GuidePedia

0

Τουρκικά υποβρύχια κλάσης Reis θα εξοπλιστούν με πυραύλους Κρουζ Gezgin και Atmaca, κατά χερσαίων στόχων.

Γιώργος Μοτσάκος
Χθες αναφέρθηκε από τουρκικά ΜΜΕ, ότι το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών, προσβλέπει στην έγκριση, για τη διατήρηση της τρέχουσας ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο, ενάντια ταυτόχρονα και στην αυξανόμενη απειλή στη Μαύρη Θάλασσα, την προμήθεια 40 αεροσκαφών F-16 BLOCK 70 για την Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν τα 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία με αντάλλαγμα μια ενεργό σύγκρουση με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρουν οι Ρώσοι, που είναι οργισμένοι με την στάση των Τούρκων στην Μαύρη Θάλασσα αλλά και αλλού.

Σήμερα Τούρκος πρώην αξιωματικός συγκεκριμενοποιεί το σενάριο του τι επιζητά το ΝΑΤΟ από την Τουρκία, και αυτό αφορά δύο πράγματα, το πρώτο είναι ο τουρκικό στόλος υποβρυχίων, (ενώ μελλοντικά μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει η σχεδιαζόμενη τουρκική ναυτική βάση στην Τραπεζούντα, για “κλείσει” η συμμαχία τους Ρώσους στην “φωλιά τους”).

Όσο για τα Στενά του Βοσπόρου, τα πράγματα είναι περίπλοκα εκεί και απαιτούνται “ λεπτοί” χειρισμοί για να “εγκλωβιστούν” ρωσικά πολεμικά πλοία, αφού υπάρχει και ο κίνδυνος των ρωσικών πυραύλων BASTION από την Κριμαία.

“Το ΝΑΤΟ χρειάζεται την υποβρύχια δύναμη της Τουρκίας για να εξισορροπήσει τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα”, γράφει ο Τούρκος απόστρατος αξιωματικός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Φατίχ Γιουρτσέβερ.

Ο ίδιος τονίζει ότι "το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν σήμερα μια κρίση με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

Η Ρωσία απαιτεί να μην γίνουν δεκτές η Ουκρανία και η Γεωργία στο ΝΑΤΟ και θέλει γραπτές εγγυήσεις σχετικά με την επέκταση της συμμαχίας προς τα ανατολικά.

Τέτοιες απαιτήσεις από το ΝΑΤΟ, τις οποίες οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας παρακολουθούν στενά, δεν προκαλούν έκπληξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν διαμορφώνει νέες ρωσικές πολιτικές ασφαλείας εκμεταλλευόμενος τα κενά και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη μεγάλη μάχη εξουσίας μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ταυτόχρονα, τον Ιούνιο του 2022 τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, αναμένεται να υιοθετήσουν ένα νέο έγγραφο που θα αφορά στρατηγικό δόγμα της συμμαχίας που θα καθοδηγεί τις μελλοντικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Η συμμαχία γνωρίζει καλά ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της δύσης.

Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, σε συνδυασμό με το μονοπώλιο της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, δυσκολεύουν το ΝΑΤΟ να λάβει τα κατάλληλα μέτρα κατά της Ρωσίας.

Η στρατιωτική και ναυτική επέκταση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το ΝΑΤΟ, αλλά και τα άλλα παράκτια κράτη, ιδιαίτερα την Τουρκία.

Σε αυτή την περίπτωση, τι πρέπει να κάνουν το ΝΑΤΟ και η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα για να αποτρέψουν τη Ρωσία;

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας “μεγαλώνει” συνεχώς και εξοπλίζεται με νέα πιο ισχυρές μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.

Η Ρωσία ενίσχυσε τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας στη Ναυτική Βάση της Σεβαστούπολης μετά την προσάρτηση της Κριμαίας για να διατηρήσει μια στρατηγική ισορροπία ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο αριθμός των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Σεβαστούπολη αυξήθηκε από 34 σε 49, ενώ τα υποβρύχια αυξήθηκαν σε αριθμό από ένα σε επτά.

Ο ρωσικό στόλος αποτελείται από έξι νέα υποβρύχια, τρεις φρεγάτες κλάσης Admiral Grigorovich και τέσσερις κορβέτες οπλισμένες με πυραύλους Κρουζ Kalibr.

Άλλο ένα ορόσημο για τη ρωσική ναυτική δύναμη, θεωρείται η ουσιαστική ικανότητα της να είναι ικανή για επίθεση σε στρατηγικούς στόχους που βρίσκονται μακριά από την ενδοχώρα από μεγάλη απόσταση στη θάλασσα.

Μια άλλη κύρια ανησυχία του ΝΑΤΟ, σχετίζεται με την προσάρτηση της Κριμαίας και αφορά το γεγονός ότι τα ρωσικά συστήματα ραντάρ και αισθητήρων πάνω από τον ορίζοντα, μπορούν να καλύψουν σχεδόν ολόκληρη τη Μαύρη Θάλασσα.

Όταν οι ρωσικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος άρχισαν να πλημμυρίζουν την Κριμαία το 2014 και το 2015, πολλαπλασιάστηκαν τα ραντάρ αεράμυνας όπως η έγκαιρη προειδοποίηση μεγάλης εμβέλειας, ο εντοπισμός στόχων και τα ραντάρ εμπλοκής στόχων.

Επιπλέον, η Μόσχα μετέφερε το σύστημα ραντάρ Monolit-B, ένα ενεργητικό και παθητικό ραντάρ αναζήτησης και στόχευσης που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη Μαύρη Θάλασσα, από τη θέση του στη Σεβαστούπολη.

Έχει εμβέλεια περίπου 450 χιλιομέτρων και παρέχει στον ρωσικό στρατό μια ολοκληρωμένη εικόνα σε πραγματικό χρόνο των ξένων πλοίων επιφανείας που επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα.

Επιπλέον, μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών σταθμεύει στο αεροδρόμιο Belbek κοντά στη Σεβαστούπολη και αλλού στην Κριμαία, ενώ η Μόσχα διατηρεί στην δύναμη παράκτιας άμυνας συστοιχίες πυραύλων Bastion P, και P-800 Oniks, με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα.

Η στρατιωτική επέκταση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα έχει μετατοπίσει την περιφερειακή ναυτική κυριαρχία προς τη Μόσχα.

Ωστόσο, η κατάληψη και η εκ νέου στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας από τη Ρωσία έθεσε ξανά τη Μόσχα σε δίλημμα ασφαλείας έναντι των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται τώρα, τα τουρκικά υποβρύχια κλάσης Reis για να εξουδετερώσουν τη ρωσική ναυτική και αμφίβια δύναμη στη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμμαχία χρειάζεται και πάλι μια οικονομικά προσιτή υποβρύχια δύναμη για να περιορίσει τη ρωσική ναυτική δύναμη στη περιοχή αυτή πιο πολύ από ποτέ.

Οι φυσικές συνθήκες του ναυτικού πολέμου δίνουν στα νέα τουρκικά υποβρύχια εγγενή πλεονεκτήματα, καθιστώντας τη μάχη ενάντια σε αυτό το αόρατο στοιχείο εξαιρετικά δύσκολη.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει υποβρύχια με δυνατότητα AIP με τα υποβρύχια κλάσης Reis.
Το πρώτο υποβρύχιο αυτής της κλάσης, το Piri Reis, καθελκύστηκε στα ναυπηγεία Gölcük στις 23 Μαρτίου 2021, ενώ το τουρκικό ναυτικό θα κατασκευάσει έξι από αυτά τα υποβρύχια που αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία μεταξύ 2022 και 2027.

Η αποστολή των υποβρυχίων κλάσης Reis είναι κρίσιμης σημασίας στο τουρκικό ναυτικό.
Αυτά τα υποβρύχια θα αυξήσουν τη δύναμη του στόλου των υποβρυχίων στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της ικανότητάς AIP.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει στόλο 12 υποβρυχίων που αποτελείται από τέσσερα υποβρύχια κλάσης (Type 209/1200), τέσσερα υποβρύχια κατηγορίας Preveze (Type 209T/1400) και τέσσερα υποβρύχια κατηγορίας Gür (Type 209T2/1400), όλα συμβατικά ηλεκτροκίνητα (ντίζελ-ηλεκτρική ενέργεια) υποβρύχια.

Μέχρι το 2027 όμως, η Τουρκία θα διαθέτει έξι υποβρύχια AIP κλάσης Reis.

Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ένα κρίσιμο μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ έχει αναπτύξει έναν εγχώριο κατευθυνόμενο πύραυλο Κρουζ Atmaca καθώς και τον πύραυλο Κρουζ Gezgin αυξάνοντας την δύναμη πυρός των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Όταν όλα τα υποβρύχια κλάσης Reis ενταχθούν στο τουρκικό Ναυτικό, η Τουρκία θα διαθέτει αθόρυβα υποβρύχια που είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ενώ αυτά θα μπορούν να παραμείνουν κάτω από το νερό για τρεις εβδομάδες.

Όταν αυτά τα υποβρύχια εξοπλιστούν με πυραύλους Κρουζ Gezgin και Atmaca, οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα αποκτήσουν την ικανότητα να επιτίθενται κρυφά σε χερσαίους στόχους, ενώ δεν θα είναι εύκολο για μονάδες επιφανείας να εντοπίσουν υποβρύχια με σύστημα AIP.

Για να περιορίσει τη χρήση της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα ενάντια στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία μπορεί να μειώσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα αναπτύσσοντας υποβρύχια κλάσης Reis οπλισμένα με πυραύλους κρουζ Gezgin και Atmaca”, γράφει ο Fatih Yurtsever, πρώην αξιωματικός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα θα είναι εδώ η δυνατότητα των τουρκικών υποβρυχίων να δύναται να εκτοξεύσουν πυραύλους Κρουζ Gezgin και Atmaca, κατά χερσαίων στόχων.

Η λύση οφείλουμε να την δούμε το επόμενο διάστημα με αγορά υποβρυχίων με ανάλογη δυνατότητα το ταχύτερο δυνατό, ενώ όσον αφορά το τι θα έκανε ο τουρκικό υποβρύχιος στόλος στον ρωσικό, αυτό το αφήνουμε στην διακριτική ευχέρεια της Μόσχας, που όλο και κάτι θα έκανε. 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top