GuidePedia

0


Σοβαρό επεισόδιο προκάλεσαν οι Τούρκοι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στις Οινούσσες, καθώς τουρκικό αλιευτικό επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού, το οποίο έριξε προειδοποιητικές βολές. Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για Τούρκο τραυματία, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά Μ.Μ.Ε.

Το επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά των Οινουσσών. Το τουρκικό αλιευτικό ήταν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και μάλιστα «πολύ βαθιά», όπως αναφέρουν στο SLpress καλά ενημερωμένες πηγές του Ελληνικού Λιμενικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τουρκικό αλιευτικό επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία ψάρευαν στο σημείο.

Το αλιευτικό προσεγγίστηκε από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, ζητώντας του να αποχωρήσει, με το τουρκικό πλήρωμα να αγνοεί τα μηνύματά του. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ο χειριστής του τουρκικού σκάφους έκανε κίνηση, προκειμένου να εμβολίσει το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού, ενώ οι ψαράδες φέρονται να πέταξαν και διαφορά αντικείμενα στο ελληνικό σκάφος.

Το Λιμενικό προχώρησε με ανακοίνωσή του σε περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με το συμβάν. «Περίπου στις 18.00 η ώρα χθες το απόγευμα, εντοπίστηκε από πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίο-Οινουσσών. […] πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένως οι προβλεπόμενες συστάσεις, μέσω VHF και δια ζώσης, […] χωρίς αποτέλεσμα» διευκρινίζει.

«Παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του Λιμενικού, με σκοπό να το εμβολίσει. Επιπροσθέτως, το πλήρωμα του αλιευτικού πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος προέβη στη ρίψη διαφόρων βαρέων αντικειμένων (πέτρες κλπ). Κατόπιν αυτών, πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα έναντι Τουρκικά παράλια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντικρουόμενες πληροφορίες για Οινούσσες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλήρωμα του Λιμενικού προέβη σε χρήση πυρών από όπλο τύπου φλόμπερ, με αποτέλεσμα να υποστεί φθορές το αλιευτικό, το οποίο εν τέλει έβαλε πλώρη για τα τουρκικά παραλία. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι πληροφορίες, χρειάστηκαν πολλές προειδοποιητικές βολές για να απομακρυνθεί το τουρκικό αλιευτικό. Αναφέρουν επιπροσθέτως ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τραυματία στο τουρκικό αλιευτικό.

Από τη μεριά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω πηγών, ισχυρίζεται ότι το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού βρισκόταν κατά τη διάρκεια του επεισοδίου σε τουρκικά χωρικά ύδατα κατά το συμβάν. Νωρίτερα με ανακοίνωσή του το τουρκικό Λιμενικό είχε κάνει λόγο για έναν τραυματία ψαρά. Η ίδια ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι ελληνικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίων δύο τουρκικών αλιευτικών, ανατολικά απ’ τη Χίο.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ανέφεραν μάλιστα ότι το τραύμα που φέρει ο ψαράς, βρίσκεται στην περιοχή του ποδιού και ότι εκείνος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Τσεσμέ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκείνος δεν είναι τραυματισμένος σοβαρά κι αναμένεται να βγει σύντομα από το νοσοκομείο. Το συμβάν έλαβε χώρα το απόγευμα της 22ης Φεβρουαρίου.

Τα τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν στο νοσοκομείο για να μεταδώσουν πλάνα απ’ τον φερόμενο ως τραυματία, ενώ δυνάμεις ιατρικές ενίσχυσης που έσπευσαν στο σημείο δεν εντόπισαν ελληνικά στοιχεία στην κοντινή περιοχή. Αναφέρεται επίσης ότι η αρμόδια εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για το συμβάν, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το να δέχονται επίθεση ανυπεράσπιστοι ψαράδες από ελληνικά στοιχεία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top