GuidePedia

0

   Καζάνι που βράζει η Τουρκία -Οργή μετά το οικονομικό κραχ.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ έβγαλε τους Τούρκους για δεύτερο συνεχόμενο απόγευμα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Η λίρα έχει χάσει το 43% της αξίας της φέτος και πάνω από το 22% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας σε σχέση με το δολάριο.

Οι πολίτες της Τουρκίας διαμαρτύρονται για την ακρίβεια, τη φτώχεια και την πείνα και ζητούν παραίτηση του ισλαμιστικού καθεστώτος.

Οι πολίτες που βγήκαν στους δρόμους φώναζαν συνθήματα όπως «παραίτηση κυβέρνησης» και «ΑΚΡ παραιτήσου», όπως μεταδίδει η «Τζουμχουριέτ».

Στη Χαλκηδώνα της Κωνσταντινούπολης η Αστυνομία πολιόρκησε πολλά σημεία της συνοικίας.

Έγινε αστυνομική επέμβαση στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στην Μπαχαριγιέ.

Πολλοί ξυλοκοπήθηκαν και έγιναν αρκετές προσαγωγές.

Η Αστυνομία εμπόδισε τους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες.

Οι πολίτες που διαλύθηκαν στους παράδρομους συνέχισαν να φωνάζουν «παραιτηθείτε».

Στην περιοχή Μαμάκ Μουτλού της Άγκυρας οι διαδηλωτές που ζητούσαν παραίτηση της κυβέρνησης δέχθηκαν επίθεση από την Αστυνομία. Συνελήφθησαν έξι.

Οι φοιτητές του METU (Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής) διαδήλωσαν με πανό που έγραφε «Το METU στους δρόμους, ο αγώνας μεγαλώνει» και επίσης ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Στη Σαμψούντα του Πόντου εργατικές και δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά τη φτώχειας και της ακρίβειας. Κι εκεί οι διαδηλωτές ζητούσαν παραίτηση των ισλαμιστών.


Ουρές στα βενζινάδικα πριν ανέβουν οι τιμές

Σε όλη τη χώρα, οργισμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι έκαναν ουρά στα βενζινάδικα, αναμένοντας αύξηση της τιμής των καυσίμων. Νωρίτερα η Ένωση Εργοδοτών Σταθμών Ενέργειας, Πετρελαίου και Αερίου (EPGIS) ανέφερε ότι η τιμή του αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1,02 λίρα από τα μεσάνυχτα.

«Περιμένω εδώ και 20 λεπτά για να αγοράσω καύσιμα. Είναι δυνατόν, τέτοια γελοιότητα; Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία έφεραν την Τουρκία. Τι άλλο να πω;» διερωτήθηκε ένας οδηγός, ο Ιμπραχίμ Οζτούρκ.

«Σε αυτές τις σκληρές οικονομικές συνθήκες, οι άνθρωποι πιθανότατα περιμένουν στην ουρά για να γλιτώσουν 30 λίρες και υποθέτω ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται από αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ένας άλλος, ο Σινάν Τσοσκούν, που περίμενε επίσης ανάμεσα σε μια θάλασσα από αυτοκίνητα.



Την ίδια στιγμή, μεγάλα σούπερ μάρκετ ενημερώνουν τους καταναλωτές πως μπορούν να αγοράζουν έως δύο συσκευασίες καφέ, ζάχαρης, λαδιού με τις φωτογραφίες να γίνονται viral στα κοινωνικά δίκτυα και να σχολιάζονται έντονα.

Πάντως, η κρίση που βιώνει η Τουρκία δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στις αναλύσεις και τις προσεγγίσεις των περισσότερων μέσων ενημέρωσης της χώρας, που αποφεύγουν να δώσουν την αναμενόμενη βαρύτητα στο θέμα.

Σε οικονομικό επίπεδο, το εμπόριο έχει «παγώσει», καθώς δεν υπάρχει καμία πίστωση και οι συναλλαγές μεταξύ εμπόρων γίνονται μόνο τοις μετρητοίς και αποκλειστικά σε ευρώ και δολάρια. Οι τράπεζες έχουν κλείσει την…κάνουλα της χρηματοδότησης και δεν χορηγούν δάνεια, ενώ οι αγοραπωλησίες ακινήτων ακυρώνονται, δεδομένης της αβεβαιότητας για την ισοτιμία την επόμενη μέρα.

Παράλληλα, στο ηλεκτρονικό εμπόριο επικρατεί ένα χάος, ενώ οι εταιρείες κατασκευής κινητής τηλεφωνίας, όπως η Apple και η Samsung σταμάτησαν να πουλούν συσκευές στη χώρα.
Συμφωνία ΗΑΕ με Τουρκία ύψους 10 δισ. δολ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Ερντογάν υποδέχτηκε χθες τον πρώην εχθρό του και νυν… σωτήρα του, τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο σεΐχης Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, τα οποία θα βοηθήσουν μεν την τουρκική οικονομία, όμως δεν είναι αρκετά.


Όπως φαίνεται, αυτά τα κεφάλαια θα επενδυθούν τώρα δίνοντας μια ανάσα στην τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο χρειάζεται πολλά δισεκατομμύρια η τουρκική οικονομία για να επανακάμψει.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να στρίψει το τιμόνι, αλλάζοντας την οικονομική πολιτική του. Δεν είναι, άλλωστε, καινούρια, η εμμονή του στα χαμηλά επιτόκια, θεωρώντας ότι με αυτή την πολιτική θα συντηρήσει έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Όποιος –και είναι αρκετοί– σε επίσημη θέση τόλμησε να εκφράσει τη διαφωνία του αποπέμφθηκε. Έχει ήδη αποπεμφθεί από την αρχή του 2021 ο διοικητής της Κεντρικής τράπεζας και πρόσφατα τρία ακόμα στελέχη της.

Ο πληθωρισμός που επισήμως τρέχει με ρυθμό 20%, αλλά στην πραγματικότητα με υπερδιπλάσιο, ροκανίζει τα εισοδήματα, τα οποία πλέον δεν επαρκούν για ένα στοιχειωδώς αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο, λόγω και της συνεχούς ανόδου των τιμών.

Ελλείψεις σε εκατοντάδες φάρμακα

Ελλείψεις παρουσιάζονται και σε εκατοντάδες φάρμακα που εισάγονται από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων ινσουλίνη, φάρμακα για τη ΧΑΠ, χοληστερίνης αλλά και αντιβιοτικά για παιδιά, δημιουργώντας και προβλήματα στην ομαλή εξυπηρέτηση των καταναλωτών και παρέμβαση του εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα τα ελεγχόμενα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, «σφυρίζουν» αδιάφορα, για τα σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα που δημιουργεί σε μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, η συνεχιζόμενη κατρακύλα της αξίας του εθνικού νομίσματος.

Για «προβοκάτορες» μιλά η Yeni Safak

Ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak είναι ενδεικτικός: «Προβοκάτορες στο προσκήνιο: Τώρα καλούν τον κόσμο στους δρόμους, χρησιμοποιώντας το δολάριο ως δικαιολογία».

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως «χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου, κάποιοι προβοκάτορες ανέλαβαν δράση σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη» συμπληρώνοντας πως επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να μπουν τέλος σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω κοινωνικών δικτύων χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top