GuidePedia

0


Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη
Ο ψυχρός πόλεμος επιστρέφει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τουλάχιστον με βάση τα σενάρια της γιγαντιαίας άσκησης Defender Europe 21, στον σχεδιασμό και φυσικά την υλοποίηση λαμβάνει μέρος και η Ελλάδα, για πρώτη φορά.

Το προσφάτως ενοποιημένο στρατηγείο των Αμερικανικών Δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική, υπό τις διαταγές του στρατηγού Καβόλι, έχει εντάξει στους σχεδιασμούς της άσκησης για πρώτη φορά την Θράκη, μετά την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Η διεξαγωγή των ασκήσεων στην Ελλάδα, αναμένεται να γίνει τον Μάιο.

Αμερικανικά στρατεύματα θα ασκηθούν τόσο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από το οποίο τα τελευταία χρόνια έκαναν διέλευση τα αμερικανικά στρατεύματα για να κινηθούν προς τις βόρειες χώρες, αλλά και στα πεδία βολής που βρίσκονται στην περιοχή.

Από τον σχεδιασμό της άσκησης, σύμφωνα με πληροφορίες, καθίσταται φανερό ότι δημιουργείται μια γραμμή άμυνας που ξεκινάει από τις χώρες της Βαλτικής, και κατεβαίνοντας νότια στα Βαλκάνια καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη για να συνεχίσει στη θάλασσα, στο Αιγαίο αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένονται επιθετικές ενέργειες από την Ρωσία.



Τα σενάρια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σενάρια, καθώς φαίνεται ότι επιστρέφουμε σε περίοδο ψυχρού πολέμου με ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο, εκρήξεις και διλιοφθορές σε φρεγάτες, εκρήξεις σε ακτές κλπ.

Αξιοσημείωτη στα σενάρια είναι η αναμενόμενη εμπλοκή ιδιωτικών στρατευμάτων με μισθοφόρους όπως η ρωσική Wagner, καθώς και η επιχείρηση αποσταθεροποίησης κρατών με πρωτοβουλία πολιτικών κομμάτων που ηγούνται και υποστηρίζουν διαδηλώσεις.

Τέλος αναμενόμενη είναι και η πρόβλεψη για εκτεταμένο κυβερνοπόλεμο ο οποίος αντικρούεται.



Η επιστροφή του V Corps στην Ευρώπη

Περίπου 31.000 στρατεύματα και 26 κράτη αναμένεται να λάβουν μέρος στην άσκηση, αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός. Το πιο σημαντικό όμως φαίνεται ότι είναι η συμμετοχή του V Corps (Victory corps) το οποίο λειτουργούσε στην Ευρώπη από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον ψυχρό πόλεμο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top