GuidePedia

0

Οι Κούρδοι έχουν εκατοντάδες (MANPADS), φορητά αντιαρματικά και Drones για να σπείρουν τον πανικό στον τουρκικό στρατό
Χθες σύμφωνα με πληροφορίες, στο συνοριακό σταθμό Gültepe στην περιοχή Telabyad, στα τουρκοσυριακά σύνορα σημειώθηκε έκρηξη σε τουρκικό στρατιωτικό όχημα.

Από την σφοδρή έκρηξη κατέρρευσε ο συνοριακός τοίχος πλάτους 2 μέτρων, 3 μέτρα ύψους από μπετόν και το συρμάτινο πλέγμα 1 μέτρου, ύψους 4 μέτρων.

Δεν πρόκειται για μια τυχαία επίθεση των Κούρδων στο τείχος που έχτισε το καθεστώς Ερντογάν, για να κρατήσει εκτός τους Κούρδους της Συρίας, αλλά για μέρος ενός συντονισμένου σχεδίου κουρδικού “υβριδικού πολέμου”, με σκοπό την πρόκληση πολλών απωλειών στον τουρκικό στρατό.

Σύμφωνα με το τουρκικό αμυντικό ινστιτούτο edam.org, το δίκτυο PKK & YPG εισέρχεται σε μια νέα φάση «υβριδικού πολέμου» όσον αφορά την ένοπλη ικανότητά του, κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

"Αυτή η νέα τάση αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Η κουρδική οργάνωση είναι πιθανό να αναπτύξει μια ασύμμετρη ικανότητα μάχης παρόμοια με τη λιβανέζική Χεζμπολάχ ή την Χαμάς, εκτός από τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους αυτών των ομάδων και τα οπλοστάσια πυραύλων.

Οι Κούρδοι διαθέτουν πλέον, εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες, φορητά συστήματα αεράμυνας MANPADS, κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους (ATGM), καθώς και μίνι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία αποτελούν σοβαρές απειλές για τους τουρκικούς συμβατικούς σχηματισμούς.

Η Τουρκία πρέπει να αποτρέψει την οργάνωση του PKK από την απόκτηση περαιτέρω όπλων που θα άλλαζαν το παιχνίδι σε Συρία, Ιράκ και ΝΑ Τουρκία, όπως οι αντιαρματικοί εκτοξευτές RPG-30 ή τα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα SA-25 Verba.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με τον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, οι δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν έχασαν τον έλεγχο μιας σημαντικής ποσότητας του οπλοστασίου τους, γεγονός που οδήγησε σε δραστική αύξηση της μαχητικής ικανότητας του PKK.

Μια παρόμοια κατάσταση εμφανίστηκε τώρα κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Τα παράνομα όπλα που ρέουν στη Συρία και τα όπλα που μεταφέρθηκαν σε ομάδες που έχουν οργανικούς δεσμούς με το PKK, έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση ασφαλείας στα σύνορα με την Τουρκία.

Τα όπλα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Claw-Lightning & Thunderbolt στο Ιράκ παρέχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν τα διασυνοριακά χαρακτηριστικά του οπλοστασίου του PKK και YPG.

Ωστόσο, το περιβάλλον του επικείμενου κουρδικού υβριδικού πολέμου διαφέρει σημαντικά από τα πεδία μάχης στην Συρία.

Για να αντιμετωπίσει την αναδυόμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια, η Τουρκία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα ακόλουθα στρατηγικά πλαίσια:

1. Υιοθέτηση συγκεκριμένης στρατηγικής που θα στοχεύει στις κρίσιμες δυνατότητες και απαιτήσεις του δικτύου του PKK, στοχεύοντας σε οπλικά συστήματα game changer και τα δίκτυα ανεφοδιασμού YPG & PKK.

2. Τερματίζοντας το πρόγραμμα drone του PKK.

3. Ενδελεχή παρακολούθηση των περιφερειακών συγκρούσεων για να υπάρχει σαφή εικόνα για το επόμενο διάστημα.

4. Μια έξυπνη ανάλυση της σύγκρουσης της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ-Ισραηλινών το 2006 θα είχε, για παράδειγμα, αφήσει ελάχιστα περιθώρια έκπληξης στη Συρία για τους Τούρκους φορείς λήψης αποφάσεων.

5. Η Τουρκία πρέπει να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάλυση και ικανότητα πληροφοριών OSINT για να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα στο μέλλον”, καταλήγει το τουρκικό αμυντικό ινστιτούτο.

Με λίγα λόγια, οι Κούρδοι ετοιμάζονται να κτυπήσουν το τουρκικό κράτος σε μια περίοδο μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων, για να πετύχουν όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα, έχοντας πάντα στο νου τους την δημιουργία κράτους, αρχής γενομένης από την Βόρεια Συρία και ιρακινό Κουρδιστάν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top