλουν στο ΝΑΤΟ την Ουκρανία ούτε θα εγκαταστήσουν στο έδαφός της πυρηνικά, αλλά δεν το έκαναν. Αντιθέτως, όλα τα προηγούμενα χρόνια επέκτειναν διαρκώς το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας μια ασφυκτική περικύκλωση της Ρωσίας. Και όταν βεβαιώθηκαν ότι ο Πούτιν θα προχωρούσε στην εισβολή, δεν έκαναν, έστω την τελευταία στιγμή, καμία κίνηση για να του δώσουν τις διασφαλίσεις που ζητούσε, ώστε να αποτραπεί η βάρβαρη εισβολή σε μια ανεξάρτητη χώρα» (28.2.2022).

Με αυτή τη λογική μπορούμε να καταλάβουμε και τον Ερντογάν. Μιλάει εδώ και καιρό για την «περικύκλωση της Τουρκίας» που ξεκινά από τον εξοπλισμό των νησιών Αιγαίου και φτάνει μέχρι τις «ελληνικές συμμαχίες κατά της Τουρκίας» (Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, αραβικές χώρες κ.λπ.), όπως λένε διαρκώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Συνεπώς, κάποιος αντιιμπεριαλιστής αρθρογράφος της Εσπερίας θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι έχει και ο Ερντογάν τα δίκια του: «Οι ΗΠΑ και οι μεγάλες δυτικές χώρες μπορούσαν κάλλιστα να εγγυηθούν στην Τουρκία πως θα αποτρέψουν τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών, αλλά δεν το έκαναν. Αντιθέτως, όλα τα προηγούμενα χρόνια πουλούσαν φρεγάτες στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια ασφυκτική περικύκλωση της Τουρκίας. Και όταν βεβαιώθηκαν ότι ο Ερντογάν θα προχωρούσε στην εισβολή, δεν έκαναν, έστω την τελευταία στιγμή, καμία κίνηση για να του δώσουν τις διασφαλίσεις που ζητούσε, ώστε να αποτραπεί η βάρβαρη εισβολή σε μια ανεξάρτητη χώρα».

Η Ελλάδα δεν εξοπλίζεται επειδή δεν ξέρει τι να κάνει τα λεφτά της ή επειδή θέλει να εισβάλει στην Τουρκία. Από την άλλη, όλες οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ (κάποιες πρόλαβαν) επειδή ο οργανισμός έχει καλό μπουφέ στις δεξιώσεις ή θέλουν να περικυκλώσουν τη Ρωσία. Απλώς όλοι ανησυχούν για τους δικτατορίσκους της γειτονιάς, ανησυχία που η εισβολή στην Ουκρανία δικαίωσε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top