GuidePedia

0

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία αναμένεται να υπογράψουν νέες συμφωνίες και να «ανανεώσουν προηγούμενες δεσμεύσεις» κατά την αναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.
«Η επίσκεψη του Προέδρου μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει επιβεβαιωθεί και οι προετοιμασίες συνεχίζονται. Αυτό θα είναι μια απόδειξη για τους βελτιωμένους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο Μουσταφά Σεντόπ, Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Emirates (WAM) σε αποκλειστική συνέντευξη την Παρασκευή.

«Πιστεύουμε ότι οι ηγέτες της Τουρκίας και των ΗΑΕ που στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον θα μεταδώσουν από μόνοι τους ένα σημαντικό μήνυμα. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Γίνονται αμοιβαίες προσπάθειες για σύναψη νέων συμφωνιών και για ανανέωση προηγούμενων δεσμεύσεων για να καλύψουμε ένα ευρύτερο φάσμα στην τρέχουσα συνεργασία μας», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τις πιθανές συμφωνίες που θα υπογραφούν.

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου είχε συναντηθεί την Πέμπτη με τον Σακρ Γκόμπας, τον ομόλογό του στα Εμιράτα, τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Εθνικού Συμβουλίου (FNC), στο Άμπου Ντάμπι. Συζήτησαν για την ανάπτυξη των κοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του Σεντόπ έρχεται δύο μήνες αφότου η Αυτού Υψηλότης Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, διάδοχος του Άμπου Ντάμπι και Αναπληρωτής Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

«Η επίσκεψη του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ στην Τουρκία ήταν ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της σχέσης μας σε ένα νέο επίπεδο. Υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας σε σημαντικά θέματα», είπε ο Σεντόπ.

«Στόχος μας είναι η [ενίσχυση] της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της ενέργειας, του νερού και της επισιτιστικής ασφάλειας, εκτός από την υγεία, τη γεωργία, τα logistics, τις υποδομές, τα οικονομικά και τον τουρισμό. Πιστεύω ότι και τα δύο μέρη είναι έτοιμα να θέσουν νέους στόχους για περαιτέρω επενδύσεις και συνεργασία.

«Η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με τα ΗΑΕ. Πιστεύουμε ότι η σύσφιξη των σχέσεών μας δεν θα συμβάλει μόνο στα αμοιβαία μας συμφέροντα, αλλά και στην ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής μας. Πιστεύω ότι οι ομόλογοί μας στα ΗΑΕ μοιράζονται την ίδια άποψη όσον αφορά τη συνεισφορά από κοινού στην περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη».

Τα ΗΑΕ είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας μεταξύ των χωρών του ΣΣΚ. Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών το 2020 είχε φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι το εμπόριο τους πρώτους 10 μήνες του 2021 ανήλθε σε 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι επίσης ένας σημαντικός επενδυτής στην Τουρκία και κατατάσσονται στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών του ΣΣΚ», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει «σημαντικές επενδύσεις» στον τουρισμό, τις τράπεζες καθώς και τα λιμάνια και το λιανικό εμπόριο.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου των ΗΑΕ, Δρ Thani Al Zeyoudi, είπε ότι η χώρα του προσπαθεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τον όγκο του εμπορίου της με την Τουρκία, αξιοποιώντας τους υλικοτεχνικούς δεσμούς της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Sentop πιστεύει ότι ο τρέχων όγκος του διμερούς εμπορίου «απέχει ακόμη πολύ από το να αντανακλά τις δυνατότητές μας».

Ωστόσο, αποκάλυψε ότι, «μέχρι σήμερα», Τούρκοι εργολάβοι έχουν αναλάβει 141 έργα αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στα ΗΑΕ, προσθέτοντας: «Οι εταιρείες μας επενδύουν και αποτελούν μέρος της αγοράς των ΗΑΕ για πάνω από 10 χρόνια. Οι τουρκικές επενδύσεις [στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα] ανέρχονται σε 720 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ».

«Τα επόμενα χρόνια, επιθυμούμε να αυξήσουμε το επενδυτικό μας μερίδιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στους τομείς των logistics, των οικονομικών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των υποδομών».

Η τελευταία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη την Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022. Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και των Εμιράτων είχαν συμφωνήσει μια συμφωνία ανταλλαγής σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε τοπικά νομίσματα.

«Πιστεύουμε ότι [με] την επίσκεψη του διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, στην Τουρκία, καθώς και την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προγραμματίζεται τον Φεβρουάριο, η θετική δυναμική στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας θα ανυψωθούν και θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη στις οικονομικές μας σχέσεις», επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής.

«Με τις συμφωνίες που επετεύχθησαν κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, πιστεύω ότι οι αμοιβαίες επενδύσεις μεταξύ των χωρών μας θα ενισχυθούν γρήγορα την επόμενη περίοδο».

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top