GuidePedia

0

 Η σημασία του Αιγαίου και ο Εθνικός Εναέριος Χώρος – Μπούμερανγκ η «ουδετερότητα» της Τουρκίας.

του Κώστα Σαρικά 
Από την πρώτη ημέρα της εισβολής στην είσοδο των Στενών έχουν σχεδόν «αγκυροβολήσει» αμερικανικό αντιτορπιλικό και ρωσική φρεγάτα.

Η εικόνα των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52 να πετούν πάνω από το Ελληνικό FIR συνοδευόμενα από μαχητικά F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, των Συμμαχικών αεροπλανοφόρων να πλέουν τις τελευταίες ημέρες σε Αιγαίο και Ιόνιο μαζί με Μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού αλλά και των αμερικανικών ιπτάμενων τάνκερ KC-135 να μετασταθμεύουν σε Ελληνικά αεροδρόμια καταδεικνύουν ότι η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναβαθμίζει κατακόρυφα τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Και την μετατρέπει σε κάτι περισσότερο από πολύτιμο σύμμαχο αλλάζοντας το ισοζύγιο ισορροπίας της Δύσης με την Τουρκία σε όφελος της χώρας μας.

Για την Ελλάδα η επιλογή να επιλέξει «στρατόπεδο» χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό όπως ξεκαθαρίζουν τόσο διπλωματικές όσο και στρατιωτικές πηγές ήταν κάτι παραπάνω από μονόδρομος. Ο ρωσικός αναθεωρητισμός παραπέμπει άμεσα στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο την ώρα μάλιστα που οι γείτονες κατέχουν παράνομα από το 1974 μεγάλο τμήμα της Κύπρου. Ενώ πρόσφατα προχώρησαν σε ουσιαστική αλλαγή συνόρων και στη Συρία. Την ώρα που η Άγκυρα αποφάσισε να «πατήσει σε δύο βάρκες» αποφεύγοντας ακόμα και να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά αεροσκάφη η Αθήνα παίρνει ξεκάθαρη θέση «επενδύοντας» ταυτόχρονα και στην επόμενη μέρα με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ακόμα και στην περίπτωση που σταματήσει αύριο καθορίζει ένα εντελώς νέο πλαίσιο στις γεωστρατηγικές εξελίξεις με την Ελλάδα λόγω θέσης να ανεβάζει τις «μετοχές» της και να αποτελεί τη χώρα «κλειδί» στον έλεγχο της περιοχής.

Και μπορεί η Τουρκία να ελέγχει τα Στενά στα Δαρδανέλια όμως η Ελλάδα ελέγχει την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο όπως φαίνεται και από τη μεγάλη «συσσώρευση» ναυτικών δυνάμεων. Η συνεχής παρουσία αμερικανικού αεροπλανοφόρου ανατολικά της Σικελίας τις τελευταίες εβδομάδες με αποκορύφωμα τον πλού του USS Harry J. Truman και της αρμάδας που το συνοδεύει σχεδόν έως την Αλεξανδρούπολη δεν αποτελεί μια τυχαία κίνηση αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα ανεξάρτητα από την κατάληξη της ρωσικής επίθεσης. Σίγουρη παρουσία στην περιοχή φαίνεται ότι θα επιδιώξουν και οι Γάλλοι είτε με το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle είτε με άλλες Μονάδες επιφανείας.

Από την πρώτη ημέρα της εισβολής στην είσοδο των Στενών έχουν σχεδόν «αγκυροβολήσει» αμερικανικό αντιτορπιλικό και ρωσική φρεγάτα. Ενώ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας διεξάγεται μια ιδιότυπη «ναυμαχία» με ένα ανελέητο κυνηγητό ρωσικών και Συμμαχικών πυρηνικών υποβρυχίων.

Εκτός από την υψηλού συμβολισμού πτήση πάνω την Ελλάδα των αμερικανικών B-52 o Ελληνικός Εναέριος Χώρος είναι πολύτιμος για τους Συμμάχους αφού αυτόν χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τα θηριώδη μη επανδρωμένα αμερικανικά UAV τα οποία πετούν από την αεροπορική βάση στη Σιγκονέλα της Ιταλίας με προορισμό τη Ρουμανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Ταυτόχρονα η ναυτική αλλά και αεροπορική βάση της Σούδας αποκτούν ξεχωριστή σημασία για τον ναυτικό και εναέριο έλεγχο της περιοχής.

Και μόνο αυτά τα δεδομένα όπως εκτιμούν Έλληνες Επιτελείς μετατρέπουν τη χώρα μας ως το «κλειδί» του στρατηγικού σχεδιασμού της Δύσης για τα επόμενα χρόνια. Πλέον είναι στο χέρι της Αθήνας να εκμεταλλευτεί τη νέα θέση που αναλαμβάνει στη «σκακιέρα» και να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο ώστε να ενισχύσει τα Εθνικά συμφέροντα απέναντι στον αναθεωρητικό γείτονα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top