GuidePedia

0


Ανδρέας Μουντζουρούλιας
Παραδοχή ήττας έχουμε από τα τουρκικά ΜΜΕ. Ερντογανικοί και Κεμαλιστές αναφέρουν πως η Τουρκία δεν κατάφερε να πείσει την Αίγυπτο.

''Δεν καταφέραμε να πείσουμε την Αίγυπτο στι θέμα της ΑΟΖ. Η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα'', αναφέρουν οι Τούρκοι σε τηλεοπτικές εκπομπές τους. ''Οι Αιγύπτιοι αρνήθηκαν τις τουρκικές προτάσεις, ηττηθήκαμε.''

Ο χάρτης που δημοσιεύουμε, είναι ο νέος επίσημος αιγυπτιακός, μετά την επίσκεψη Δένδια τη Δευτέρα στο Κάιρο, με τα θαλάσσια Οικόπεδα της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως μπορείτε να δείτε, το επίμαχο Οικόπεδο EGY-MED-W18, που είχε οριοθετηθεί βόρεια και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στη «γραμμή» της Τουρκίας, «κόπηκε». Δηλαδή, το αιγυπτιακό θαλάσσιο Οικόπεδο περιορίστηκε δυτικά του 28ου μεσημβρινού, όπου Ελλάδα και Αίγυπτος οριοθέτησαν, ενώ ανατολικά του 28ου δεν υπάρχει Οικόπεδο.

Το πρόβλημα πήγε να δημιουργηθεί όταν η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία πετρελαίου δημοσίευσε χάρτες με περιοχές για έρευνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια περιοχή εφαπτόμενη στη ζώνη όπου η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για προπαγανδιστική εκμετάλλευση της αρχικής αιγυπτιακής αβλεψίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να προαναγγείλλει υποτιθέμενες διπαργαματεύσεις με την Αίγυπτο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, την ώρα που το Κάιρο προειδοποιούσε την Άγκυρα -στο πλαίσιο συνεδρίασης του Αραβικού Συνδέσμου- ότι όπως το πάει η Τουρκία με την εμπλοκή της σε Λιβύη και Συρία κινδυνεύει με καταστροφή.








πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top