Ο Ερντογάν είναι άσχημα στριμωγμένος και πιστεύει πως ο Μπάιντεν μπλοφάρει"
Η αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα της Κρίσεως» έχει ήδη ξεκινήσει αναφέρει γνωστός Τούρκος αντι-ερντογανικός αναλυτής.
Ο Yavuz Baydar αναφέρει πως ο Ερντογάν στηρίζεται πολύ σε μια… μπλόφα και σε μια πεποίθηση διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής των S-400 κάτι που μπορεί να του στοιχίσει πολύ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι στριμωγμένος ανάμεσα στην εσωτερική πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του και στις εξωτερικές επιδιώξεις του… Αν ο Μπάιντεν καταφέρει να τον στριμώξει τότε ο Ερντογάν μπορεί ακόμη και να καταρρεύσει σπάζοντας την συμμαχία με τον Μπαχτσελί.
Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα της Κρίσεως»
Έχουμε εισέλθει σε μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα, για την κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, καθώς και για το μέλλον της Τουρκίας.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Ερντογάν. Και οι δύο προετοιμάζονται για μια Σύνοδο που υπόσχεται να είναι τεταμένη, αναπόφευκτα λόγω των πολυετών πολιτικών επιλογών που έκανε ο Ερντογάν, οι σύμμαχοι του και οι τουρκικές ελίτ στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, η συνάντηση θα περιλαμβάνει θέματα όπως η Συρία, το Ιράν, το Αφγανιστάν και η αγορά πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
Οι πρόσφατα «περιορισμένες υποχωρήσεις» του Ερντογάν σε ορισμένους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και οι «επιθέσεις γοητείας» έναντι της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Γαλλίας μπορεί να είναι τακτικής φύσεως, επομένως παραπλανητικές.
Τί θα πει ο Ερντογάν στον Μπάιντεν – Στόχος η διαπραγμάτευση
Η πρόθεσή του στη συνάντηση των Βρυξελλών θα αποτυπωθεί ως εξής: Θα μιλήσει για το αιώνιο πρόβλημα του τουρκικού Κράτους, το Κουρδικό Ζήτημα, θα επικεντρωθεί στα ζητήματα του YPG και PKK στη Συρία και το Ιράκ, με την ελπίδα ότι αυτά θα του ανοίξουν το δρόμο για μια διαπραγμάτευση ανταλλαγής των S-400.
Ο ισχυρός άντρας της Τουρκίας θα επιμείνει ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποδεχθεί τη συνέχεια του αυταρχικού καθεστώτος του, σε αντάλλαγμα για μια συναλλακτική σχέση και «υπηρεσίες» σε θέματα περιφερειακής πολιτικής και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Ένας διαπραγματευτής παλιάς σχολής, και ένας ειδικός σε θέματα διαχείρισης κρίσεων αποκαλύπτει πως σκοπός του Ερντογάν είναι να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα “μέσα διαπραγμάτευσης”.
Αυτό εξηγεί τις μέχρι τώρα ενέργειες του. Δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης του δικαστικού Σώματος, των Μέσων Ενημέρωσης ενώ έχει αυξήσει το ρίσκο ανοίγοντας θέμα οριστικού “λουκέτου” του κουρδικού κόμματος HDP.
Ο Ερντογάν πιστεύει πως ο Μπάιντεν… μπλοφάρει
Στριμωγμένος στη γωνία από την πολυεπίπεδη κρίση στο εσωτερικό και τις πρόσφατες συγκλονιστικές αποκαλύψεις ενός «Μαφιόζου», ο Ερντογάν στοιχηματίζει σκληρά εναντίον του Μπάιντεν στηριζόμενος στην υπόθεση ότι «οι δυτικές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία, μέλος της G-20, να καταρρεύσει οικονομικά».
Προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά, είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει την τρέχουσα συμμαχία με τον έντονα αντι-δυτικό πολιτικό σύμμαχό του, τον Ν.Μπατσέλι, τον ηγέτη του υπερεθνικιστικού MHP. Αυτό αυξάνει το βάρος της ευθύνης στους ώμους του Ερντογάν.
Εάν «παραδοθεί» απελευθερώνοντας την πίεση εναντίον της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης, αποδεχόμενος παραχωρήσεις και μετριάζοντας την επιθετική στάση στην εξωτερική πολιτική του, ξέρει ότι θα κινδυνεύσει να χάσει την υποστήριξη του Μπαχτσελί.
Μέρος της τακτικής του στις Βρυξέλλες, επομένως, θα πρέπει να είναι η επέκταση της εξουσίας του μέχρι το επόμενο έτος, όταν η κρίση COVID-19 θα εξασθενήσει, ελπίζοντας στην αναβίωση της οικονομίας του.
Μέχρι τότε, θα προετοιμαστεί να κερδίσει τις εκλογές με ένα μηχανικό σύστημα ψηφοφορίας και καταμέτρησης.
Το δίλημμα Μπάιντεν
Η αντιμετώπιση του Ερντογάν θα είναι δύσκολη για τον Μπάιντεν. Θα μιλήσει με έναν ηγέτη, του οποίου η εξουσία χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο ως αιτία «αποτυχημένου κράτους και ενός κράτους μαφίας».
Αλλά ο Μπάιντεν και η ομάδα του γνωρίζουν επίσης ότι ο Ερντογάν υποχωρεί μόνο όταν αντιμετωπίζει μια σκληρή γλώσσα και αποφασιστική δράση.
Θα καταφέρει ο Μπάιντεν να θέσει το παράδειγμα προώθησης της δημοκρατίας με έναν σύμμαχο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για ένα τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας στο εσωτερικό και μια ατελείωτη αναταραχή στην περιοχή;
Το έργο είναι πράγματι δύσκολο.
“Πώς να αλλάξετε τη συμπεριφορά της Τουρκίας χωρίς να καταστρέψετε την οικονομία της ή να προκαλέσετε μόνιμη ρήξη;” ήταν μια ερώτηση που τέθηκε, μετά την εκλογική νίκη του Μπάιντεν, από τον Νικόλα Ντάνφορθ, έναν διορατικό αναλυτή σε θέματα Τουρκίας.
«Ο Μπάιντεν θα θελήσει να διατηρήσει μια υγιή διπλωματική σχέση και να διατηρηθεί η σχέση σε ζητήματα ασφάλειας με την Τουρκία, στο μέτρο του δυνατού – αλλά μπορεί αυτό να μην καταστεί δυνατό», έγραψε ο Άλαν Μακόβσκι, ένας ακόμη ανώτερος αναλυτής με βαθιά γνώση της τουρκικής πολιτικής σκηνής.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ενημερώσει την Τουρκία νωρίς για το τι αναμένεται από αυτήν… (αλλά) το θέμα είναι πώς ο Ερντογάν θα ανταποκριθεί.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας στηρίζεται σε μια αποφασιστική, εθνικιστική και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και σε ένα ρόλο ηγετικής περιφερειακής δύναμης.
Ο Ερντογάν βλέπει πλέον πως αυτές οι φιλοδοξίες προσκρούουν στις εσωτερικές πολιτικές προοπτικές του”.
Εν κατακλείδι, αναμφίβολα κατευθυνόμαστε για μια αποφασιστική αντιπαράθεση και μια κρίσιμη στιγμή μέχρι την επόμενη Δευτέρα” καταλήγει…
Δημοσίευση σχολίου