GuidePedia

0

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκλείει από τις Ε/Τ διαπραγματεύσεις την μεγίστη απειλή των τουρκικών S 400.

Της Κύρας Αδάμ
«… Ο εξοπλισμός της Τουρκίας με συστήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιθετικές ενέργειες και μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί πηγή ανησυχίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για το σύνολο των λοιπών χωρών της περιοχής…»

Η μετάφραση αυτής της περιγραφικής και ασαφούς διατύπωσης λέει ότι η Ελλάδα ανησυχεί πλέον σοβαρά από τους τουρκικούς S 400 που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιθετικές/ αεροπορικής αντεπίθεσης ενέργειες σε βάρος της χώρας

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επέλεξε να αναφερθεί πρώτη φορά δημοσίως στην απειλή των S 400 σε βάρος της Ελλάδας σε πρόσφατη συνέντευξη του, αποφεύγοντας συστηματικώς και κατ’ εξακολούθηση να εγείρει αυτό το μείζον θέμα ασφαλείς της Ελλάδας σε όλες τις συναντήσεις του με τον Τούρκο ομόλογο του.
Στην Άγκυρα, ο κ Δένδιας επέλεξε να κάνει ντόρο δημοσίως επιμένοντας ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά διότι δέχεται τουρκική απειλή. Η αόριστη, ανακριβής και ψευδής αυτή τοποθέτηση επέτρεψε στην Τουρκία να αξιοποιήσει την ελληνική «ομολογία» περί εξοπλισμών των νησιών για να ενισχύσει την παράνομη θέση της περί ελληνικής παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάννης και να ξεφύγει άνετα από την βαριά και υπαρκτή κατηγορία ότι πράγματι η Τουρκία απειλεί βαρύτατα την Ελλάδα με τους πυραύλου S 400.

Και όμως ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε στα χέρια του την κυνική δημόσια ομολογία μέσω Twitter του Τούρκου ΥΕΘΑ, ότι η Τουρκία αγόρασε τους ρωσικούς πυραύλους για να αντιμετωπίσει μια «ενοχλητική Πολεμική Αεροπορία» , δηλαδή την ελληνική Π.Α. Έτσι θα είχε αποδείξει ότι η Τουρκία απειλεί εμπράκτως την ασφάλεια της Ελλάδας με τους S 400 και τις παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας των νήσων. Επομένως η Τουρκία είναι αυτή που παραβιάζει ξεδιάντροπα τη Συνθήκη της Λωζάννης και όχι η Ελλάδα με τις επικίνδυνα ασαφείς και ανακριβείς υπουργικές τοποθετήσεις του αέρα.

Ομοίως κατά την ανταποδοτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα,και παρά το γραπτό «τελεσίγραφο» της Άγκυρας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν βρήκε ούτε ένα δευτερόλεπτο να εγείρει αυτό το θέμα εθνικής ασφαλείας που αντιμετωπίζει από την παρουσία των τουρκικών S 400.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζώντας μέσα στη νιρβάνα της ότι θα «περάσει ήσυχο καλοκαίρι» αν είναι μελιστάλαχτη απέναντι στον Ερντογάν, ουδόλως έχει εκμεταλλευθεί τον «φυσικό σύμμαχο» που έχει απέναντι στην απειλή των S 400.
Ο φυσικός σύμμαχος της Ελλάδας στην υπόθεση των S 400 είναι οι ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Μπάιντεν ο οποίος δημοσίως έχει δηλώσει προ ολίγου χρόνου ότι «οι S 400 της Τουρκίας αποτελούν απειλή εναντίον των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Είναι κοινό μυστικό ότι η ύπαρξη των S 4οο στην Τουρκία είναι το βαρύτερο και δυσκολότερο θέμα στην ατζέντα της προσεχούς συνάντησης Μπάιντεν- Ερντογάν στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου. Η Ουάσιγκων έχει διαμηνύσει στην Τουρκία να τους αποσύρει από το έδαφος της , με τον Ερντογάν να κάνει δημοσίως παζάρια για την «τουρκική κατάκτηση» της Αν Μεσογείου και της δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο.

Στους κόλπους του ΝΑΤΟ η Ουάσιγκτον είναι αυτή την στιγμή μόνη της απέναντι στην Τουρκία και τους πυραύλους της , καθώς οι υπόλοιποι σύμμαχοι στραβοκοιτάζουν τα ταβάνια αφού το θέμα δεν τους αφορά. Η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων ο φυσικός σύμμαχος των ΗΠΑ μέσα στο ΝΑΤΟ απέναντι στους τουρκικούς S 400 διότι η Ελλάδα απειλείται ευθέως από τους πυραύλους αυτούς , όπως ακριβώς και ο 6ος Στόλος στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τις επτά (7) σχετικές αναφορές που έχουν φτάσει στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Και όμως, Αθήνα και Ουάσιγκτων δεν συνεργάζονται απέναντι στην τουρκική απειλή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top