GuidePedia

0

Πρώτη φορά χώρα μέλος του ΝΑΤΟ εντάσσεται στη λίστα που φέρνει... κυρώσεις!

Oι ΗΠΑ σε μια ιστορική απόφαση, πρόσθεσαν την Τουρκία στη μαύρη λίστα των χωρών που στρατολογούν παιδιά!

Πρόκειται για ένα απρόσμενο πλήγμα εναντίον της Άγκυρας καθώς πρώτη φορά χώρα μέλος του ΝΑΤΟ εντάσσεται σε αυτή τη λίστα.

Αξιοσημείωτο είναι πως η ένταξη στην λίστα αυτή συνεπάγεται νέες κυρώσεις.

Μέσα σε λίγες μέρες οι ΗΠΑ ξαναρχίζουν γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τώρα τοποθετούν την Τουρκία στην λίστα αυτή δείχνοντας πως η Άγκυρα δεν έχει καμία σχέση με τις “δυτικές αξίες της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας”.
“Η Τουρκία στρατολογεί παιδιά”

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ετήσια έκθεση του για την Εμπορία Ανθρώπων (TIP) πρόσθεσε την Τουρκία στην μαύρη λίστα.

Πρόκειται για μια λίστα που περιλαμβάνει χώρες που εμπλέκονται στη χρήση παιδιών – στρατιωτών τη χρονιά που πέρασε, μια πρωτόγνωρη κίνηση που είναι πιθανό να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

“Το State Department τοποθέτησε μόλις την Τουρκία στην λίστα των χωρών που χρησιμοποιεί και στρατολογεί παιδιά.

Η Άγκυρα παρείχε “απτή υποστήριξη” στην οργάνωση Sultan Murad σε Συρία και Λιβύη..

Η οργάνωση αυτή χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο παιδιά” ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.
Πρώτη φορά χώρα μέλος του ΝΑΤΟ μπαίνει στη μαύρη λίστα

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας έκανε επίσης αναφορά για χρήση παιδιών στο στρατό της Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει να συνεργαστεί με την Άγκυρα για το θέμα αυτό και την αντιμετώπισή του.

«Όσον αφορά την Τουρκία ειδικότερα… αυτή είναι η πρώτη φορά που μέλος του ΝΑΤΟ μπαίνει στην επίμαχη λίστα», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «η Τουρκία έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, τη στρατολόγηση και τη χρήση παιδιών – στρατιωτών στη Συρία και τη Λιβύη».

Σημειώνεται πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από την Άγκυρα να συγκρατήσει τους αντάρτες με τους οποίους συνεργάζεται, την ώρα που η γειτονική χώρα χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους».

Προβλέπονται νέες κυρώσεις

Οι χώρες που μπαίνουν σε αυτή τη λίστα υπόκεινται σε περιορισμούς, σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας αλλά και την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, εκτός και αν εξαιρεθούν, με προεδρική απόφαση.

Δεν είναι σαφές αν αυτοί οι περιορισμοί θα επιβληθούν αυτομάτως στην Τουρκία. Δεν είναι επίσης σαφές αν η κατάταξή της σε αυτή τη λίστα θα έχει κάποιες επιπτώσεις στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να αναλάβει η Άγκυρα την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top