GuidePedia

0

    Ο Peker είναι επιχειρησιακός του τουρκικού «βαθέως κράτους»

Βασίλης Καπούλας
Χάος που θα οδηγήσει σε νέο πραξικόπημα με συνέπεια την οριστική κατάργηση του Δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος στην Τουρκία εκφράζει Τούρκος αναλυτής με βαθιά γνώση του παρασκηνίου.

Ο Asli Aydintasbas από το “European Council on Foreign Relations” τονίζει πως υπάρχει “ρήγμα” στο εθνικιστικό στρατόπεδο της Τουρκίας και το “βαθύ κράτος” του οποίου εκπρόσωπος είναι ο Peker επέστρεψε! Συνεπώς θα δούμε ίσως την τελευταία μάχη που θα δώσει ο Ερντογάν. Θα τα καταφέρει στον δρόμο προς ένα νέο “Ιράν”;

Το περίφημο “Βαθύ κράτος” της Τουρκίας επέστρεψε στο προσκήνιο

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα γνωστό αφεντικό της Τουρκικής μαφίας, ο Sedat Peker, κυκλοφόρησε βίντεο από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας ισχυρισμούς για διαφθορά, δολοφονίες, βιασμούς και ναρκωτικά εναντίον ορισμένων ισχυρών προσωπικοτήτων της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών , πρώην ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας, ακόμη και του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας.
Σκεφτείτε το “Narcos” στο Netflix. Τώρα σκεφτείτε το σε πραγματικό χρόνο, με τουρκικούς χαρακτήρες και με τη μορφή εβδομαδιαίων βίντεο. Αυτό εξηγεί το θέαμα στο οποίο εκατομμύρια Τούρκοι έχουν εθιστεί καθώς συντονίζονται για να ακούνε τις αποκαλύψεις του Peker από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στην εξορία του… Ντουμπάι.

Ο Peker ήταν σύμμαχος του Ερντογάν

Ο Peker δεν είναι συνηθισμένο μέλος της Μαφίας. Το καταδικασμένο αφεντικό της Μαφίας ήταν σύμμαχος του κυβερνώντος συνασπισμού της Τουρκίας, πραγματοποιούσε ακόμη και μαζικές συγκεντρώσεις προς υποστήριξη της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές.

Του δόθηκε επίσημη προστασία από την αστυνομία ενώ είχε απειλήσει επανειλημμένα “με πλημμυρίδα αίματος” τους επικριτές της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας ακαδημαϊκών που ζήτησαν την επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους το 2016.

Μεταξύ των αναφορών για τον Σίγκμουντ Φρόιντ, την ισλαμική θεολογία και τον Cyrano de Bergerac, ο Peker μιλά σε αυτά τα νέα βίντεο για κακές πράξεις που φέρεται να του έχουν ανατεθεί ή ισχυρίζεται ότι γνωρίζει, όπως η δολοφονία τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, ο ξυλοδαρμός ενός βουλευτή που πρόσβαλλε την οικογένεια του Ερντογάν, μίλησε για παράνομες αποστολές όπλων σε τζιχαντιστές της Συρίας.

Για λόγους που δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι, φαίνεται τώρα να έχει καταστρέψει τους δεσμούς με τον κυβερνώντα συνασπισμό της Τουρκίας.

Ο Peker είναι επιχειρησιακός του τουρκικού «βαθέως κράτους»

Ο Peker είναι ο απόλυτος επιχειρησιακός άντρας του τουρκικού «βαθέως κράτους».
Μπορεί να αποτελεί έκπληξη για τους Αμερικανούς ότι ο όρος “βαθύ κράτος”, κάποτε αγαπημένος όρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προήλθε στην πραγματικότητα από την Τουρκία.

Αλλά το “βαθύ κράτος” της Τουρκίας είναι πολύ πιο σοβαρό από ό, τι νομίζουν οι περισσότεροι Αμερικανοί.

Με τον όρο “βαθύ κράτος” αναφερόμαστε σε ένα σκοτεινό, παράνομο δίκτυο αξιωματούχων ασφαλείας, γραφειοκρατών και μελών οργανωμένου εγκλήματος που λειτουργεί εκτός επίσημων καναλιών και εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες προστατεύοντας τα συμφέροντα του καθεστώτος.
Στην πραγματικότητα, είναι ένας τρόπος για τη διατήρηση σκληρών, συχνά αντιδημοκρατικών, πολιτικών ασφαλείας.

Ρήγμα εντός του εθνικιστικού στρατοπέδου της Τουρκίας

Το επεισόδιο Peker πιθανότατα σηματοδοτεί ρήγμα εντός του εθνικιστικού στρατοπέδου της Τουρκίας.

Πρόκειται επίσης για μια ανησυχητική κρατική παράδοση που βασίζεται σε παράνομα μέσα για την καταπολέμηση των «εχθρών του κράτους».

Σε διαφορετικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, τα πλοκάμια του κράτους έχουν στοχοποιήσει κομμουνιστές, μειονότητες, ισλαμιστές και κουρδικούς πολιτικούς – ανάλογα με το ποιος τυχαίνει να θεωρείται απειλή εκείνη την εποχή.

Οι πρώην Τούρκοι πρόεδροι, Suleyman Demirel και Kenan Evren, παραδέχθηκαν δημοσίως την παρουσία του «βαθέως κράτους», με τον Demirel να λέει: «Όταν είναι απαραίτητο, το κράτος ξεφεύγει από τα νόμιμα μέσα».

Στη δεκαετία του 1990, αυτό σήμαινε δολοφονίες Κούρδων πολιτικών, δολοφονίες υψηλού προφίλ δημοσιογράφων και παρέμβαση μαφίας σε κρατικούς διαγωνισμούς – συχνά υπό την έννοια του εθνικισμού. Αυτά, μαζί με την επιρροή του στρατού, έχουν συχνά καταστήσει τις εκλεγμένες κυβερνήσεις ανίσχυρες.

Η ειρωνεία είναι ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ήρθε στην εξουσία πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες ως αντίθεση σε αυτό, με στόχο την εκκαθάριση των «συμμοριών εντός του κράτους», σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Ερντογάν.

Κατάφερε να περιορίσει την επιρροή του οργανωμένου εγκλήματος και των σκοτεινών δικτύων σε ένα μέρος της θητείας του.

Ο Ερντογάν βασίστηκε στο “βαθύ κράτος” μετά το 2016

Αλλά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο ισχυρός πρόεδρος της Τουρκίας βασίστηκε όλο και περισσότερο στα πρώην στοιχεία του “Βαθέως κράτους”, κάνοντας συμμαχίες με υπερεθνικιστές, νομιμοποιώντας χαρακτήρες όπως ο Peker και προσκαλώντας πρώην αξιωματούχους ασφαλείας στη διοίκησή του.
Όλα αυτά καθιστούν δύσκολο να αισθανθούμε αισιοδοξία για την τουρκική δημοκρατία βραχυπρόθεσμα.
Ο Ερντογάν πρέπει να καθαρίσει αυτό το χάος, αλλά δεν είναι σαφές ότι μπορεί ή ακόμα και να το θέλει.

«Ντρέπομαι ακόμη και να ακούω αυτά τα βίντεο», μου είπε η 75χρονη μητέρα μου στο τηλέφωνο τις προάλλες. Χωρίς αμφιβολία, όπως και η μητέρα μου, πολλοί Τούρκοι είναι δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση της χώρας και θέλουν αλλαγή.

Με την δημοτικότητα του Ερντογάν σε πτώση, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία είναι πρόθυμη να υποστηρίξει έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Η άγκυρα της Τουρκίας στη Δύση ήταν ένα από τα πράγματα που κράτησαν τη Δημοκρατία της ζωντανή – και το βαθύ κράτος της υπό έλεγχο.

Τώρα, με αυτήν την άγκυρα να έχει φύγει, ανησυχώ ότι ο πυρήνας του κράτους σαπίζει. Και όλοι κινδυνεύουμε να πνιγούμε…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top