GuidePedia

0

 Ξέγραψε την Τουρκία και φώναξε «Ζήτω η Ελλάς!»
«Οι Έλληνες θα φτάσουν σε νέα ύψη»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με μια άκρως φιλελληνική ομιλία ξέγραψε την Τουρκία από την περιοχή και μίλησε για τον “ηγετικό ρόλο της Ελλάδας”.

Επειδή “ηγετικός ρόλος” και φρεγάτες MMSC δεν πάνε πακέτο, ελπίζουμε “κάτι να έχει αλλάξει” σε επίπεδο εξοπλισμών για την Ελλάδα.

Ας ελπίσουμε πως κάτι “σημαντικό τρέχει στο παρασκήνιο” διαφορετικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, δεν θα … επιθεωρούσε ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ…
Ο Μενέντεζ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ (Robert – Bob Menendez) επισκέφθηκε το ελληνικό «πεντάγωνο» συνοδευόμενος από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt).

Υπογραμμίζεται ότι η συνάντηση με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο γίνεται, την στιγμή που ο στρατηγικός χαρακτήρας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας να είναι στο επίκεντρο εν αναμονή ολοκλήρωσης του Νόμου περί «Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021» που θα ψηφιστεί από την Γερουσία

Νωρίτερα, Δένδιας και Μενέντεζ συζήτησαν όλες τις κρίσιμες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, από Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή μέχρι και το Αφγανιστάν.

“Η Ελλάδα έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της”

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040» σημείωσε πως η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής υποστήριξε, ακόμα, ότι η Ελλάδα έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της και αποτελεί ένα ιδανικό εταίρο για τις ΗΠΑ.

«Η ελληνική ανεξαρτησία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, ένα πραγματικό παράδειγμα της ιστορίας του Δαυίδ με τον Γολιάθ και χαίρομαι που αυτοί οι Αμερικάνοι μπόρεσαν να παίξουν ένα μικρό ρόλο» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κ Μενέντεζ, η διεθνής τάξη που στηρίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και κοινά ιδανικά όπως η δημοκρατία, τα ανθρωπινά δικαιώματα, ο ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός, και που έφεραν ευημερία, ειρήνη και πρόοδο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται από νέες δυνάμεις που υποσκάπτουν αυτές τις άξιες.
Οι νέες αυτές δυνάμεις είναι η Κίνα και η Ρωσία όπως τόνισε ο κ. Μενέντεζ.

Τί είπε για Τουρκία

Ο κ. Μενέντεζ αναφερόμενος στην Τουρκία τόνισε ότι ελπίζει ότι θα είναι ένας δημοκρατικός και εποικοδομητικός εταίρος ο όποιος θα σέβεται τις δεσμεύσεις του στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τους γείτονες στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες στην περιοχή για να βελτιωθούν οι σχέσεις και να χαλαρώσουν οι εντάσεις είπε ο κ. Μενέντεζ όμως «… δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί όταν η συμπεριφορά της Τουρκίας ενισχύει τις εντάσεις.

Παρά πολύ συχνά η τρέχουσα ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται ότι θέλει να τροφοδοτήσει τις διαιρέσεις είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στον Νότιο Καύκασο.

Περιμένω ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν την Τουρκία υπεύθυνη για αυτή την συμπεριφορά όταν λαμβάνει χώρα και ότι θα σταθούν στο πλευρό των ιστορικών μας εταίρων και συμμάχων».
“Ανεξάντλητες οι δυνατότητες της Ελλάδας” – «Ζήτω η Ελλάς!»

Στην συνέχεια ο Αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δυνατότητες που περιμένουν την Ελλάδα είναι ανεξάντλητες».

Η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο κ. Μενέντεζ προσθέτοντας ότι η δημιουργικότητα του ελληνικού λαού θα δώσει την δυνατότητα στην χώρα να φτάσει σε νέα ύψη.
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στα ελληνικά: «Ζήτω η Ελλάς!».

«Ενας πραγματικός φίλος της Ελλάδας»

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τον κ. Μενέντεζ “έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας” που έχει “συμβάλλει με τον πιο καθοριστικό τρόπο στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας”.

“Διανύουμε το καλύτερο επίπεδο σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Έχουμε εγκαθιδρύσει στρατηγικό διάλογο σε όλους τους τομείς”, υπογράμμισε και σημείωσε ότι προσβλέπει στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβρη.

“Η αμοιβαία μας αντίληψη είναι ότι η σχέση αυτή δε στρέφεται εναντίον οιουδήποτε”, ανέφερε.

“Αντικατοπτρίζει όμως το σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει στην προώθηση της διεθνούς νομιμότητας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Και μιλώ για αξίες που ασπάζονται και στηρίζουν και οι ΗΠΑ”.

Αναφέρθηκε σε μια σειρά από νομοσχέδια που συνέβαλαν στην εμβάθυνση της σχέσης, όπως αυτό για τη διμερή αμυντική συνεργασία, αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία χαρακτήρισε “εξαιρετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες φέρουν την πατρότητα, όχι μόνο την υπογραφή και την ψήφο” του κ. Μενέντεζ.

“Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, είναι επίσης προσηλωμένη στην προσπάθεια για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και βεβαίως είναι απολύτως προσηλωμένη στην αποχή χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας”, τόνισε.

“Τα νησιά της Ελλάδας”

Σημείωσε δε ότι χθες ο κ. Μενέντεζ στην ομιλία του κάτω από τον Παρθενώνα μνημόνευσε του στίχους ενός μεγάλου Φιλέλληνα του Λόρδου Βύρωνα από το ποίημα “Τα νησιά της Ελλάδας”.

“Αυτά τα νησιά η Ελλάδα κατάφερε να τα ελευθερώσει 100 χρόνια μετά από την αρχική ελληνική ανεξαρτησία”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

“Την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα αυτών των νησιών αμφισβητεί καθημερινά η Τουρκία. Κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα που προβλέπονται ρητά και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση από το Διεθνές Δίκαιο”.

“Η Τουρκία έχει εκδώσει, κατά παράβαση κάθε κανόνα δικαίου, απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων αυτών των νησιών. Είναι η μόνη χώρα στην παγκόσμια κοινότητα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, εναντίον άλλης χώρας και μάλιστα αν αυτή η χώρα ασκήσει νόμιμα δικαιώματά της”.

“Έχετε τονίσει διαχρονικά στις παρεμβάσεις σας την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών αρχών των κοινωνιών του 21ου αιώνα: δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνές δίκαιο, ειρήνη και ασφάλεια. Οι θέσεις σας και οι θέσεις της ελληνικής δημοκρατίας ταυτίζονται απολύτως”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Tα τρία ζητήματα

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε τρία ζητήματα που έχει τονίσει ο κ. Μενέντεζ κατ’ εξακολούθησιν:

Πρώτον στην “απαγόρευση εξαγωγής προηγμένων οπλικών συστημάτων σε χώρες που προωθούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή τους, ατζέντα αντίθετη στις αρχές που αναφερθήκαμε παραπάνω”.

“Αυτή τη θέση είναι ιδεατό να την ακολουθούν όχι μόνο οι ΗΠΑ και η κυβέρνησή τους, αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες που πιστεύουν στα ίδια ιδανικά και τις ίδιες αξίες”, σημείωσε. “Είτε μιλάμε για προηγμένα αεροσκάφη, όπως τα F-35 είτε για προηγμένα υποβρύχια. Η απαγόρευση πρέπει να συνδυάζεται με την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που με τις πράξεις τους βάζουν σε κίνδυνο τη συνοχή της συμμαχίας μας, του ΝΑΤΟ”.

Αναφέρθηκε ακόμη στις εκκλήσεις του κ. Μενέντεζ για άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη και τόνισε πως δεν μπορούν να υπάρχουν αδιάβλητες εκλογές με την παρουσία ξένων δυνάμεων στο έδαφός της.

“Αν αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η Λιβύη, υπάρχει ο κίνδυνος η αστάθεια να εξαπλωθεί και σε γειτονικές χώρες”, σημείωσε.

Τρίτον στην “καταδίκη της δημιουργίας τετελεσμένων σαν αποτέλεσμα της χρήσης βίας, σαφέστατη θέση που ο ίδιος ο Αμερικανός Γερουσιαστής πήρε πριν από λίγες εβδομάδες, όσον αφορά τις παράνομες τουρκικές αγγελίες για τα Βαρώσια”.

 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top