GuidePedia

0


Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden παραδέχτηκε αυτό που κάποιοι φωνάζουν εδώ και χρόνια: η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Στην τηλεφωνική του συνέντευξη στους New York Times αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε τις απόψεις του για το Ιράν σε σχέση με τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

«Εάν το Ιράν επιστρέψει στην αυστηρή συμμόρφωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά, οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην συμφωνία ώστε να γίνει δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» με ταυτόχρονη άρση των κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, είπε ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως αυτό ελπίζουν και οι Ιρανοί, που μέσω του Υπουργού Εξωτερικών τους Javad Zarif, που έκανε δηλώσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με ταυτόχρονη έναρξη της πλήρους συμμόρφωσης στα συμπεφωνημένα.

Η ομάδα του Μπάιντεν πιστεύει πως αποτελεί εθνικό συμφέρον των οι ΗΠΑ να ελεγχθεί το πυρηνικό πρόγραμμα τους Ιράν και να προχωρήσουν οι επιθεωρήσεις. Κατά την άποψή τους, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν αποτελεί ευθεία απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ και τον παγκόσμιο έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

«Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί σταθερότητα στην περιοχή, είναι μέσω ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

«Εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική βόμβα, θα υπάρξει τρομερή πίεση στη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, να αποκτήσουν και αυτές πυρηνικά όπλα. Και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε σ’ αυτή την περιοχή του πλανήτη είναι να δημιουργηθούν πυρηνικές δυνατότητες» πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας και τους εταίρους, θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και θα υπάρξουν νέες συμφωνίες για να αυξηθούν οι περιορισμοί στα πυρηνικά του Ιράν, όπως και στο πυραυλικό του πρόγραμμα» πρόσθεσε ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Όταν παραχωρεί συνέντευξη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα η Τουρκία, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως το θέμα είναι υπαρκτό και έχει ήδη τεθεί και συζητηθεί εκτεταμένα εντός των κυβερνητικών κύκλων των ΗΠΑ. Το ότι και άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία θα θελήσουν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, ίσως δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, αλλά εάν αποκτήσουν, θα αναγκαστεί και η Ελλάδα,- εάν παραμένει ανεξάρτητη και όχι δέσμια των χαρτογιακάδων των Βρυξελλών - να μπει και αυτή στην κούρσα των πυρηνικών, εάν θέλει να επιβιώσει ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, που συνορεύει με την Τουρκία.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top