GuidePedia

0

Έπεσε και η Τζαλαλαμπάντ

Βασίλης Καπούλας
Game Over για την Δύση: Οι Ταλιμπάν μέσα σε λίγες ώρες κατέλαβαν την Τζαλαλαμπάντ και την πρωτεύουσα της χώρας. Τελείωσε το Αφγανιστάν.

Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στην Καμπούλ καθώς οι Ταλιμπάν κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Εκείνο που υποτίθεται θα προστάτευαν οι Τούρκοι.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν όλους τους δρόμους και τις πύλες εσόδου και εξόδου της πρωτεύουσας. Απομένει μόνο το αεροδρόμιο.

CH-47F Chinook του αμερικανικού Στρατού αποχωρούν μεταφέροντας κόσμο από την Καμπούλ. Αποχωρούν εν μέσω σφοδρών πυρών και ρίχνοντας flares υπό τον φόβο MANPADS των Ταλιμπάν.

Η USAF έχει στείλει για τον συντονισμό της επιχείρησης εκκένωσης και ένα Αερομεταφερόμενο Κέντρο Διοίκησης E-11A με κωδικό αριθμό 12-9506 από την αεροπορική βάση Al-Dhafra στα ΗΑΕ.

Μπήκαν στην Καμπούλ – Σχηματίζουν κυβέρνηση οι Ταλιμπάν

“Οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ από όλες τις πλευρέ”, επιβεβαίωσε το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών
Οι ισλαμιστές μπήκαν στην πόλη στις 06:00 (τοπική ώρα· 04:30 ώρα Ελλάδας). Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως πήραν την πόλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονται πυροβολισμοί και συμπλοκές έξω από το προεδρικό παλάτι με τους πολίτες να τρέχουν να σωθούν.

Πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν πως ήδη οι Ταλιμπάν σχηματίζουν κυβέρνηση. Και επειδή οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα φωτός, αναρωτιόμαστε αν οι Κινέζοι γνώριζαν ή είχαν συμφωνήσει σε μια τέτοια εξέλιξη.

“Ο Αφγανός πρόεδρος Γκανί εγκαταλείπει την εξουσία και σχηματίζεται προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τους Ταλιμπάν.

Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις των Ταλιμπάν με την Αφγανική κυβέρνηση μέσα στο προεδρικό παλάτι στην Καμπούλ.

Ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν,Mullah Baradar, κατευθύνεται από το Κατάρ στο Αφγανιστάν για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Αναμένεται εντός ωρών ο Αφγανός πρόεδρος Ghani να παραιτηθεί.

Ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου και αριθμός ηγετών της αντιπολίτευσης έφυγαν από την Καμπούλ προς το Πακιστάν”.

Κατέλαβαν και την Τζαλαλαμπάντ

«Πριν μερικές ώρες, οι μουτζαχεντίν μπήκαν στην Τζαλαλάμπαντ (…). Όλες οι ζώνες (της) είναι πλέον υπό τον έλεγχό τους», ανέφερε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των ανταρτών.

Νωρίτερα, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη στρατηγικής σημασίας Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς μάχη, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
«Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες αυτή τη στιγμή στη Τζαλαλάμπαντ, διότι ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», δήλωσε Αφγανός αξιωματούχος.

Η παράδοση «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων», πρόσθεσε.

«Ξυπνήσαμε το πρωί με τα λάβαρα των Ταλιμπάν παντού στην πόλη. Έχουν μπει στην πόλη. Μπήκαν χωρίς μάχη», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Ουάλι, κάτοικος της Τζαλαλάμπαντ.




πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top