GuidePedia

0

Πολύ κοντά σε νέα ενίσχυση του Στόλου βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς υπεγράφη Επιστολή διατύπωσης πρόθεσης” (LOI: Letter of Intent) για την απόκτηση δύο φρεγατών κλάσης “M” (τύπου Karel Doorman), και έξι ναρκοθηρευτικών τύπου “Alkmaar”.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, υπέγραψε στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν, Letter of Interest για την πιθανή αγορά από το Πολεμικό μας Ναυτικό 2 φρεγατών κλάσης Μ και 6 (!) ναρκοθηρευτικά κλάσης Alkmaar από την Ολλανδία.


Την επιστολή συνυπέγραψε και ο Ολλανδός ομόλογος του Αντιναυάρχου Αλεξόπουλου Αντιναύαρχος A.J De Waard, κάτι που δείχνει πως οι συζητήσεις είναι περισσότερο από προχωρημένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΝ είναι κοντά σε αντίστοιχη συμφωνία και με το βελγικό ναυτικό.

Πιο αναλυτικά, το αίτημα LOI αφορά τις δυο φρεγάτες κλάσης Karel Doorman, HNLMS Van Speijk (F828) και HNLMS Van Amstel (F831) οι οποίες παραδόθηκαν στο Ολλανδικό Ναυτικό τον Σεπτέμβριο του 1995 και τον Μάιο του 1993 αντίστοιχα.

Εξίσου σημαντικό είναι, επίσης, το ότι οι φρεγάτες αυτές υφίστανται το παρόν διάστημα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, άρα η μεταβίβασή τους στην Ελλάδα θα γίνει με τη μέθοδο “hot transfer”, δηλαδή δεν θα έχουν αποσυρθεί και θα απαιτούν τη χρονοβόρο διαδικασία επαναφοράς τους σε υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί και πως το ίδιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πέρασαν και οι δύο βελγικές φρεγάτες κλάσης Karel Doorman (M), Louise-Marie (F931) και Leopold I (F930) οι οποίες είχαν αρχικά παραδοθεί το Ολλανδικό Ναυτικό το Νοέμβριο του 1991 και το Μάιο 1991 αντίστοιχα και αποκτήθηκαν από το Βέλγιο το 2005.

Oι 8 φρεγάτες κλάσης Karel Doorman άρχισαν να σχεδιάζονται στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το πρώτο και ομώνυμο σκάφος της κλάσης τέθηκε σε υπηρεσία το 1991.

Τα πλοία έχουν μήκος 122,25 μέτρα πλάτος 14.4 μέτρα, εκτόπισμα με πλήρες φορτίο 3.320 τόνους, μέγιστη ταχύτητα 29 κόμβους. Τα πλοία έχουν επίσης εμβέλεια 5.000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 18 κόμβων, αυτονομία 30 ημερών και πλήρωμα 154 ατόμων.

Οι φρεγάτες είναι εκσυγχρονισμένες και θα διαθέτουν τα σύγχρονα ραντάρ SeaWatcher 100 της Thales και ηλεκτροoπτικό σύστημα επιτήρησης Gatekeeper σε ακτίνα 360ο.

Ο οπλισμός του πλοίου περιλαμβάνει:

• Κύριο πυροβόλο OTO Melara 76 χλστ/62,
• 16 κυψέλες κάθετης εκτόξευσης τύπου Mark 48 VLS για 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Sparrow
• 8 αντιπλοικούς πυραύλους RGM-84 Harpoon
• Ένα σύστημα εγγύς αντιπυραυλικής άμυνας Goalkeeper CIWS
• 4 τορπιλοσωλήνες τύπου Mk 32 των 324 χλστ για 4 τορπίλες Mark 46 και ελικοδρόμιο και υπόστεγο φιλοξενίας ελικοπτέρου 10 τόνων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top