GuidePedia

0


Λυκοκάπης Γιώργος
Την στιγμή που τα θύματα από το μακελειό στo αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν ξεπεράσει τα 100, το μήνυμα της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης είναι σαφές: Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έχει ακόμα τελειώσει, αλλά περνά στην πιο επικίνδυνη μετάλλαξη του: Αυτήν της επανεμφάνισης των τζιχαντιστών, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι για έναν αιματηρό “διμέτωπο” πόλεμο, τόσο κατά της Δύσης, αλλά και κατά των Ταλιμπάν.

Στο χτεσινό του διάγγελμα ο Τζο Μπάιντεν επέμεινε στην απόφαση του να αποσυρθούν οι Αμερικανοί από έναν «αδιέξοδο πόλεμο», ενώ είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του πως «δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να συνδέει τους Ταλιμπάν με την επίθεση», με τους οποίους παραδέχτηκε πως οι Αμερικανοί ήδη συνεργάζονται για την εκκένωση του αεροδρομίου, μία συνεργασία που δεν γίνεται λόγους «εμπιστοσύνης», αλλά «αμοιβαίου συμφέροντος».

Για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Αμερικανού, το “αμοιβαίο συμφέρον” ΗΠΑ και Ταλιμπάν, στις τάξεις των οποίων υπάρχουν θύματα από την χτεσινή επίθεση, είναι η αντιμετώπιση του αφγανικού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο σε αντίθεση με άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις, δεν πανηγύρισε την νίκη των Ταλιμπάν, τους οποίους επικρίνει ότι έχουν «συμβιβαστεί με τους Αμερικανούς» και πως είναι «αποστάτες», λόγω της “μετριοπαθούς” στροφής τους.

Περισσότερο ξεκάθαρος για τις προθέσεις των ΗΠΑ ήταν ο στρατηγός Μακένζι, ο οποίος σχεδόν εξήρε τους Ταλιμπάν για την «χρήσιμη συνεργασία τους» στην επιχείρηση εκκένωσης και εμφανίστηκε βέβαιος πως «δεν άφησαν την επίθεση να εξελιχθεί». Ο Αμερικανός στρατηγός μίλησε για «συντονισμό» ΗΠΑ και Ταλιμπάν κατά του ISIS, γεγονός που δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς ο Μακένζι είχε αναφερθεί από τον Μάρτιο του 2020 σε «περιορισμένη υποστήριξη» των Αμερικανών προς τους Ταλιμπάν, στις μάχες τους έναντι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.
Ταλιμπάν εναντίον τζιχαντιστών

Η συνεργασία ΗΠΑ και Ταλιμπάν έχει φτάσει μάλιστα σε τέτοιο σημείο ώστε οι Αμερικανοί να έχουν δώσει στους ισλαμιστές μαχητές λίστα με ονόματα Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συνεργατών τους, κίνηση που σύμφωνα με το Politico έχει προκαλέσει “γκρίνια” στο Κογκρέσο, λόγω του αιματηρού ιστορικού τους. Όμως η τρομακτική επίθεση στο αεροδρόμιο, έδειξε πως οι δίαυλοι με τους Ταλιμπάν (όπως έχει υποστηρίξει σχετικά και ο Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε) μοιάζουν πλέον επιβεβλημένοι, για να μην μετατραπεί το Αφγανιστάν σε “παράδεισο” για κάθε λογής στοιχεία του εξτρεμιστικού Ισλάμ, που θα σπεύσουν να επωφεληθούν από την αποχώρηση των Αμερικανών, την οποία ο Μπάιντεν δεν έχει καμία διάθεση να καθυστερήσει.

Από την μία, λοιπόν, είναι οι Ταλιμπάν, που εμφανίζονται να θέλουν την επιβολή του “ισλαμισμού σε μία μόνο χώρα” και από την άλλη το Ισλαμικό Κράτος του Khorasan που επιδιώκει την “εξαγωγή της ισλαμικής επανάστασης” σε μία περιοχή που καλύπτει το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τμήματα της Κεντρικής Ασίας! Η βάση του κινήματος των Ταλιμπάν υπήρξαν οι χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες του αιματηρού εμφυλίου των μουτζαχεντίν της δεκαετίας του ’90, που είχαν καταφύγει στο Πακιστάν και προσηλυτίστηκαν στο σκοταδιστικό Ισλάμ στους μεντρεσέδες που είχε “πλημμυρίσει” τους καταυλισμούς τους η διαβόητη ISI, οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

Η βάση του Ισλαμικού Κράτους του Khorasan φαίνεται να είναι δυσαρεστημένοι Αφγανοί Ταλιμπάν, τζιχαντιστές από άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας και μέλη των Πακιστανών Ταλιμπάν, ένα εξτρεμιστικό παρακλάδι του αφγανικού κινήματος, που εδώ και καιρό δεν ελέγχεται από το πακιστανικό “βαθύ κράτος”, το οποίο προσπαθεί να τους εξοντώσει. Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στο Αφγανιστάν το 2014, για να γλιτώσουν από τις επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού, που βομβάρδιζε τα προπύργια τους από κοινού με αμερικανικά μη επανδρωμένα (αυτά που ο Μπάιντεν υπονόησε πως θα προκαλέσουν τα αντίποινα για τους νεκρούς Αμερικανούς).

Ο πόλεμος συνεχίζεται

Αν και οι Ταλιμπάν, με το που εισήλθαν στην Καμπούλ, διακήρυξαν σε όλους τους τόνους πως «ο πόλεμος τελείωσε», το Ισλαμικό Κράτος έδειξε πως θέλει να τον συνεχίσει, θυμίζοντας σε κάποιο βαθμό τους Ταλιμπάν της πρώτης γενιάς, όταν οι μαχητές τους δεν σφάγιαζαν μόνο τους Αφγανούς σιίτες, αλλά και Ιρανούς διπλωμάτες στην Μαζάρι Σαρίφ. Πλέον οι Αμερικανοί θεωρούν αποκλειστικά το Ισλαμικό Κράτος (και όχι τους Ταλιμπάν) ως υπεύθυνο για τις αιματηρές επιθέσεις εις βάρος των σιιτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής σε σχολείο θηλέων της σιιτικής φυλής των Χαζάρων, που είχε αφήσει πίσω της δεκάδες θύματα, στην πλειονότητα τους ανήλικα κορίτσια.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Khorasan σίγουρα γελούν ακούγοντας τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν να δηλώνουν (στα πλαίσια του “μετριοπαθούς” προσώπου που οι τελευταίοι επιδεικνύουν) τι είδους χιτζάμπ πρέπει να φορούν οι γυναίκες, στις οποίες θεωρούν ότι αξίζει μόνο η μεσαιωνική τους καταπίεση, όπως έκαναν οι Σύριοι αδελφοί τους και οι ίδιοι οι Ταλιμπάν παλαιότερα.

Ευθύνες όμως έχουν και οι Ταλιμπάν για την άνδρωση του Ισλαμικού Κράτους, επιλέγοντας να απελευθερώσουν από τις αφγανικές φυλακές, ακόμα και ακραιφνή τζιχαντιστικά στοιχεία. Ελάχιστα γίνονται πιστευτοί οι ισχυρισμοί εκπροσώπων τους ότι αυτές οι επιθέσεις θα παύσουν, ως δια μαγείας, μόλις φύγει και ο τελευταίος Αμερικανός από την χώρα. Θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν πόλεμο, πολύ πιο δύσκολο από τις δυνάμεις της ανυπόληπτης κυβέρνησης που επέλεξε, την στιγμή που οι ίδιοι δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει πως ακριβώς θα κυβερνήσουν το Αφγανιστάν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top