GuidePedia

0


Η αδυναμία της Τουρκίας να επιλύσει δημοκρατικά τα αιτήματα των Κουρδικών εθνικών αιτημάτων της την έχει φέρει σε δύσκολη θέση από την οποία έχει κερδίσει η Ρωσία, έγραψε την Πέμπτη ο Ομέρ Τασπινάρ, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα Μπρούκινγκς.

Σύμφωνα με τον Τασινάρ, αυτή η αποτυχία "έχει δημιουργήσει μια βαθιά ανασφαλή και χρόνια παράλογη τουρκική πολιτική κουλτούρα".

Ενώ πολλοί θεωρούν το Κουρδικό ζήτημα διαχειρίσιμο, "η Άγκυρα βλέπει την τρομοκρατία και την αρχή μιας αδιάκοπης, αιματηρής αποσύνθεσης", έγραψε.

Κατά συνέπεια, το ζήτημα αυτό διαμορφώνει τις ενέργειες της Τουρκίας, από τον αυξανόμενο αυταρχισμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την αμφιλεγόμενη αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Τουρκία.

"Για όποιον δίνει προσοχή, το τέλος της τουρκοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας ήρθε επίσης λόγω των Κούρδων", έγραψε ο Τασιπινάρ.

Από την οθωμανική εποχή, οι Τούρκοι εθνικιστές ήταν καχύποπτοι για τα δυτικά κίνητρα. Είδαν τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ ως μέρος μιας προσπάθειας δημιουργίας ενός Μεγαλύτερου Κουρδιστάν. Γενικότερα, οι Τούρκοι θεώρησαν τη συνεργασία των ΗΠΑ με συριακές κουρδικές δυνάμεις που συνδέονται με το ΡΚΚ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ως απόδειξη ότι «η κουρδική-αμερικανική συνωμοσία μετατράπηκε σε προφητεία».

Για τις ΗΠΑ, αυτές οι κουρδικές δυνάμεις ήταν καλύτερος σύμμαχος στον αγώνα κατά του ISIS από την Τουρκία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν θεώρησε το ISIS υπαρξιακό όπως το ΡΚΚ. Επίσης, οι ΗΠΑ γνώριζαν καλά ότι η Τουρκία χαιρέτισε την άνοδο των τζιχαντιστών στη Συρία, καθώς ήταν αποτελεσματικοί μαχητές τόσο κατά του καθεστώτος Άσαντ όσο και κατά του ΡΚΚ.

Το ζήτημα των S-400 που έχει πλήξει σοβαρά τους δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας έχει τις ρίζες του στο κουρδικό ζήτημα, έγραψε ο Τασπινάρ. Υποστήριξε ότι η απόφαση του Ερντογάν να αγοράσει το σύστημα «ήταν επίσης άμεσο αποτέλεσμα στρατηγικών επιταγών που σχετίζονται με τον αγώνα κατά των Κούρδων της Συρίας».

"Η Άγκυρα ήταν πολύ θορυβημένη από την κουρδική αυτονομία και τα εδαφικά κέρδη στη βόρεια Συρία, και οποιαδήποτε τουρκική διασυνοριακή στρατιωτική εισβολή για να αναχαιτίσει την κουρδική παλίρροια απαιτούσε την ευλογία της Μόσχας", πρόσθεσε.

Η Τουρκία και η Ρωσία άρχισαν να πλησιάζουν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Ερντογάν τη νύχτα του πραξικοπήματος για να προσφέρει την υποστήριξή του. Ένα μήνα αργότερα, η Τουρκία ξεκίνησε την πρώτη της διασυνοριακή εισβολή στη Συρία με τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Έκτοτε, ο συντονισμός με τη Ρωσία καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητος για την Τουρκία.

"Ωστόσο, σε αυτή την παράξενη συνεργασία όπου η Άγκυρα και η Μόσχα υποστήριξαν αντίθετες πλευρές της συριακής σύγκρουσης, ο Πούτιν είχε πάντα το χέρι του δείπνου και δεν δίσταζε ποτέ να το παίξει σκληρός", έγραψε ο Τασπινάρ.

Όταν μια αεροπορική επιδρομή σκότωσε 33 Τούρκους στρατιώτες τον Φεβρουάριο του 2020, για παράδειγμα, «ο Ερντογάν έπρεπε να προσποιηθεί ότι η Ρωσία δεν συμμετείχε».

"Απλά δεν ενδιαφερόταν για κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων με τη Μόσχα", έγραψε ο Τασινάρ. "Η ίδια δυναμική συνεχίζεται μέχρι σήμερα."

Αυτές περιλαμβάνουν τη συνεχή εξάρτηση της Τουρκίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, τη Ρωσία ως εξαγωγική αγορά γεωργικών εξαγωγών και τα έσοδα που προκύπτουν από τον ρωσικό τουρισμό.

Στη Συρία, η Τουρκία είναι η πιο ευάλωτη, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να κλιμακωθεί στο Ιντλίμπ, οδηγώντας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία. Κατά συνέπεια, διακυβεύονται πάρα πολλά για τον Ερντογάν για να διακινδυνεύσει να θέσει σε κίνδυνο την καλή σχέση του με τον Πούτιν.

Ο Taşpınar ολοκλήρωσε το άρθρο του σημειώνοντας ότι η πώληση των «S-400 από τη Ρωσία σε μια χώρα του ΝΑΤΟ που έχει πλέον αποβληθεί από το προηγμένο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και υπόκειται σε αμερικανικές στρατιωτικές κυρώσεις δεν είναι μικρό κατόρθωμα για τη Μόσχα».

"Εάν ήμουν ο Πούτιν, θα είχα εκφράσει τις ευχαριστίες μου στην κουρδική ανασφάλεια της Τουρκίας για την κατάσταση αυτή".

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top