GuidePedia

0

   Το σενάριο που φοβάται ο δήμος Αμμοχώστου

Πληροφορίες περί τουρκικών κινήσεων που θα κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση στην Κύπρο μεταφέρουν κυπριακές πηγές.

Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, ο Ερντογάν προετοιμάζεται για μια δημόσια πρόταση “βόμβα” που σκοπό έχει την αναγνώριση “δύο κρατών” στην Κύπρο και την τουρκοποίηση του νησιού!

Ο Ερντογάν ξεπερνά κάθε μέρα όλο και περισσότερο το όριο ζητώντας από τους νόμιμους κατοίκους να νομιμοποιήσουν οι ίδιοι την εισβολή και την κατοχή του νησιού.
Το σενάριο που φοβάται ο δήμος Αμμοχώστου

Θερμός Ιούλιος ξεκίνησε για την Κύπρο εξαιτίας του «καύσωνα» που προκαλεί η αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου.

Αν και η επίσκεψη Τσαβούσογλου την Πέμπτη στα Κατεχόμενα δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, οι Ελληνοκύπριοι έχουν ένα σενάριο στο μυαλό τους που απεύχονται σε κάθε περίπτωση να υλοποιηθεί.

Το πιθανό σενάριο αφορά σε ένα ενδεχόμενο κάλεσμα στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στα Κατεχόμενα, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, στα σπίτια δηλαδή που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν.

«Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Και είναι ακόμα χειρότερο επειδή αρκετοί, με νωπές τις μνήμες του ξεριζωμού, ενδέχεται να δεχθούν» επισημαίνει στο Sputnik ο νόμιμος δήμαρχος της Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, τονίζοντας την προσπάθεια του Δήμου να πείσει τους κατοίκους του ότι πρόκειται «περί παγίδας».

«Ο Ερντογάν θα μπορούσε να τους θέσει ενώπιον διλήμματος:

Είτε επιστρέφετε και γίνονται ξανά δικές σας οι περιουσίες σας, με αποδοχή της τουρκοκυπριακής παρουσίας είτε όλα αυτά θα “τουρκοποιηθούν”» εξηγεί ο δήμαρχος.

H παγίδα του Ερντογάν

Όπως τονίζει, αν οι Ελληνοκύπριοι αποδεχθούν την πιθανή πρόταση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας παραβιάζονται αυτόματα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ναυαγεί η πρόταση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Αν κάποιος επιστρέψει, σημαίνει ότι αποδέχεται τα Κατεχόμενα σαν κρατική οντότητα. Ως “Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου”. Άρα η λύση του Κυπριακού τορπιλίζεται» υπογραμμίζει ο κ. Ιωάννου.

Η απάντηση του Δήμου Αμμοχώστου στον Ερντογάν, θα έρθει μια μέρα πριν την επίσκεψη του Ερντογάν.

«Θα προβούμε σε ολονύχτια καθιστική διαμαρτυρία, με πανό, λάβαρα και συνθήματα. Η διαμαρτυρία μας θα είναι ειρηνική και εκτιμούμε ότι θα υπάρχει προσέλευση» αναφέρει ο δήμαρχος.

Η στάση της Κύπρου

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, ΗΠΑ, ΕΕ, αλλά και Ρωσία θα πρέπει να πιέσουν ώστε να σταματήσει η Τουρκία της έκνομες ενέργειες.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι ο Δήμος Αμμοχώστου έχει συναντηθεί με τους πρέσβεις Ρωσίας και ΗΠΑ στην Κύπρο, με το συγκεκριμένο αίτημα.

«Από την πλευρά της η ΕΕ δεν έχει κάνει κάποια ουσιαστική κίνηση. Αυτό οφείλεται στα οικονομικά συμφέροντα Γερμανίας- Τουρκίας» αναφέρει ο κ. Ιωάννου.

Οι ισορροπίες άλλαξαν στην Κύπρο το φθινόπωρο με την εκλογή του Ερσίν Τατάρ ως ηγέτη του ψευδοκράτους.

Η κίνηση φαίνεται ότι έφερε τα Κατεχόμενα ένα βήμα πιο κοντά στην αδιαλλαξία της Τουρκίας , όπως έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς αναλυτές, αφού στο τιμόνι τους βρίσκεται ο εκλεκτός του Ερντογάν.

«Πρέπει να έχουμε δύο ισότιμα ​​και κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο: Στον βορρά το τουρκοκυπριακό κράτος, στα νότια το ελληνοκυπριακό κράτος» έχει υποστηρίξει ο Ερσίν Τατάρ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top