GuidePedia

0


Άγγελος Ρούσσος
Η αμφιλεγόμενη κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 συνεχίζεται παρά τις απειλές κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Ενώ ο Μπάιντεν αναστέλλει την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα από τη Γερμανία, η ίδια η ευρωπαϊκή χώρα εμμένει παρά την ρωσική δικαστική απόφαση για τον Ναβάλνι στον αγωγό Nord Stream 2.

Με αυτόν τον τρόπο η αμφιλεγόμενη κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 συνεχίζεται παρά τις απειλές κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Μπορεί η ποινή κατά του Alexej Navalny να προκάλεσε διεθνή κριτική και μετά την έκδοση της ετυμηγορίας την Τρίτη, οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μόσχα να...ανέλαβαν δράση εναντίον διαδηλωτών, μπορεί η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να δήλωνε πως “η ετυμηγορία εναντίον του Alexei Navalny απέχει πολύ από το κράτος δικαίου”, παρά ταύτα όλα αυτά δεν φαίνεται να επηρεάζουν το επίπεδο συνεργασίας Γερμανίας-Ρωσίας κυρίως στο ενεργειακό πεδίο.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει σταθερή σε αυτό που είναι ίσως το πιο σημαντικό ευρωπαϊκό-ρωσικό οικονομικό σχέδιο: ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2. Καθυστέρηση υπήρξε βέβαια αρκετές φορές και σε ορισμένες περιπτώσεις υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ , ωστόσο παρά τα εμπόδια το έργο συνεχίζεται.

Και πριν την απόφαση για τον Ναβάλνι η Γερμανία έδειχνε να μην δίνει δεκάρα για τις αντιδράσεις από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και ευρωπαϊκές.

Για την γερμανική κυβέρνηση, το σχέδιο δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί κεντρικό στοιχείο της γερμανικής ενεργειακής ασφάλειας . Για το σκοπό αυτό, οι γερμανικές εταιρείες συνεργάζονται με τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom.

Αντιδράσεις για το έργο υφίστανται και στο εσωτερικό της Γερμανίας με την επικεφαλής των Πρασίνων Annalena Baerbock να το επικρίνει λέγοντας χαραkτηριστικά: "Η ζημιά στην εξωτερική πολιτική αυξάνεται με κάθε επιπλέον μέρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διατηρεί αυτό το διάσημο έργο του Κρεμλίνου." Και επιπλέον: “Η κατασκευή προσβάλλει τους Ευρωπαίους εταίρους, αποσταθεροποιεί την Ουκρανία και αποτρέπει μια σαφή πορεία σε σχέση με τη Ρωσία σε επίπεδο ΕΕ. "Καλούμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τερματίσει την υποστήριξή της για το έργο", λέει ο Baerbock.

Και η γνωστή ακτιβίστρια του κλίματος Greta Thunberg απορρίπτει το Nord Stream 2

Ένα θεμέλιο για την αποφυγή κυρώσεων;

Από την άλλη πλευρά ο Manuela Schwesig (SPD), κυβερνήτης του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, ξεχώρισε ως υποστηρικτής του έργου. Στις αρχές Ιανουαρίου, το κοινοβούλιο στο Schwerin αποφάσισε να ιδρύσει ένα κρατικό "Ίδρυμα για το Κλίμα και την Προστασία του Περιβάλλοντος". Τα χρήματα για αυτό, περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την κοινοπραξία πίσω από το Nord Stream 2.

Η υπόθεση είναι ότι «η κρατική κυβέρνηση του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας προσπαθεί να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέσω του ιδρύματος», έγραψε ο οργανισμός Transparency International σε δελτίο τύπου την Τετάρτη. .

Το ίδρυμα θα μπορούσε να αγοράσει μηχανήματα και υλικά για την κατασκευή αγωγών και να τα μεταβιβάσει σε εταιρείες που απειλούνται από κυρώσεις των ΗΠΑ .
Nord Stream 2: Μπάιντεν, Πούτιν και το γερμανικό δίλημμα

Ο Lothar Harings, εμπειρογνώμονας περί των κυρώσεων στην εταιρία νομικών επιχειρήσεων Graf von Westphalen, έχει μια ορισμένη εξήγηση αυτής της προσέγγισης: "Νομίζω ότι είναι σωστό να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τις γερμανικές εταιρείες από τις αμερικανικές κυρώσεις που στοχεύουν στη Γερμανία", λέει.

Ο Harings δεν θεωρεί πιθανό ότι το Nord Stream 2 θα διακοπεί εντελώς, το έργο είναι ήδη πολύ προχωρημένο για αυτό. "Αυτό θα απαιτούσε πολλή προσπάθεια και νομικές συνέπειες." τονίζει. Οι χορηγηθείσες άδειες δεν μπορούν απλώς να ανακληθούν για πολιτικούς λόγους καθώς αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα αξιώσεις αποζημίωσης, σύμφωνα με τον Harings.

Αλλά η Baerbock δεν πείθεται: "Είναι απολύτως ασαφές εάν θα έπρεπε να υπάρξουν αποζημιώσεις. Μέχρι σήμερα, ο αγωγός βρίσκεται σε ασταθή βάση. Η κοινοπραξία Nord Stream διατρέχει τον δικό της κίνδυνο - και παρά την έλλειψη αδειών - με την κατασκευή του αγωγού. Είναι επίσης σαφές ότι όλο και περισσότερες εταιρείες αποσύρονται πλέον από το έργο. "
Η πολιτική της Ρωσίας γεμάτη αντιφάσεις

"Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι απίθανο να εγκαταλείψει το έργο από μόνη της", σημειώνει ο Janis Kluge, ειδικός της Ανατολικής Ευρώπης στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής. "Η πολιτική της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία πάσχει από πολλές αντιφάσεις. Το Nord Stream 2 έχει σημασία για την εξωτερική πολιτική και οικονομική προοπτική και και τα δύο έρχονται σε αντίθεση", δήλωσε στο ZDF.

Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι τα κόμματα, τα κρατίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν συμφώνησαν σε μια γραμμή σχετικά με την πολιτική της Ρωσίας, λέει ο Kluge. Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, για παράδειγμα, δεν συζητά την προσέγγισή του με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Εάν αποφασιστούν νέες κυρώσεις εναντίον των υπευθύνων τις επόμενες εβδομάδες, θα ήταν στην πραγματικότητα μια συμβολική πράξη, εκτιμάει ο Janis Kluge.

Ο Kluge τονίζει ότι η ίδια η ΕΕ έχει μεγαλύτερο συμφέρον από τη Ρωσία σε πολλές από τις υπόλοιπες συνεργασίες.

Η νέα ηγεσία των ΗΠΑ από την άλλη πλευρά ανακατεύει την τράπουλα: «Το κύριο θέμα θα είναι εάν μπορεί να βρεθεί μια κοινή λύση με την κυβέρνηση Μπάιντεν» σημειώνεται.

Γερμανία, ΕΕ, Ρωσία και ΗΠΑ, λοιπόν, δεν σταματούν αυτό το ιδιότυπο ενεργειακοπολιτικό γαϊτανάκι που εξελίσσεται σε σκληρό “πόκερ”...

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top