Η απάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ και του πρέσβη στην χώρα μας.
Βαθύτατα προσβλητική είναι η απάντηση της Γερμανίας στο διάβημα διαμαρτυρίας του Έλληνας Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια για την μη κλήση της χώρας μας στην Διάσκεψη για την Λιβύη.Το Βερολίνο δεν υπονομεύει απλά την θέση και τον ρόλο της χώρας μας στην Αν. Μεσόγειο, αλλά προχωρά και σε άκρως προκλητικές ανακοινώσεις. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως “Κάθε Διάσκεψη χρειάζεται μια βάση συμμετεχόντων και έναν κύκλο ο οποίος εγγυάται καλά αποτελέσματα…”.
Αν συμμετείχε η Ελλάδα, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλό; Και για ποιον δεν θα ήταν καλό; Για την Τουρκία ή για την… Γερμανία;
Το δεύτερο τρομερό επιχείρημα των Γερμανών “Δεν έχετε εμπλακεί στρατιωτικά”. Δηλαδή δεν αρκεί η ακτογραμμή στην Αν. Μεσόγειο και η παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με το ψευδεπίγραφο τουρκολιβυκό Σύμφωνο;
H Ολλανδία, η Τυνησία, το Μαρόκο, έχουν εμπλακεί στρατιωτικά και μετέχουν στην Διάσκεψη για την Λιβύη;
Πόσο ψεύτες πια…
Γερμανικό ΥΠΕΞ: Θέλουμε ένα κύκλο που να εγγυάται “καλά αποτελέσματα”
«Η βάση για τη δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη είναι όσοι συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Ιανουαρίου 2020 και στην διαδικασία follow up που δημιουργήθηκε μετά», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου στο Βερολίνο.
«Κάθε Διάσκεψη χρειάζεται μια βάση συμμετεχόντων και έναν κύκλο ο οποίος εγγυάται καλά αποτελέσματα, ο οποίος βεβαίως να είναι και όσο το δυνατόν πιο περιεκτικός.
Βάση για αυτή τη Διάσκεψη είναι όσοι συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου του Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους και οι συμμετέχοντες στην διαδικασία follow up που δημιουργήθηκε μετά», δήλωσε πριν από λίγο η Μαρία ‘Αντεμπαρ και πρόσθεσε ότι η Λιβύη και οι εξελίξεις στη χώρα «είναι ένα θέμα που δικαίως ενδιαφέρει πολλούς διεθνείς παράγοντες και χώρες και για αυτό η κυβέρνηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον να συνεργαστεί με όλους όσο το δυνατόν και στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη».
Αλλά αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η βάση των συμμετεχόντων είναι αυτή της προηγούμενης Διάσκεψης και της διαδικασίας follow up, επανέλαβε.
Στην ίδια γραμμή και ο Γερμανός πρέσβης
Στη μη πρόσκληση της Ελλάδας από τη Γερμανία στη συνδιάσκεψη για τη Λιβύη αναφέρθηκε και ο Γερμανός Πρέσβης Ernst Reichel στο Regional Growth Conference, μετά και την ανοιχτή δυσαρέσκεια που εξέφρασε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν προσεκλήθη η Ελλάδα, απάντησε πως “στόχος της διάσκεψης είναι να παρευρεθούν μόνο χώρες που έχουν εμπλακεί στη χώρα με στρατεύματα” ενώ, σημείωσε πως “το ζήτημα αυτό δεν είναι «γερμανικό» αλλά άπτεται των Ηνωμένων Εθνών”.
Επιπλέον, συμπλήρωσε πως “δεν είναι τωρινή συζήτηση αλλά η ατζέντα έχει χαραχθεί από το 2019”.
Επιστολή διαμαρτυρίας Δένδια στον Γερμανό ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας για το γεγονός ότι σε μια τόσο σημαντική συνάντηση για τα συμφέροντα της Ελλάδας πάλι απουσιάζει η χώρα μας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών την επιστολή διαμαρτυρίας την έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από 15 ημέρες.
Είναι η τρίτη κατά σειρά συνάντηση, μετά τις δύο πρώτες που έλαβαν χώρα το 2020 σε Βερολίνο και Μόναχο, που η Ελλάδα δεν συμμετέχει.
Την έντονη δυσαρέσκειά του για τον νέο αποκλεισμό της χώρας μας από τη συνάντηση για τη Λιβύη εξέφρασε και χθες ο Νίκος Δένδιας, με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ελληνική εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», στην Πάτρα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο και για τη νέα απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας, αφού ανέλυσε τις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης και τις προσπάθειες προσέγγισης που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, έριξε βέλη κατά της Γερμανίας:
«Καταρχάς, η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη τώρα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ήταν εδώ και λίγους μήνες. Γιατί; Διότι, πρώτον, έχουμε επαναλειτουργήσει την πρεσβεία μας, έχουμε λειτουργήσει προξενείο στη Βεγγάζη, έχουμε επισκεφθεί τη Λιβύη, συζητάμε με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.
Κάτι που δεν συνέβαινε με τη διοίκηση Σάρατζ πριν. Αρα, η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση. Και αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω και εγώ διαμηνύσει στον συνάδελφό μου, και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και σε επίπεδο πρωθυπουργού. Και πρόκειται σύντομα να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γιαν Κούμπιτς, ακριβώς για να του μεταφέρω το ίδιο, παρότι γνωρίζω ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό».
Όσον αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι αυτό ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο:
«Ούτως ή άλλως πρόκειται για κάτι το οποίο είναι νομικά ανύπαρκτο. Είναι ένα νομικό absurdum, βρίσκεται σε μια περίεργη θέση. Μια συμφωνία υπό συγκεκριμένες συνθήκες, που δεν έχει καμιά σχέση με τη νομιμότητα και με την πραγματικότητα. Αυτό το οποίο μπορεί να κάνει, πρέπει να κάνει και έχουμε την εντύπωση ότι θα κάνει η παρούσα κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι να το αφήσει στο κενό, να κάνει τις εκλογές και, από εκεί και πέρα, η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης να εφαρμόσει ως προς το θέμα αυτό το Διεθνές Δίκαιο. Συγχρόνως, όμως, δεν είναι το μόνο θέμα στη Λιβύη. Αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη»
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου